Jeg har en hemmelighed i ærmet til dig i dag! Noget, som jeg gik og bildte mig selv ind i flere år. Noget, der virkelig holdt mig tilbage, fordi jeg allerede havde givet op på forhånd.
Er du klar?
Trommehvirvel...
Du behøver ikke et leje et stort, hipt studio med vinduer fra kælder til kvist for, at tage lyse madbilleder.
Dine små, fedtede vinduer derhjemme er mere end rigeligt til de der lyse, knas sprøde madbilleder.
Den er god nok.
Jojo, vi er enige om det ville være fedt, at spankulere rundt i det blændende, lyse studie og knipse madbilleder. Med solbriller på. Og vinduepudseren på daglig visit.
Men det er bare ikke nødvendigt. Du har al det lys, som du skal bruge - også uden, at skulle trække elefanthuen ned om ørerne og røve en bank for at købe dyre fotolamper.
Så hvad er tricket til den slags madfotografering?
Lad os se på sagen. Vi snupper endnu en omgang "bag madbilledet", den her gang med fokus på, hvordan du tager lyse madbilleder i din egen stue. Step-by-step med en rigtig case, det er nu nemmest.
Jeg napper den her med passionsdrinken, men billederne med iskaffe her er fotograferet med akkurat samme setup. Jeg er pjattet med at fotografere lyse billeder!
Hey, vil du bare gerne skippe snakken og gå lige til sagen, så kan du herunder snuppe de 3 worksheets med setup og guide til, at styre lyset i lyse madbilleder.
Så hvordan får vi suget nok lys ind i billedet, så du opnår det der kridhvide look, men uden alt bliver udbrændt?
Det er faktisk ret enkelt, formlen lyder: Vindue + reflektorer + afstand. En matematiskformel, som er lige præcis så nem i teorien, som den kan være svær at udføre i virkeligheden. Det hele afhænger af mængden af lys. Men har du setuppet, mellemregningen, så er du ret godt på vej til, at bruge formlen med succes. Hver gang!
Lad os se på casen: Passionsfrugt drink i über lyst billede.
PLANLÆGNING
- Tjek dit hus eller din lejlighed for det allerbedste vindue.
- Har du ikke lige et hvidt bord ved hånden, så snupper du bagsiden af en hvid køkkenlåge eller bare en hvid plade.
- Ligeledes med den hvide væg. Du behøver ikke finde malerspanden frem, en hvid plade klarer jobbet.
- Hav din foodstylingplan klar – hvordan skal billedet/billederne se ud.
- Hav planlagt komposition, kameravinkel, props.
- Kamerastativet, det er også ret vigtigt. Vi bruger en lang lukketid, til at få suget nok lys ind i billedet.
FORBEREDELSE
- Opbyg din scene og placer dine props.
- Vent med at råvarer og saft, de venter tålmodigt i køkkenet.
- Sæt dine reflektorer (flamingoplader) op, som på de worksheets du kan downloade her. Det handler om afstand og balance af mængden af lys.
- Få dit kamera indstillet, så godt som du kan. Du skal helt sikkert justere på det senere, men find nogenlunde den rigtige eksponering, den blændeværdi du vil have, hvidbalance og fokuspunkter. Og tjek lige strømmen på kameraet også..
- Tjek hvordan lyset falder på dine props, både fra vinduet og tilbage fra reflektorerne.
STYLING
- Placer dine råvarer og saft i din scene.
FOTOGRAFERING
- Klar? Tjek din scene, tjek drinken, tjek dit lys.
- Kom først dine krydderurter ind i billedet nu - de er stride, de bliver ret hurtigt slatne.
- Skyd dine billeder og få justeret, hvis dine indstillinger i kameraet + reflektorer ikke passer fuldstændig.
- Rør med en træpind i saften, så den ser frisk ud hele tiden. Alt fyldet samler sig i toppen og skaber et mørkt område - det dur ikke.
Tip til eksponering!
Pas på overeksponering, altså at billederne bliver alt for lyse. Er det hvide i dit billede først blevet brændt ud, så er det svært at redde senere i billedbehandlingen uden du får maltrakteret dit madbillede!
Vi kan bedre gå fra mørkt til lyst, end fra lyst til mørkt
Okay.
Tjek billederne. Sidder de lige i skabet? Phew, så er det tid til pause inden turen går ind forbi billedbehandlingen, som finpudser billederne. Det step må du aldrig springe over.
Og er du ude i produktbilleder, så kører du bare samme stil. Om det er mad eller emballage, fidusen er den samme: Vindue + reflektorer + afstand.
Well..
Men vigtigt af alt, så er det ret vigtigt at få smagt på herlighederne ;)
Kristinna
Jeg vil rigtig gerne med på et foto kursus, men syntes ikke jeg kan finde dato, nu har jeg lige set der står sep. ! jeg skrev mig på "venteliste" er det til det i september, OG stor tak for alt du deler.. Bh Kristinna
Louiogbearnaisen
Hej Kristinna,
Tak for din kommentar og de søde ord - dejligt at høre, at du kan bruge, det jeg deler :-)
Ang. fotokursus så er jeg lidt i tvivl om, hvilket du mener. Mit online fotokursus kan du til hver en tid købe. Se mere her: https://onlinefotokursus.dk/sales-page#tagbedrebilledernu
Er det derimod Foodstyling kurset, så har du gjort det korrekte - nemlig at skrive dig på ventelisten :-) Så snart jeg åbner for salg, vil du få direkte besked :-)
Har du flere spørgsmål, er du meget velkommen til at skrive en mail til: mail@louiogbearnaisen.dk
Hav en super dag!
rikke
Hejsa Louise
jeg er på udkig efter et stativ til mit kamera, har du et du vil anbefale.Og ja tusind takfor en fantastisk blog..i love it
Rikke
Loui&bearnaisen
Hej Rikke
Tusinde tak :) Jeg anbefaler Manfrotto - jeg har skrevet et ældre om mit stativ her: http://www.louiogbearnaisen.dk/2013/01/photo-newbies-vaelg-det-rigtige-kamerastativ.html
Det er det samme, som jeg bruger nu på 5 år og det er genialt :)
Mange hilsner
Louise
Camille Maja
Hej Louise!
Hvad ville du så gøre hvis det er mørkt og har en mørk baggrund?
Synes det er så svært at tage gode billeder om aftenen, især pga jeg har et mørkt underlag til mine billeder.
Tager typisk mine billeder oppefra, og så især i dagslys. Men har du nogle gode idéer til hvad jeg kunne gøre, uden at skulle ud og skaffe fotolampe osv. Er en flamingoplade nok? Og i så fald, hvor skal denne placeres, for at få lys på billedet?
Loui&bearnaisen
Hej Camille
Hvis du fotografer om aftenen, hvor det er helt mørkt er du nødt til, at have fat i fotolamper eller flash/speedlight.
Men har du en smule dagslys tilgængeligt, så skal du sætte dit kamera på et kamerastativ og gøre din lukketid lang, så dit kamera kan suge nok lys ind. Herudover også gerne fotografere i raw, så du har mulighed for at rette din eksponering senere i dit billedbehandlingsprogram uden at ødelægge dit billede.
Din mørke baggrund vil altid suge en del af dit lys, så en flamingoplade vil ikke være nok, uden også at indstille dit kamera - men pladen kan være en hjælp til, at få smidt noget ekstra lys ind i billedet. De worksheets, som du kan downloade til blogindlægget her giver guide til opstilling, af pladen :)
Håber det var lidt hjælp - ellers såspørger du bare igen :)
Mange hilsner Louise
Anja Friis
Hej Louise,
Har det lykkedes dig at tage billeder om aftenen med denne metode? Eller tænker du man må planlægge sig ud af det og nappe billederne i det naturlige lys?
//Anja
Loui&bearnaisen
Hej Anja
Kun lige inden lyset helt forsvandt, hvor jeg har brugt en lang lukketid og skudt i raw.
Vil ikke anbefale den om aftenen, det vil simpelthen ikke være nok lys tilgængeligt - så er det bedre, som du skriver, at planlægge sig ud af det :)
Mange hilsner
Louise
Mette
Hej Louise
Tusinde tak for fantastiske tips!
Hvis nu det ikke er muligt at få så meget naturligt lys, hvad kan du da anbefale af lamper? Er det et lystelt eller??
Har desværre en bygning overfor som stjæler det fine lys ved vinduet..
Loui&bearnaisen
Hej Mette
Tak, er glad for de kan bruges :)
Et lystelt eller eller softbox skal du holde dig fra, medmindre du tager produktbilleder.
I forhold til lamper, så er der rigtig mange muligheder, da der findes forskellige typer og måder, at bruge dem på.
Jeg må komme til kort og sige, at jeg simpelthen ikke har øvet mig nok i kunstigt lys til at rådgive dig i det. Samt testet nok lamper og flash af endnu til, at anbefale dig at smide 3000 kroner for noget. Jeg vil gerne være sikker i det jeg anbefaler :)
Jeg fotograferer 95% af tiden i naturligt lys, så det er her min styrke ligger. Jeg ved ikke om du har prøvet med kameraindstillinger, men en lang lukketid kan gøre rigtig meget i forhold til nok lys i billedet :)
Mange hilsner
Louise
Kathrine
Hej Louise
Tusinde tak fordi du laver de her tips til madfotografering, det er virkelig gavmildt og ikke mindst brugbart for os andre :)
Tak fordi du altid deler :)
Ida
TAAAAAK! Bedste blogindlæg ever :)
Mette
Hvornår åbner dit foodstylingkursus igen?
Loui&bearnaisen
Hej Mette
Det åbner til september :)
Pernille
Jeg elsker de her guides! Det er superinteressant - og jo faktisk ret enkelt og med mange steder, hvor man kan "snyde" ;-)
Keep 'em coming!!
Loui&bearnaisen
Hej Pernille
Dejligt, at de kan bruges :D