Der var engang..
Jep, det er lige præcis 6 år siden, at mine gryderetter så sådan her ud på bloggen.
Haps!
Eller..
Mine tæer kan faktisk næsten ikke rettes ud igen.
Det er grelt.
Nuvel.
Vi starter alle et sted.
Og nogle af os er ikke født med et gudsbegavet talent. Det skal læres.
Det kan madfotografering og foodstyling.
Det handler om hvilke teknikker, strategier og redskaber som virker og hvordan du bruger dem.
Så.
Jeg hører ofte den her:
Foodstyling handler kun om at style mad, som allerede er pæn.
Du ved, pæne kager, farvestrålende salater og dugfriske råvarer.
Man går aldrig galt i byen med æg i en bakke inkl. et par dun. Eller citrusfrugter, de er et fotohit!
Der er bare lige det:
Det kan være, at du undgår at lave gryderetter eller sammenkogte retter fordi de er svære at fotografere og style. Sådan havde jeg det selv i ret lang tid. Det var bare nemmere at få madbilledet i kassen, hvis det struttede af sig selv.
Men sådan fungerer en madblog ikke. Det skal ikke være sådan, at du ikke udvikler og deler en opskrift på baggrund af, hvor "fotogen" den er.
Jojo, en sammenkogt ret tager længere tid at forberede og bygge op - kræver lidt flere overvejelser end de flotte macarons.
Men det behøver ikke være timer.
På Foodstyling Masterclass handler det om at style og fotografere den mad, som du gerne vil dele.
Det betyder, at du får værktøjer og ikke mindst et komplet workflow, så du kan planlægge, fotografere og redigere de billeder, du vil tage med selvsikkerhed og skære timevis af din madfotografering.
Du skal ikke bruge halve og hele weekender på et enkelt billede og da slet ikke en lækker gryderet.
Den skal spises ;)
Jeg har en mission:
Lad os mane frygten for styling af en gryderet til jorden.
Tag et kig på billederne herover.
Et par hurtige fif:
Action #1: Bacon er fisket frem og lagt på kyllingen, så den kan ses.
Action#2: Kødet og gulerødderne er placeret oppe over saucen, så indholdet i retten bliver synlig.
Action #3: Der er lagt en skål, vendt på hovedet, i bunden af gryden, for at kyllingen i Butter Chicken - retten kan ses på billedet og ikke flyder til bunden.
Det er ikke hemmeligheder det her. Det er nogle af teknikkerne bag at foodstyle en gryde- og sammenkogtret.
Lad os se på en håndfuld flere:
Foodstyle og fotografer en gryderet 101
- Tag noget fra når du laver din gryderet (grøntsager, bacon, kødstykker), så du har noget ekstra, som du kan opbygge din mad på billedet med. Det er vigtigt, at vi kan se hvad der er i retten. På den her måde kan du fremhæve fyldet når du skal style retten til dit billede.
- Det du tager fra skal have bid og tekstur - ikke være udkogt.
- Fotografer ikke din gryderet direkte fra ovn eller komfur, men lad den hvile 2 minutter så samler den sig og får et mere ensartet udtryk + du undgår damp.
- Men du skal altid fotografere din gryderet varm, så den ser ”levende” ud.
- Tager din fotografering lang tid og begynder retten at få skind eller miste glans, så skal den varmes op igen.
- Opbyg din gryderet til dit kamera. Placer det ekstra fyld, som du tog fra, i toppen af gryderetten, så vi kan se hvad den består af og gryderetten bliver interessant at se på.
- Krydderurter er bedste ven med gryderetter. Hav dem klar og hav rigeligt. Du skal skifte ud undervejs, da de hurtig bliver slatne på den varme gryderet.
- Bruger du en meget dyb gryde eller tallerken, så brug en reflektor og bounce lyset ned i gryden, så vi kan se retten.
- Brug gerne bredbladet persille, fremfor kruspersille.
- Du kan med fordel placere en omvendt dyb skål eller halvt æble/løg i bunden af din gryde eller skål. Det medvirker til, at fyldet ikke falder til bunden eller tilbehøret strutter flot i skålen.
Husk:
- At tørre kanter af på gryde og skåle
- Fjerne slatne eller malplacerede krydderurter
- Tjekke for områder med fedt eller urenheder
Undgå!
- Fedtperler på toppen af din gryderet
- Store hvide områder fx. cremefraiche sammen med din brune gryderet. Det er cremefraichen vi ser så- hvid tiltrækker vores øjne
Jojo, det er da meget godt med en liste tips og tricks, Louise
Du vil have mer' action?
Got it.
Lad os nappe et hurtigt step-by-step eksempel på en halv gryderet, halv panderet.
FORBEREDELSE
- Lav retten efter opskriften.
- Få dit kamera indstillet, så godt som du kan. Du skal helt sikkert justere på det senere, men find nogenlunde den rigtige eksponering, den blændeværdi du vil have, hvidbalance og fokuspunkter. Og tjek lige batteriet på kameraet også.
- Del kylling og peberfrugt fra saucen
- Saucen kommes i en ren pande/fad
- Placer peberfrugter og kylling i saucen.
- Lidt af fedtet i panden fjernes med en ske, så vi ikke ender i samme scenarie som Boeuf Stroganoff.
- Drys kyllingen med ekstra paprika og grill en smule med en gasbrænder. Blødt skind er aldrig et hit.
STYLING
- Opbyg din scene og placer dine props.
- Tjek hvordan lyset falder ned i din gryde/pande, både fra vinduet og tilbage fra evt. reflektorerne.
FOTOGRAFERING
- Klar? Tjek din scene, tjek kameraet, tjek dit lys.
- Toppingen (krydderurter, paprika/chili og feta) kommes først på nu – de er stride, de bliver ret hurtigt kedelige.
- Skyd dine billeder og få justeret, hvis dine indstillinger i kameraet + reflektorer ikke passer fuldstændig.
- Hold øje med saucen og rør evt. lidt i den undervejs - den må ikke få skind.
- Udskift krydderurter undervejs, så de altid ser friske ud.
TIP TIL PANDER og gryder
Undgå at bruge pander og gryder med helt blank metal.
Kan du se den sjove spejling. Jep, det er dig selv, og det er rocker besværligt at skulle redigere sig pænt ud af bagefter.
Okay.
Tjek billederne. Sidder de lige i skabet? Phew, så er det tid til pause inden turen går ind forbi Lightroom, for at finpudse billederne. Det step må du aldrig springe over.
Hight five, hvis du er nået helt her ned.
Du er ret vild med foodstyling og madfotografering og jeg håber du har fået mod, at give dig i kast med en gryderet eller 3 her i efteråret.
Giv det skud. Tag det trin for trin.
[yellowbox]BONUS: Tag bedre madbilleder - få 7 genveje til professionelle madbilleder på rekordtid [/yellowbox]
På Foodstyling Masterclass arbejder vi også med en klar tilgang til madbilleder. Det betyder, at vi gennemgår madfotografering og foodstyling step-by-step.
Du får et konsekvent workflow til fotografering, foodstyling og redigering, så du kan blive arbejde selvsikkert og motiveret med alt fra kamera, til lys til opbygning af et billede og selvfølgelig mestre efterredigeringen.
Er du:
- Madelsker
- Madblogger
- Vil gerne starte en blog
- Ny fotograf
- Instagrammer
- Sociale Media Manager
- Hobbyfotograf
- Marketingmedarbejder
- Madfotograf for et brand
- Content Creator for et brand
- Måltidskassepusher
- Sundhedsprofet
- Webshopsdealer
- Kogebogsaspirant.
- Freelancer
- eller passioneret foodie, som bare gerne deler dine madbilleder med venner og familie
Det er tidligere studerende.
Er det også dig, så vil Foodstyling Masterclass helt sikkert være noget.
Benny Mortensen
Rigtig god guide, Loui! I familien plejer vi at sende et billede når vi skal spise, så det måske giver inspiration til de andre i familien. Jeg prøver altid at få det til at se ekstra godt ud, for mange madbilleder er dog utroligt "flade" at se på,
Jeg bruger også rigtigt mange af dine opskrifter, og selvfølgelig overvejer jeg stadig om jeg skulle købe et af dine fotokurser for ligesom at få sat gang i mit digitale spejlreflekskamera :D
Tak for dit altid gode humør!
Louiogbearnaisen
Hej Benny,
Tusinde tak for din kommentar og de fine ord.
Lyder som en rigtig god ide at sende (mad)inspirationsbilleder til familien :-)
Håber at se dig på et af mine fotokurser i en nær fremtid - du må endelig til hvis du har spørgsmål.
Hav en forrygende dag.
Sabrina hansen
Dejlig og brugbart indlæg. Jeg er egentlig ikke madblogger, men kan klart lære noget af alle dine tips. Hvad med du uarbejder et kursus i almen fotostyling😉 Det kun e jeg virkelig godt bruge. Eller kan du evt anbefale et af de kursur, du holder til en boligblogger som mig.
Kh Sab.
Ole Møller
den gratis guide virker ikke
Loui
Det skulle gerne virke :-) Ellers er du meget velkommen til at sende en e-mail til mig.
Ha en god dag.
Mette
Gode tips og som altid fra din hånd leveret så fint.
Bruger gerne din blog, når jeg trænger til lidt ny inspiration til madplanen.
Og nu også til inspiration for billederne på min egen blog, som dog overhovedet ikke har med mad at gøre. Men derfor kan jeg alligevel godt lære af din tilgang og erfaringer og så også lade mundvandet løbe lidt :)
Pernille
TAK for en fantastisk (og fantastisk underholdende)guide med virkeligt konkrete og konstruktive råd! I det hele taget tak for en virkelig dejlig blog. For en relativt nystartet blogger er det i øvrigt meget opmuntrende og virkeligt pænt af dig at lægge dine gamle billeder op. Så er der håb for mig endnu.:-)
Loui&bearnaisen
Hej Pernille
Yeah, dejligt du kunne bruge guiden og tusinde tak for din ros :)
Selvfølgelig er der det :D - det er bare at springe ud i det og fokusere på din blog og dine billeder, så er du godt på vej og skal helt sikkert ikke bruge 8 år, som jeg har gjort :)