Sidste år lærte jeg et nyt ord.
ROI.
Return of investment. Jeg ved ikke helt hvordan, at jeg var havnet til det businessoplæg, men rockerkedeligt var det.
Du ved; smart fyr i jakkesæt, virkelig meget promade(!) og en talestrøm, som ikke overladte mange vejrtrækninger undervejs.
..Jeg kiggede på kager på Instagram.
..Og studerede de andre til oplægget..
..Og overvejede, hvornår slipsefyren skulle trække vejret.
Nå. Men på vejen hjem. I den obligatoriske pendlerkø i Aarhus Nord, mens jeg guffede min medbragte kanelsnegl(e), kunne jeg alligevel ikke lade være at spekulere over ROI.
Sådan i min hverdag og ikke en organisation med 100 ansatte.
Well.
Pt. står der 3-4 kasser props på loftet, som griner af mig.
Tallerkener. Glas. Fade. Kopper. Viskestykker. Tekander. Bageriste...
Og jeg bruger max. 5-10% af de props, som står tilbage på reolerne.
Såå.
Return of Investment. ROI.
På props.
Yrk!
Der er en forestilling om at foodstyling handler om præcis det. Altså at jonglere med alle de her elementer i et madbillede.
Det kan det også gøre. Men det behøver det ikke. Faktisk ender det ofte med, at alle de ekstra ting stjæler opmærksomheden fra det vigtigste i billedet; maden.
Jeg skal dog være den første til at indrømme, at jeg eeeeelsker billeder med mange elementer; når foodstylisten virkelig kan få det til at fungere og det er deres personlige stil. Jeg sukker efter det. Men det er bare ikke mig og det tog rigtig lang tid for mig, at indse det.
[yellowbox]BONUS: Tag bedre madbilleder - få 7 genveje til professionelle madbilleder på rekordtid [/yellowbox]
De billeder jeg drages af er nødvendigvis ikke de billeder, som jeg selv skal tage.
Men i ualmindelig lang tid var jeg overbevist om, at det handlede om de der props. Og jeg købte ind. Genbrugsbutikker. Isenkræmmere. Nettos spothylder. Fyldte mine skabe, skuffer og reoler op til randen.
"Hvis bare jeg finder de rigtige props, så bliver det meget nemmere at få dem til, at fungere i mine billeder..."
Jeg tog fejl!
I virkelighedens verden bor jeg helt minimalt. Mest af alt fordi jeg er exceptionel dårlig til boligindretning, men også fordi pyntegenstande og stillebens bare ikke er mig. Det samme når det gælder tøjstil. Sort, grå og mørkeblå. Helt klassisk - ingen dikkedarer.
Det var virkelig "hånd-mod-pande"-klask, da det her gik op for mig.
Måske passer props bare ikke til mit brand. Måske er der en grund til, at jeg kæmper så meget med de forbandede props og stadig føler mine billeder er helt forkerte. Måske er jeg bare ikke særlig god til props.
Jep, det lyder indlysende, men nogle gange er det svært, at se skoven for bare træer. Du bliver opslugt af, hvad andre gør i deres billeder.
Du behøver ikke tage billeder som dem i damebladene.
Du behøver ikke tage madbilleder, som ligner alle andres.
Du behøver ikke en rund bagerist.
(Faktisk troede jeg også, at jeg ikke kunne tage gode madbilleder uden sådan en rund bagerist. Jeg gav 275 kroner for en og har a-l-d-r-i-g brugt den...)
[yellowbox]BONUS: Tag bedre madbilleder - få 7 genveje til professionelle madbilleder på rekordtid [/yellowbox]
Nå. Men.
Jeg tog en flyttekasse. Faktisk 4. Og pakkede 50% af mine props ned.
Tog en skridt tilbage og revurderede min foodstyling.
Pakke yderligere 20% ned.
I stedet for at blive overvældet og stresset over alle de forskellige props på hylderne, så var der kun dem tilbage, som rent faktisk virkede for mig. Passede til mit brand.
I dag er vi nede på at jeg bruger max. 5-10% af mine props.
Yes. 5-10% af det her:
Nuvel.
Lad os være ærlige: Props er sjovt.
Gamle ting, tjek! Kulørte ting, tjek. Keramik, tjek. Alt på loppemarkedet, dobbelt tjek.
Problemet er bare, at de er en dårlig investering, hvis du køber ind uden en plan.
Penge i en flyttekasse(r) på loftet..
Det gjorde jeg. Købte ind uden en plan og lagde den ene pengeseddel efter den anden i en mør Jem&Fix-papkasse.
Hold nu fast, jeg kunne have sparet mange moneter, hvis jeg bare havde købt helt enkle, neutrale og rigtig gode ting som passede til mit brand fra start.
Så inden du suser ud og tømmer flere genbrugsbutikker. Og Nettos spothylder.
Stop op.
Tag et kig på dit lager. Også selvom det kun har tre tallerkener med guldkant og en rund bagerist.
Vær ærlig over for dig selv.
Heeeelt ærlig.
- Passer dine props til dit brand/blog?
- Hvilke props bruger du mest? Hvad er dine go-to props, som altid virker?
- Og hvilke props har du ikke de sidste mange måneder, måske aldrig?
Eller har du dem blot fordi de er fede, trendy og du har en undskyldning for, at købe lækre ting ind?
I get it!
Men der er forskel. På basisprops og stylingprops. Sidst nævnte er dem, som havner i papkassen. Dem det klør i fingrene efter på loppemarkedet. Og dem som ødelægger dine billeder.
Forskellen? Den får du på Foodstyling Masterclass + en krystalklar plan til indkøb af props. De rigtige.
Du bliver helt klar på, hvilke props (basis og styling) som passer til dit brand og hvorfor de virker for dine billeder, så du ved hvordan, du kan købe ind med en sikker prop-plan.
Du køber altså ikke ind til flyttekassen på loftet - men kan på lang afstand spotte de rigtige props, som virker for dig.
Og øge din ROI. Return of Investment på props.
For er der et spørgsmål som jeg ofte får, så er det hvor du finder de gode props og hvad man skal se efter. Kort sagt; Du skal gå efter hvad der passer til dit brand (eller det brand du fotograferer for) og din madfotografering/billedstil.
Nuvel er du foodstylist, som tager billeder fra andre, så har du selvfølgelig mere på lager, men du har stadig din egen billedstil og det er den folk vælger dig på.
Hilsen Louise (prop-hoarder)
***
Okay, nu vi snakker om props.
Og du har fundet frem til en nogenlunde aftale med dig selv og din indre hoarder.
Lad os se på et par tips til, hvad der dur.
- Du skal hovedsageligt gå efter mindre ting, fordi alt ser større ud i kameraet. Det betyder blandt andet dessert- og frokosttallerkener, frem for middagstallerkener og fade.
- Matte props, frem for skinnende! Der findes ikke noget værre end en splinterny ske uden så meget som en ridse - eller fedtplet. Koldsveden springer allerede frem her..
- Og gå så efter props som passer til din billedstil (props behøver ikke kun være gamle ting eller stentøj!)
Men hey, lad lige være med, at bralre ud med det her til en foodstylist, de elsker deres keramik, stentøj og små fancy sakse ;)
Nicole
Noget nyt mht. til næste kursus opstart? (masterclass foodstyling).
Louiogbearnaisen
Hej Nicole,
Tak for din interesse i kurset "Foodstyling Masterclass".
Hvis du skriver dig op på ventelisten på denne side: https://www.foodstylingkursus.dk/ vil du helt automatisk få tilsendt information om kurset, så snart der er nyt i forhold til opstart osv.
Hav en skøn dag og sig endelig til, hvis du har flere spørgsmål til kurset :-)
Freja Hansen
Øv, for søren, jeg havde skrevet mig på til at få mails fra dig omkring foodstyling, men de mails du har sendt har jeg lige set i min spam-mappe.
Har du nogen ide om, om du kommer til at afholde kurser igen :)
Loui&bearnaisen
Hej Freja
Øv, at de landede i spam - jeg får lige tjekket op på mit emailprogram.
Nej, datoerne er ikke fastlagt endnu, men det bliver nok sidst på efteråret 2017 :)
Mange hilsner
Louise
Anne
Hahahaha, den runde rist. Laver mange fotobriefs, og den skide runde rist er bare overalt når jeg leder efter inspirationsbilleder.