Syrlige, søde rabarber. Pakket ind i sprød, lun crumble. Og med 3-4 scoop is..
Et forårsmust, bedst spist på terrassen..
Med klaprende tænder, uldsokker og frisk, iskold forårsbrise.
Ej,
Weekenden var nu meget god derude.
Både på solskin, udsigt til blomsterende æbletræ og særligt fordi, der var seriøs smagstest, som krævede den ene skovlfuld lækker crumble efter den anden:
Skal en rabarber crumble være 50/50 eller er det mere en 70% frugt og 30% smuldredej? Hvad med mængden af havregryn? Og er det finvalsede eller grovvalsede der storshiner? Rabarberkompot eller størrer stykker? En håndfuld hindbær under crumblen også?
Så mange svære overvejelser ;-)
Men nu er den her.
Den bedste rabarbarcrumble.
På 35 minutter.
Yup!
Spis den skoldhed (og brænd ganen!), lun med smeltende vaniljeis eller kold fra køl (når du lige er ude og nappe en skefuld rest en sen aften).
[yellowbox]BONUS: Den ultimative kageguide, så du får en perfekt kage - hver gang Klik her og hent den gratis kageguide [/yellowbox]
Rabarbercrumble 101
- Rababerkompot eller rabarberstykker? Jo størrer, du skærer rabarbernestykker, jo mere bid vil de have i den endelige kage. Så er du mere ud i den rabarberkompot, så skær rabarberne i mindre stykker på fx. 1 cm.
- Jeg er ikke vild med havregryn? Hiv det ud og erstat med hvedemel.
- Kan rørsukker erstattes? Jep, du kan sagtens bruge almindelig hvidt sukker. Skal det have lidt mere smag, så brug 75 g hvidt sukker og 25 g brun farin.
- Jeg har ret søde tænder? Så krudt op for sukkermængden - rabarber er ret syrlige, så 50 g sukker skal de nok have, hvis du ikke er til det syrlige.
- Salt, er det en fejl? Niks, salten er virkelig vigtig i din crumble og gør hele forskellen.
- Jeg har ikke majsstivelse? Well, den kan fint erstattes af kartoffelmel. Og er du helt på bar bund, så kan den udelades, men dit rabarberfyld vil blive noget mere sjasket.
- Kan crumblen laves i en foodprocessor? Ja da, dog vil du få mere en crumble i ærtestørrelse, frem for de størrer flager.
- Kan rabarbercrumble fryses? Yes! Ved servering, så tø den op og giv den 10 minutter i ovnen, så crumblen bliver sprød igen.
Lav din rabarbercrumble på forhånd:
Din tærte skal serveres lun til gæsterne og du gider ikke baske med smuldredej lige inden?
Intet problem.
Saml tærten og sæt den i køleskabet til, du er klar til, den skal i ovnen.
Alternativt kan du også bage den næsten færdig, gemme den i køleskabet og lige lune den i ovnen inden servering.
Spiff din rabarbercrumble op
Sådan en crumble kan varieres i det uendelige, så når du har været gennem de første 3-4-5 crumbles, så spiff den op med:
- Kokos
- Hakkede nødder
- Revet marcipan
- Birkes
- Chokolade (især hvid chokolade er et hit, da den karamelliserer)
Og selvfølgelig med masser af smag:
- Kanel
- Stødt ingefær (super lækkert til rabarber)
- Kardemomme
- Vanilje
- Revet citronskal
[yellowbox]BONUS: Den ultimative kageguide, så du får en perfekt kage - hver gang [/yellowbox]
Dig, som ikke er vild med rabarber i din crumble
Kæmpe fejl ;-)
Men heldigvis er der bunkevis af andre gode sager, som du kan kaste under din crumble.
Skal det ikke være ren rabarber, så kør 50/50 med rabarber-hindbær eller æble-rabarber - gode kombi's.
Og skal rabarberne helt udskiftes, så er det bare at nappe en frugt eller pose bær (du kan sagtens bruge frosne).
- Blåbærcrumble
- Æblecrumble
- Pærecrumble
- Kirsebær, fersken, brombær eller en bærmix
Det er kun smagsløgene, som sætter grænser her.
Flere lækre opskrifter med rabarber
- Is med rabarber og crumble
- Roulade med rabarberkompot og marengs
- Koldskål med rabarber og rugbrødsdrys
- Rabarberkage med mandler
Ingredienser
Æblefyld
- 750 g rabarber
- 2 spsk majsstivelse
- 50 g sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 2 tsk revet citronskal, valgfrit
Crumble
- 110 g hvedemel
- 60 g havregryn , her 30 g finvalsede og 30 g grovvalsede
- 100 g rørsukker
- ½ tsk salt
- 175 g smør, koldt
Sådan gør du
Æblefyld
- Skær rabarberne i grove tern - jo større stykker, jo mere bid vil din rabarbercrumble have.
- Vend rabarberne i majsstivelse, sukker, vaniljesukker og evt. citronskal
- Fordel rabarberne i et ovnfast fad (ca. 22-26 cm i diameter)
Crumble
- Bland hvedemel, havregryn, sukker og salt sammen i en skål.
- Skær den kolde smør i tern og smuldr det i dejen. Det er vigtigt smørret er helt koldt.
- Smuldr dejen sammen til "klumper" - pas på med ikke at samle dejen. Det tager et par minutter.
- Fordel crumblen ovenpå rabarberne. Top gerne godt op, da det falder sammen.
- Bag crumblen ved 200 grader (alm. ovn) i ca. 25 minutter til crumblen er gylden og rabarberne begynder at væske og boble i kanten.
- Server varm, lun eller kold med vaniljeis, cremefraiche eller flødeskum.
MADFOTOGRAFERING OG FOODSTYLING
Billederne er fotograferet med Canon EOS 5D Mark IV på C-stand, fotograferet i raw og efterbehandlet i Adobe Lightroom.
Lær mere: 4 pro-strategier til bedre madbilleder
Billede:
- Objektiv: Canon EF 50 mm f/1.8 | ISO: 125 | Lukketid: 1/200 sec. | Blænde: f/6.3
- Lys: Speedlight med 120 cm softbox sat lavt, for at få skygge og dybde på de lave elementer.
dorte johansen
hvilken form bruger du?
Loui&bearnaisen
Hej Dorte
Jeg har brugt et ildfast fad og på det andet billede er det en springform.
Mange hilsner
Louise
Ann-Dorthe Allentoft
Hej og tak for en virkelig paradismundfuld. Det er den bedste rabarber kage ever!
Hvad gør jeg hvis mine rabarber kommer fra fryseren? Skal jeg tø dem op inden jeg vælter dem i Marzena og sukker? Har du erfaring med det?
Bedste hilsner Ann-Dorthe
Louiogbearnaisen
Hej Ann-Dorthe,
Hvor er det dejligt at høre, at du synes godt om opskriften 😊🙏
Jeg ville nok tø rabarber stykkerne op først, inden jeg de vendes i sukker osv.
Prøv det ad og lad os høre om resultatet.
Hav en skøn dag!
Charlotte
Hej,
Bagetiden passer desværre ikke.
Vi bagte den i weekenden til gæster, og fulgte tippet om at bage den halvdelen af tiden inden gæsterne kom, for så at bage den færdig lige inden servering.
Vi serverede rå og uspiselige rabarber. Virkelig pinligt til en stor flok gæster!
Kagen måtte have 20 min EKSTRA før den var spiselig.
Louiogbearnaisen
Hej Charlotte,
Øv da, ja det er træls, når resultatet ikke bliver som forventet :(
Nu ved jeg ikke, hvor lang tid du gav den, inden gæsterne kom, men den skal bages mere eller mindre færdig og så lige have det sidste (lunes), inden gæsterne kommer.
Når jeg har bagt den, har den været helt perfekt, men ovne bager meget forskelligt, og i nogle ovne skal den måske have noget mere, før den er færdig.
Håber du har mod på at prøve igen, for den smager så dejligt 🙂
Hav en skøn dag!
Gitte
Hvorfor er det en opskrift på æblecrumble, når det burde være rarbarbercrumble?
Mvh
Gitte
Louiogbearnaisen
Hej Gitte,
Ja, det har du da fuldstændig ret i - det er sørme en fejl.
Jeg får det rettet hurtigst muligt.
Tak fordi du gjorde mig opmærksom på fejlen.
Fortsat skøn dag!
Mette
Hvorfor er det en opskrift på æbleceumble?
Loui&bearnaisen
Hej Mette
Den finder du her: http://staging-1686749498.louiogbearnaisen.dk/2020/11/aeblecrumble.html
Mange hilsner
Louise