Ikke 5.
Eller 10.
Men.
30 år skulle det tage.
Altså før, jeg skyllede min allerførste iste ned.
Yup, den er god nok. Sidste år var første sip.
Af en klassisk marokansk mynte iste. Med et skvis gin, lad os bare være ærlige her. Det er jo vigtigt at starte godt ud med nye sager ;)
Sådan en lummer sommerdag, hvor de kridhvide ankler blev luftet, der gik den iste rent ind.
30 år for sent..
Men hey, vejrudsigten siger 26 grader i morgen. Eller det gjorde den i starten af ugen. Vi er vist mere nede omkring de 20 pt.
Nuvel, det er også rigeligt til at krudte op for iste i litervis.
Give baghjul til iskaffen.
Det kunne være med en sag med fersken. Med Earl Grey. Eller den pæne med hibiscus.
Der er frit valg på alle hylder. Både på smage, bryggemetoder og om du spæder op med gin.
Du ringer bare, hvis det er der du er :)
Den bedste te til iste
Løs eller te i pose:
Gå efter en løs te - altså den der bøvlede te, hvor du selv skal skovle den op i et filter eller yrk..te-tang.
Jojo, du kan i en snæver vending sagtens bruge en te i pose, men du får bare en bedre og mere kraftig smag med den løse te.
Te-type:
Hvad med varianten? Sort, grøn, hvid, rød, urte, oolong...te?
Well, en grøn eller hvid te er mindst krads, så er du ikke den vilde te-drikker, så gå efter de mere milde. Er du til opblanding med mælk, så nap en oolong, som er mere cremet og sød. Og er du bare generelt pjattet med te, så vælger du bare præcis din favorit. Alle teer kan bruges.
Te-smag:
Te med frugtsmag er en stensikker vinder til iste. Ligeledes er de friske med citron eller mynte. Er det som erstatning for en kaffe, så er ham der Earl Grey perfekt.
Hvordan laver man iste?
Lad os bare være ærlige her; det er nemt.
Sådan hånd-mod-pande nemt!
Te og vand, så er du kørende. Herefter kan du frit spiffe op med sukker, honing, citron, sirup med smage, frugt eller friske krydderurter, som mynte.
Men inden du stryger ud i køkkenet, så lad os lige suse over de to metoder, som du kan klare sagen på.
Varmbrygget og koldbrygget iste.
Uanset hvilken du napper, så skal du som tommelfingerregel bruge dobbelt så meget te, som du plejer. En omgang hjemmelavet iste kræver teen er en del stærkere.
Det varierer efter tetype, men en god start er: 8 tsk te til 1 liter vand.
Sådan laver du koldbrygget iste
Metoden, du bruger, når du ikke "huhej" skal bruge isteen.
Trækketiden er 10-12 timer i køleskabet og den er god til den milde te (fx. grøn og hvid).
- Kom løs te i en flaske, kande eller patentglas.
- Kom koldt vand på.
- Smid den i køleskabet og lad den trække.
- Si den løse te fra - vil du være helt sikker på at undgå terester, så afslut med at hælde gennem et kaffe- eller stort tefilter.
- Drik løs.
- Skal den være lidt sødere, så brug akaciehonning eller sirup.
- Holder sig fint 3 dage i køleskabet.
Tip: Du kan også komme teen i et tefilter og herefter i vandet, men et tefilter kan afgive lidt smag.
Sådan laver du varmbrygget iste
Metoden, du bruger, når du planlægger at smide dig i hængekøjen om få øjeblikke.
Trækketiden er 5-8 minutter afhængig af teen.
- Kom løs te i en kande eller glas, som kan holde til kogende vand.
- Kog vand til 95 grader, hvis det er sort te og 85 grader til grøn te.
- Hæld vandet over den løse te.
- Skal du have din iste sødere, så tilsæt sukker her, så det kan opløses i det varme vand.
- Si den løse te fra - vil du være helt sikker på at undgå terester, så afslut med at hælde gennem et kaffe- eller stort tefilter.
- Fyld glas eller en kande helt op med isterninger.
- Hæld teen over og drik løs.
- Isteen holder dig fint 3 dage i køleskabet.
Tip: Du kan også komme teen i et tefilter under brygning, som du plejer.
Ingredienser
Koldbrygget iste
- 8 tsk løs grøn te med citron/ingefær
- 1 liter koldt vand
Ferskenfyld
- 3 ferskner
- ½ citron
- 1-3 spsk akaciehonning
Servering
- Isterninger
- Ferskenskiver
- Citronskiver
- Frisk mynte
Sådan gør du
Koldbrygget iste
- Kom løs te i en flaske, kande eller patentglas.
- Kom koldt vand på og kom i køleskabet i min. 10 timer.
- Si den løse te fra - vil du være helt sikker på at undgå terester, så afslut med at hælde gennem et kaffe- eller stort tefilter.
Ferskenfyld
- Skær ferskenerne i mindre stykker.
- Kom dem i en blender med citronsaft og akaciehonning.
- Blend det hele sammen og smag til.
- Kom puren gennem sigte (eller brug den, som den er, hvis du godt kan lide lidt "bid".)
- Bland ferskenpure med isteen.
Servering
- Server i glas med isterninger, citronskive, et par ferskenskiver og frisk mynte.
Noter
Ingredienser
- 8 tsk Earl Grey, her grøn te
- 1 liter vand
- Evt. 1-2 spsk sukker
- 1 citron
Sådan gør du
- Kom løs Earl Grey te i en kande eller glas, som kan holde til kogende vand.
- Kog vand til 95 grader, hvis det er sort te og 85 grader til grøn te.
- Hæld vandet over den løse te. Skal du have din iste sødere, så tilsæt sukker her, så det kan opløses i det varme vand.
- Lad teen trække 5-8 minutter - den skal være ret stærk.
- Si den løse te fra - vil du være helt sikker på at undgå terester, så afslut med at hælde gennem et kaffe- eller stort tefilter.
- Fyld glas eller en kande helt op med isterninger.
- Hæld teen over og smag til med citronsaft.
Noter
Ingredienser
Iste med hibiscus
- 8 tsk løs te med hibiscussmag, (her en blandet te med hibiscus, blodappelsin og hyben)
- 1 liter koldt vand
Sirup
- 1 dl sukker
- 1 dl vand
Servering
- 3 lime
- Frisk mynte
Sådan gør du
Iste med hibiscus
- Kom løs te i en flaske, kande eller patentglas.
- Kom koldt vand på og kom i køleskabet i min. 10 timer.
- Si den løse te fra - vil du være helt sikker på at undgå terester, så afslut med at hælde gennem et kaffe- eller stort tefilter.
Sirup
- Kom vand og sukker i en lille gryde.
- Kog det op og lad det småkoge i 5 minutter under omrøring.
- Hæld siruppen på rengjort glas og afkøl.
Servering
- Smag isteen til med sirup og limesaft.
- Server med limeskiver og frisk mynte.
Noter
MADFOTOGRAFERING OG FOODSTYLING
Billederne er fotograferet med Canon EOS 5D Mark IV på C-stand, fotograferet i raw og efterbehandlet i Adobe Lightroom.
Lær mere: 4 pro-strategier til bedre madbilleder
Billede iste med Earl Grey:
- Objektiv: Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro
- Indstillinger: ISO: 160 | Lukketid: 1/200 sec. | Blænde: f/5.0
- Lys: Speedlight + 150 cm softbox
Billede iste med fersken:
- Objektiv: Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro
- Indstillinger: ISO: 160 | Lukketid: 1/20 sec. | Blænde: f/8.0
- Lys: Naturlig lys med stor diffuser foran
Billede iste med hibiscus:
- Objektiv: Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro
- Indstillinger: ISO: 160 | Lukketid: 1/60 sec. | Blænde: f/5.6
- Lys: Naturlig lys i 'Golden Hour'
Anne
Hej Louise
Har du prøvet at bruge andre smage i den første iste med med ferskenfyld? Overvejer at prøve at lave den med hindbær og en hvis ananas te.
Det lyder vildt lækkert og som en god måde at få ekstra smag i isteen (:
Venlig hilsen
Anne
Sofie Jensen
Hvis nu man laver din ferskente - skal man så blande pure i inden man stiller det i køleskabet for at trække?
Det ser og lyder simpelthen så lækkert! 🤤
Louiogbearnaisen
Hej Sofie,
Nej, du laver isteen først og kommer den i køleskabet. Imens den afkøler i køleskabet, laver du ferskenfyldet og blander det til sidst i den kolde iste :-)
God fornøjelse :-)