Okay,
Det er tid til, at du får støvet kameraet af, opladet batteriet og tømt det for julebillederne. En ny omgang minder venter, sommerferien skal foreviges.
Og i år skal den have fuld gas, billederne skal lægge Facebook ned, høste klapsalver blandt kollegaerne når du vender hjem fra Savannaen og vigtigst af alt - fjerne den misfornøjede rynken på din næse, når du ser billederne igennem efter ferien. De skal sidde lige i skabet.
Phew, men det der manual mode. ISO, blænde, lukketid. Og hvidbalance!
Koldsved. Suk. Du magter det ikke.
Tekniske termer, knapper og en følelse af, at det kommer du aldrig til at forstå. Det er bare lidt uoverskueligt lige nu.
Du napper den bare på Auto mode og jeg forstår det. Fuldstændig. Spejlreflekskameraer og mirrorless kameraer er så smarte nu om dage, at de snilt klarer okay gode billeder for dig. Især hvis du har smidt en lækkert objektiv, måske 50 mm, på starutten også.
Et godt foto er et godt foto, uanset hvilken kameraindstilling det er blev taget i
Men jeg vil alligevel gerne udfordre dig i dag.
Du behøver ikke at springe ud i det pivkolde vand. Du kan godt starte med tåen og arbejde dig op til anklen. Du ved, en smart formulering på, at du ikke behøver gå fuld manual. Du kan godt tage det med kameraindstillinger gradvist og stadig ende med at bruge dit kamera med selvsikkerhed i manual mode.
Jeg går helt ind for at hoppe ud på dybt vand og bare gå all-in. Tvinge sig selv ud af komfortzonen.
Men efter at have haft flere hundrede studerende på både online og fysiske fotokurser, så ved jeg også at det ikke altid er den bedste måde at lære på.
Så.
Frem med kameraet.
Ja.
Rejs dig lige og hent det.
Jeg mener det, hent det lige. Du skal være med her ellers så får du klikket videre, savler over en cookieopskrift og kommer i tanke om, at du også burde lave en kaffeaftale med indsæt selv navn ______, klikker over på Facebook og yes, I'm long gone i dine tanker.
Okay. Har du fundet kameraet frem?
Godt så.
Program Mode
Prøv at dreje dit programhjul hen til "P", Program Mode.
Det er manuel mode for begyndere, step 1 på din vej mod kontrol over dit kamera og forrygende billeder.
Program mode, brug det hvis:
- Kameraets fokus i Auto Mode ikke stiller skarpt, der hvor du gerne vil. Det vil ofte fokusere på det, som er tættest på.
- Du kun har lidt lys tilgængelig. Dit kamera vil prøve, at eksponere rigtig, så det skruer din ISO helt op og dit billede bliver grynet.
- Du gerne vil prøve at skyde i raw. Ikke alle kameraer kan det på auto mode
- Du vil have mulighed for at indstille din hvidbalance/eller hvordan kameraet måler lyset i billedet. Fx. silhuetter.
- Hvis du vil undgå, at din flash popper op. Min flash er altid ret ivrig på Auto Mode.
Lad os tage den første. Den med fokus. Jeg er ret sikker på, at du har prøvet kampen med, at få stillet skarpt på det du gerne vil og kameraet hele tiden finder på noget andet.
At kunne styre fokus (hvor du stiller skarpt), dine fokuspunkter i dit kamera selv - det er noget som virkelig kommer til at rocke din billeder!
[yellowbox]Bonus: Sådan indstiller du dit kamera til den rigtige ISO på 10 sekunder (uden tekniske skills)
[/yellowbox]
Eksempler, siger du?
Et billede skudt i Auto mode.
Og billede fotograferet i Program Mode.
På Auto mode bestemmer dit kamera, hvad der skal stilles skarpt og yes, det vil gerne have det hele med.
På Program Mode (og alle de andre modes på den manuelle side) får du serveret en håndfuld fokuspunkter. Som udgangspunkt 9, men afhængig af de kamera og mærke kan du have endelig mange fokuspunkter!
Og jep, fokuspunkter er cirka verdens hurtigste og nemmeste trick til at gå fra amatørfotos til professionelle fotos.
For er der en ting som et godt billede står og falder med, så er det fokus. Altså hvor der er stillet skarpt. Det er der vores øjne suser hen og ja. Det fundamentale for et billede - før du har det på plads, så kan du ikke arbejde med alle de andre indstillinger, lys, komposition og endda redigering.
Så få styr på dine fokuspunkter og bliv en snigskytte. Ram plet hver gang. Dit fokus skal sidde lige øjet.
Kend dit kamera og knapper
At kende dit kamera og alle knapper og indstillinger, er nøglen til at kunne fotografere i en fart og fange øjeblikket. At være i stand til at gøre det, kræver øvelse.
Ideelt set, skal du være i stand til at justere din ISO, optagelsestilstand, fokuspunkt, eksponeringskompensation, blænde og lukkertid uden at tage kameraet væk fra øjet, eller at skulle gå gennem hele menusystemet.
[yellowbox]Bonus: Sådan indstiller du dit kamera til den rigtige ISO på 10 sekunder (uden tekniske skills)
[/yellowbox]
Og det er her Program Mode kommer ind.
Her kan du koncentrere dig om, at få styr på fokuspunkter i dit kamera, mens kameraet stort set klarer alt det andet.
Lære hvilken knapper som styrer fokus, hvor du ser det i kamerasøgeren, og hvordan du justerer og skifter mellem fokuspunkter hurtigt - uden at sænke kameraet og uden at skulle tænke over det.
At tage en knap/indstilling/term af gange og kun arbejde med den, gør det der fotografering lidt mere overskueligt og smider altså en ordentlig portion selvsikkerhed din vej, når du begynder at tage kontrollen over dit kamera og ser det rykker på dine billeder.
Lad os springe ud i det.
Fokuspunkter og fokusering på Program Mode
Du har skruet over til "P", program mode og på Canon skulle din skærm gerne se sådan her ud:
Okay fokus. Helt simpelt. Hvis dit motiv er skarpt og klart er det i fokus, er det sløret så er det ude af fokus.
Fokus = motivet er skarpt og klart
Du stiller skarpt på det vigtigste i dit billede ved hjælp af dine fokuspunkter. Når vi fotograferer mennesker skal vi helst stille skarpt i personens øje, da det er her det vigtigste er i billedet.
Afhængig af dit kameramærke og model er der ret stor forskel på hvor du og finder og hvordan du skifter mellem dine fokuspunkter. Så tjek lige med din kameramanual hvor du finder fokuspunkter på dit kamera.
Fokus på Canon:
Du skal på siden af dit objektiv vælge mellem AF vs. MF – altså autofokus og manuel fokus. Her skal du vælge autofokus.
Så er der to muligheder:
- Du kan trykke på knappen, hvor du finder icon, som er en firkant med prikker i (også ofte zoomknappen, der hvor der er et forstørrelsesglas med et plus).
Herefter kan du så se dine fokuspunkter på kameraskærmen og vælge mellem dem ved at bruge pilene eller hjulet øverst på kameraet. - (ANBEFALET) Kig ind i kamerasøgeren og tryk udløseren halvt ned. Du ser 9 røde prikker (eller flere afhængig af dit kamera)= fokuspunkter. Tryk på knappen yderst til højre (som omtalt før) med din tommelfinger og herefter kan du skifte mellem fokuspunkterne ved hjælp af dit hjul på dit kamera. Drej indtil den røde prik er der, hvor du vil stille skarpt i dit billede. Stil skarpt på det vigtigste og tag dit billede.
Udover dine fokuspunkter, så styrer du også din ISO på Program Mode.
Ingen du skruer tilbage til Auto Mode, så vent lige. ISO er ret nemt og ikke noget, som du skal døje mange sekunder med. Enten står dit kamera på AUTO i ISO eller så står der et tal nu. Det tal skal du skifte mellem afhængig af om du fotograferer i solskin eller indenfor, hvor der er knap så lyst.
Hvilken værdi skal du sætte din ISO på?
Lur mig om jeg ikke har et gratis cheatsheet til dig, hvor du kan se hvornår og til hvad du skal indstille dine ISO.
[yellowbox]Bonus: Sådan indstiller du dit kamera til den rigtige ISO på 10 sekunder (uden tekniske skills)
[/yellowbox]
Du kan også bare tage den på AUTO-ISO, mens du øver dig på fokuspunkterne. Jeg puster dig ikke i nakken over det.
Men altså. Jeg garanterer dig, ISO er en ret nem fætter. Giv det et skud og hvis ikke nu, så når du har fået kontrollen over fokuspunkterne.
Nå.
Men.
Eksempler skal der til.
Lad os nappe 3 hurtige, bare lige så du bliver helt overbevist om Program Mode og fokuspunkter.
Alle billeder herunder er fotograferet med Canon Eos 500D (købt brugt) + 50 mm 1.8 II (den udgåede model), hvilket har en samlet pris på 1800 kroner.
Bare for at sige, at det ikke er dyrt udstyr eller specielt vildt kamera/objektiv.
Den undskyldning får du ikke lov, at slynge ud på min vagt ;)
Havde jeg valgt Auto Mode til det her billede, ville jeg have fået hele syrenbusken i fokus. Men med Program Mode kunne jeg stille skarpt på en enkelt gren og skabe et blødt look, med en sløret baggrund.
Samme her. Havde jeg valgt Auto Mode til det her billede, ville jeg have fået alle blomster i fokus, fået oplyst flere af mine skygger og igen, som før, ikke kunne skabe det bløde look og dybde i billedet
Og jep, fokus er en svær størrelse ved motiver som bevæger sig. Her er eksempel på, hvor jeg gik efter snuden på den sorte slyngel, men noget duftede bare bedre..
Er du ude i den her med utålmodige motiver. Du ved, løver, børn og hundesnuder på tur i skoven. Sæt dit midterste fokuspunkt (det hurtigste og mest skarpe af dem) til hvad du vil have i fokus, pres din udløserknap halvt nede og uden at løfte din finger, kan du bevæge dit kamera (fra side til side) og dit fokus vil flytte med.
Du behøver altså ikke fokusere på ny, men kan hurtig fange motivet i anden position når øjeblikket er der.
[yellowbox]Bonus: Sådan indstiller du dit kamera til den rigtige ISO på 10 sekunder (uden tekniske skills)
[/yellowbox]
Alt det her er kun begyndelsen. Fokus er påvirket af blænde, lys, distance, lukketid, måling og dit objekt. Alt i fotografering hænger sammen og på Fotokursus for begyndere gennemgår vi det hele på video - trin for trin.
Men for nu.
Skru over på Program Mode og giv gas med dine fokuspunkter.
Og hey, husk.
Du kan altid skrue tilbage til Auto Mode igen :)
Læs mere: 5 nemme tips til skarpe billeder
Milena
Wow, jeg elsker at du både er god til at lave mad, tage flotte billeder af det og har overskud til at dele fifs om billedredigering! Super super nice indlæg, dem gad jeg godt se flere af :D
Loui&bearnaisen
Hej Milena
Tusinde tak, hvor er du sød :)
Fedt, at høre at indlægget kan bruges midt mellem al maden - der er flere på vej af dem :)