Alle de fejl og misforståelser, som en nybegynder med et spejlreflekskamera kan begå, dem har jeg lavet!
Uden undtagelse..
Sådan skrev jeg i den mail, som du måske fik leveret i din indbakke i går, hvis du er med på nyhedsbrevet.
Jaja, Louise, det skal du jo sige..
Men den er god nok. Udover jeg var overbevist om, at mit nyindkøbte spejlreflekskamera spyttede professionelle billeder ud i en lind strøm, så var jeg også nede og lure i den store balje med alle andre misforståelser omkring fotografering.
Der er en del, skulle jeg hilse og sige nede fra baljen!
Når man er typen, som aldrig læser en brugsanvisning, men er mere learning-by-doing, så havner man altså i ret mange ærgerlig situationer undervejs på spejlrefleks-rejsen. Fejl og misforstålser, som kunne have været undgået og sparet mig mange dårlige billeder og hårløse områder på mit hoved.
Lad os se på et par stykker eller 10 af de 117 fejl jeg begik:
#1: Hoppe let og elegant over komposition
Kan jeg kameraindstillingerne, så er de professionelle billeder der!
Æh. Nej.
Al mit fokus var på, at lære kameraet at kende og de tekniske aspekter, såsom eksponering og fokusering.
Jo, det et skridt på vejen til de professionelle billeder, men Google glemte lige at fortælle mig, at billeder også handler om komposition, brug af lys, vinkler og selve motivet.
Altså at der er forskel på, hvordan jeg ser verden og hvordan kameraet indfanger den!
Jeg havde ingen anelse om, at der var måder at opbygge et billede på, noget som hed "Rule of Third", bruge lys kreativt og man rent faktisk kunne skyde fra andet end sin egen øjenhøjde.. Yea, tal lige om tunnelsyn!
Havde jeg bare vidst, hvilken forskel det kunne gøre for mine billeder, havde jeg brugt mindst ligeså meget tid på komposition, som på at forstå lukketid, blænde og ISO.
#2 Glødepærer, lysstofrør, stearinlys, dagslys - lys er lys
Yrk. Gullige billeder i massevis. Jeg anede intet om lys og hvad det gjorde i mit kamera og for mine billeder. Der var lys, jeg tog billeder - så enkelt var det. Indtil jeg fik slukket for det elektriske lys, hørte om hvidbalance og fandt ud af hvad rent, naturligt lys kunne tilbyde mine billeder. Wow - det er vist det eneste jeg kan tilføje her!
[yellowbox]Bonus: Den ultimative guide til det rigtige fotoudstyr for nybegyndere[/yellowbox]
#3 Det handler om mængden
Yes, lyset det har jeg styr på! Bare der er masser af det, så er det perfekt.
Troede jeg...
Jeg var overbevist om, at frokosttid var det allerbedste tidspunkt at tage billeder på, fordi lyset jo væltede frem. Farvel til stemning i mit billede, hej til barske skygger, flade motiver og udbrændte billeder.
Kvalitet af lys, temperatur af lys og ikke mindst brug af lys er muligvis, det allervigtigste jeg har lært i fotografering - da jeg lærte, at bruge lys til min fordel, der blev mine billeder med et trylleslag markant forbedret.
#4 Stole blindt på kameraets LCD skærm
Knips, knips! Perfekt billede, knivskarpt på kameraet LCD-skærm - lige indtil jeg fik billedet lagt ind på computeren og set det stort (og sløret) på skærmen. Hold nu op, havde nogen bare fortalt mig, at den kameraskærm er det rene lyv og aldrig kan stoles på. Alt ser skarpt, lækkert og lyst ud på den bette skærm, det er bare ikke virkeligheden.
#5 Jeg kan godt liiige have 30 billeder mere
Jeg fik et hukommelseskort med, da jeg købt mit spejlreflekskamera og spekulerede ikke rigtig mere over det.
I stedet valgte jeg bare mindre filtyper på kameraet, så jeg kunne have flere billeder på kortet. Smart, smart. Troede jeg. Lige indtil den dag, hvor jeg fik det der gode skud i kassen og gerne ville lave det lidt større. Både til bloggen og til print.
Fuldstændig umuligt med den opløsning, som jeg havde valgt til mine billeder. Idag ærgrer jeg mig stadig over de billeder, som jeg tog med for lav opløsning, så de aldrig kan bruge til andet end Facebook..
#6 Blitzen er jo perfekt til billeder om aftenen
Og her taler vi den blitz, som sidder indbygget på kameraet (ikke en fancy påsat en, de dur nemlig fint) og som jeg flittigt brugte til at gøre mine billeder overbelyste, flade og spækket med røde eller lukkede øjne, samt knap så flatterende hudtoner.
Den dag blitzen blev lukket ned og jeg i stedet fokuserede på lukketid, blænde og ISO, der gik et "lys" op for mig. Sådan helt bogstaveligt - alle billeder og mennesker herpå, så pludselig "naturlige" ud!
[yellowbox]Bonus: Den ultimative guide til det rigtige fotoudstyr for nybegyndere[/yellowbox]
#7 Billedbehandling er snyd
Først og fremmest så jeg skævt til alle Adobes programmer. Come on, Photoshop - smid et billed ind og så kommer der et professionelt ud. Det er jo total snyd.
I lang tid nægtede jeg simpelthen at redigere mine billeder, men brugte dem lige fra kameraet. Det var jo "ærligt". Og dumt. Den dag, jeg fandt ud af at redigering ikke behøver være lig med snyd, men faktisk hænger sammen med fotografering med et spejlreflekskamera - jamen, der "poppede" mine billeder til næste niveau.
#8 Heller for lyst end mørkt
Okay, jeg blev overbevist om billedbehandling nok var en god ting for mine billeder. Altså var det nok bedre, at overeksponere billederne end smule (fotografere dem lyse), end at tage for mørke billeder - så var jeg jo sikker på, at der var nok lys og jeg kunne jo altid redigere billederne lidt mørkere, hvis det var.
Problemet! Hvid i billeder brænder detaljer ud, detaljer som ikke kunne redigeres frem igen og jeg endte op med mange, mange ubrugelig, overlyse, billeder uden detaljer. Smukt!
#9 Et objektiv er et objektiv
Yes, jeg havde smidt virkelig mange penge efter mit nye kamera og var også “heldig”, at få et objektiv med i købet. Good to go!
Men jeg undrede mig. Der var noget galt!
Jeg indså, efter virkelig lang tid dog, at jeg ikke var i stand til at få det samme udseende på mine billeder, jeg havde set hos andre fotografer.
Du ved, jeg var ude efter slørede baggrunde, skarpe billeder og masser af lys i mit billede.
Well, det gav kit-objektivt ikke.
Efter virkelig meget research fandt jeg frem til objektivet 50 mm f/1.8 til den nette sum af 700 kr. (det koster i dag 900 kroner). Det er virkelig billigt og jeg oplevede instant forbedring i mine billeder, ved bare at smide det objektiv på. Det er den bedste investering, jeg gjorde for mine billeder.
Faktisk skød jeg (og skyder stadig dagligt) med mit 50 mm 1.8 t i 4 år før jeg investerede i endnu et objektiv! Vi taler 2 af årerne, hvor jeg har taget billeder professionelt og tjent penge på min fotografering. Alt sammen med det allerbilligste objektiv.
[yellowbox]Bonus: Den ultimative guide til det rigtige fotoudstyr for nybegyndere[/yellowbox]
#10 Jo bedre kameragear, jo bedre billeder
Okay, objektivet gjorde jo en enorm forskel - derfor faldt jeg i den her fælde!
"Der er også fordi mit kamera er et begynder-DSLR kamera, at mine billeder ikke bliver professionelle."
"Hvis bare jeg havde et objektiv til 10.000 kr., så kunne jeg også tage sådan et billede."
"Min computer er ikke en Mac, så jeg kan aldrig redigerer mine billeder ordenligt.."
Jeg kunne hive en undskyldning ud mellem sidebenene til alt;Det er udstyret, som er problemet - ikke mig!
Sandheden er, at det eneste problem var mig selv, min utålmodighed og mine manglende færdigheder - både de tekniske aspekter, redigeringsmæssigt og på det kreative felt.
Derfor har jeg hevet alle mine fejl og fejltagelser op af den store balje og taget udgangspunkt i dem i mit online fotokursus for forvirrede og utålmodige begyndere.
Så, er du klar til at hoppe over alle mine fejl og misforståelser, når du skal i gang med at bruge dit spejlreflekskamera og suse ind i fotoverdenen?
På fotokurset gennemgår vi alle områder; lige fra basis kameraudstyr, til kameraindstillinger, til redigering og så det kreative (lys, komposition og billedstil).
Jeg vil SÅ gerne gøre det nemt for dig, at få en god start på fotografering med spejlreflekskamera - hele vejen omkring. Du behøver ikke snuble det første år, som jeg gjorde - du kan gøre det rigtig fra starten og spare mange hår-udtrækkende fejl og misforståelser!
[yellowbox]Bonus: Den ultimative guide til det rigtige fotoudstyr for nybegyndere[/yellowbox]
Rene Asmussen
Super fin blog og en masse gode ideer :). Tak fordi du deler :)
Louiogbearnaisen
Hej Rene,
Tak for din kommentar - dejligt at høre, at du kan finde inspiration på bloggen :-)
Hav en dejlig dag!
Mie-Lisa
Sikke nogle gode råd! De fleste ting er efterhånden også gået op for mig :D
Men har stadigvæk problemer med lyset. Er med på, at blitz ikke er løsningen og man kan gøre meget med redigering og settings. Men fx i weekenden, der ville jeg gerne skyde nogle gode (skarpe) og personlige billeder ved min farmors fødselsdag, som jeg efterfølgende kunne printe og give i julegave. Men lyset et sådan et selskabslokale med mange vinduer hele vejen rundt gjorde det så umuligt at regne de rette settings ud, det ene øjeblik var lyset perfekt, det næste blev alle motiver helt mørke - og så var det gode øjeblik med bedste ligesom overstået. Hvordan finder man ud af, hvad de rette settings er til sådan et arrengement, så man undgår at fange en masse gode øjeblikke - i næsten total mørke?? så de stadigvæk er skarpe, hvis man redigerer dem lysere?
Giver det mening? det blev lidt langt, det spørgsmål :)
Men tak for gode råd! :D
Nina | www.vangelyst.dk
Hvor kan jeg genkende det - jeg har også været igennem næsten alle punkterne :-) Øvelse gør mester - og nogen gange er det ikke så meget der skal til, hvis man bare lige får at vide hvordan... så jeg er sikker på, man vil få noget ud af dit kursus. Det er i øvrigt nogle rigtig lækre billeder du tager!
Maria
Fedt indlæg! Det er hermed gemt.
Mette Jakobsen
Hej Louise
Vil bare sige tak for et virkelig godt fotokursus og rigtig god undervisning. Det er du virkelig dygtig til. Jeg har kæmpet med, at tage gode billeder med mit kamera og herefter en weekend med dit kursus, kan jeg allerede se en forskel! Jeg er vild med at du kommer hele vejen rundt og ikke kun underviser i kameraindstillinger.
Jeg glæder mig til at dykke mere ned i det kreative på kurset i næste weekend.
Venlig hilsen Mette
Lise
Tusinde tak for en masse brugbare tips!