Grydebrød er verdens bedste og nemmeste brød. En støbejernsgryde gør det nemt at bage rustik brød med sprød skorpe og store huller.
Skulle jeg vælge én ting i køkkenet, som jeg ikke kunne leve uden, så er det mine støbejernsgryder. I flertal. Efterhånden kan der vist tælles 4 styk! Men hey, de bliver så også brugt til alt; gryderetter, supper, fond, brød og simremad i stride strømme.
Og så spekulerer du måske; "Støbejernsgryder - er de ikke lidt kras?"
...jooo, det kan vi nok godt blive enige om.
[yellowbox] BONUS: Bag med succes hver gang! Få min gratis tjekliste til det bedste basis bageudstyr >> Klik her og hent din gratis tjekliste [/yellowbox]
Støbejernsgryder er ret besværlige (og tunge som et ondt år!), de kræver nemlig en smule omsorg for at holde sig fit for fight. Men klarer du det, så holder de sådan cirka for evigt! 20. 30 40. 50 år. Og mere til. Du slipper simpelthen ikke af med gryden igen!
Jeg har både støbejernsgryder med og uden emalje. Gryderne med emalje er ret nemme (reklamelink), de kan nemlig tåle sæbe (dog ikke opvaskemaskine) og de skal ikke olieres.
Gryderne uden emalje er en helt anden sag - de ruster SÅ nemt! De tåler ikke sæbe, kan være møg vanskelige at rengøre, skal tørre på komfuret eller i 100 år, og skal med mellemrum have en omgang madolie. Men ualmindelige lækre, det er de!
Jeg er kæmpe fan! Der er bare sådan lidt cowboy, Western over sådan en støbejernsgryde. Man kan næsten høre bålet knitre, vindheksene blæse henover prærien og ulvene hyle i baggrunden..
Yes. Hør godt efter når du smækker det her brød i gryden ;)
For det er det, det skal handle om;
Grydebrød!
Verdens bedste brød. Verdens nemmeste brød.
Eller det siges der i hvert fald.
Well, nemt og nemt - det er vi nok lidt uenige om. Brødet kræver sin indsats. Og ikke mindst tid.
[yellowbox] BONUS: Bag med succes hver gang! Få min gratis tjekliste til det bedste basis bageudstyr >> Klik her og hent din gratis tjekliste [/yellowbox]
Hvis det skulle være helt efter forskrifterne, så skulle du sidde mandag og tænkte; Uhm, jeg kunne godt spise nybagt brød. På søndag! Bruge 5 dage på surdej. 1 dag på ventetid. 1 formiddag på hævetid, bagning og hviletid. Og så endelig søndag, efter 7 dage, kunne du sætte tænderne i et nybagt brød.
Jeg ved ikke med dig, men det holder ikke i min verden. Jeg kan strække mig til planlægning et døgn i forvejen, men så heller ikke mere.
Øj, øj, øj - det døgn er så også helt godtaget. Top lækkert brød med sej krumme, kæmpemæssige huller og en skorpe som taler for sig selv. Arhmen, kig på det! Lige præcis sådan skal et vaskeægte brød se ud. Og al takken går til støbejernsgryden, som udøver ren magi. Trylleri.
Frem med smør. Ost og den gode spegepølse. Får du fremtryllet det her grydebrød, så kan du godt glemme alt om aftensmad. Den er klaret.
Jeg fik klaret min frokost - en ualmindelig farlig steakssandwich, som jeg flashede et glimt af her - sammen med en håndfuld madfotograferingstips.
Kommer sandwichen på bloggen?
Oh yea, det kan du tro - du kan godt krudte op for støbejernsgryden og gøre brødet klar :)
DET SKAL DU BRUGE
- 1 Støbejernsgryde (3-4 liter)
Ingredienser
- 5 g gær
- 400 g vand
- 100 g rugmel, eller anden grov meltype
- 400 g hvedemel
- 10 g salt
Sådan gør du
- Opløs gær i vandet.
- Tilsæt groft mel, hvedemel og salt.
- Rør dejen godt sammen - men ælt den ikke. Den skal være som en meget tyk grød.
- Kom madfilm eller en plastpose over skålen og sæt den i køleskabet i min. 10 timer.
- Tag skålen ud og lad den stå og "få varmen" på køkkenbordet 1 time.
- Skrab dejen ud på et meldrysset bord (2 spsk mel). Fold den forsigtigt 3-4 gange sammen og kom den tilbage i skålen. Lad den efterhæve 1 time.
- Varm imens ovnen op til 250 grader med en støbejernsgryde i.
- Tag den varme gryde ud af ovnen, drys 1 spsk mel i bunden. Hæld forsigtig dejen heri og sæt låget på.
- Kom gryden tilbage i ovnen og bag ved 250 grader i 30 minutter.
- Tag låget af gryde, skru ned til 225 grader og bag brødet i 15-18 minutter.
- Tag det ud, vip det ud af gryden og lad den afkøle mindst 2 timer på en bagerist før du sætter tænderne i det.
Indlægget indeholder affiliatelinks
Vibeke wissing
Kan jeg bruge surdej og evt hvorledes
Venlig hilsen vibeke
Loui&bearnaisen
Hej Vibeke
Det kan du sagtens. Jeg vil bruge 80-80 g surdej til den her opskrift og så følge processen, som du plejer når du gør din surdej klar til brug.
Bland surdejen med vandet og bland det herefter med mel og følg opskriften :)
Mange hilsner
Louise
Tobias
Hej :)
Det lyder virkelig som en lækker opskrift. Jeg har dog kun en støbejernsgryde på 5,5 L
Tænker du det stadig kan gå hvis jeg følger opskriften, eller bliver det færdige produkt en flad omgang? Kan være jeg skal fordoble mængden af ingredienserne. Hvad tænker du?
Louiogbearnaisen
Hej Tobias,
Der må jeg desværre blive dig svar skyldig. Jeg har ikke selv prøvet at bage det her brød i en større gryde, så hvor meget det flyder ud, er jeg i tvivl om.
Tilsæt måske lidt mere mel til opskriften, så du får et brød som bedre kan "holde sig selv", som hvis du bager direkte på en bageplade - så burde det ikke flyde ud i gryden, selvom det også får varmechokket i starten.
Lad mig høre, hvordan det går 🙂
Klrsten Hansen
Hej, hvor mange liters gryde bruger du, jeg har kun en 3 1/2 liters der kan gå i ovnen
Måske jeg kan dele opskriften , hvis jeg ved hvor mange liter din gryde er ?
Venlig hilsen Kirsten
Louiogbearnaisen
Hej Kirsten,
Den er 3 liter 🙂
Anni pedersen
Hej Louise
Kan man bruge lidt surdej 😄
Vh Anni
Louiogbearnaisen
Hej Anni,
Sagtens :-)
Kom lidt mindre gær i, hvis du bruger lidt surdej også.
God bagelyst!
Hanna
Hej. Det brød ser vildt lækkert ud! Jeg fik en støbejernsgeyde fra LeCruset i studentergave, og den skal helt sikkert afprøves nu. Jeg satte sejen iver i går aftes, men det er, som om den slet ikke er hævet - jeg brugte ølandshvedemel og speltmel, kan det have noget at sige? 😬
Frank
Til brødbagning, foretrækker du en støbejernsgryde med- eller uden emalje?
Louiogbearnaisen
Hej Frank,
Tak for dit spørgsmål.
Personligt bruger jeg altid dem med en grov, matsort emajle indeni, da de tåler højere temperaturer end dem med blanke emajler indeni.
Håber det kan hjælpe dig - og sig endelig til hvis du har flere spørgsmål.
Hav en fortsat god dag.
Kenneth
Hejsa
Tak for en lækker og “nem at gå til” opskrift.
Hvis man nu ønsker at fordoble mængden af ingredienserne, er det så blot dobbelt op af alle ingredienser. Og hvad tænker du i forhold til bagetiden...
Grunden til jeg spørger er at en af mine gryder er væsentligt større en 3 ltr. og brødet bliver meget “fladt”
De bedste hilsner
Kenneth
Louiogbearnaisen
Hej Kenneth,
Tak for dit spørgsmål til opskriften.
Jep, du skal blot "dobbel op" på ingredienserne :-)
I forhold til bagetiden kan det være lidt svært, da man ikke bare kan "dobbel op på tid" også. Jeg har ikke prøvet at fordoble opskriften, så kan desværre ikke give dig et konkret svar - men brug gerne et termometer og gå efter en kernetemperatur på 94-96 grader. Så kan det ikke gå helt galt :-)
Håber du kan bruge opskriften og skriv endelig igen og fortæl os om resultatet.
Hav en fortsat god dag.
Lykke
Hejsa. Kan brødet fryses efter bagning ? - og hvis det kan skal det så køle helt af inden det fryses?
Louiogbearnaisen
Hej Lykke,
Tak for dine spørgsmål.
Ja, brødet kan sagtens fryses - lad det køle helt af inden du fryser det ned.
Håber du kan lide opskriften :-)
Hav en forrygende dag.
Svend Williamsen
Jeg bor i Canada og kan kun få tør gær + hvordan omsætter jeg de 5 gr til tørgær?
På forhånd tak!
Svend
Louiogbearnaisen
Hej Svend,
Tak for dit spørgsmål.
Du kan bruge tommelfingerreglen, at 1 gram tør gær svarer til ca. 3 g frisk gær.
Skriv endelig igen hvis du har flere spørgsmål.
Hav en dejlig dag.
Emma
Hej Camilla :)
må det godt hæve længere tid end f.eks. 24 timer ??
Venligst
Emma
Emma
og mente selvfølgelig ikke camillla .. Loui&bearnaisen
læste lige den nederste kommentar mens jeg var i gang med at skrive.. ih pinligt :i
Louiogbearnaisen
Hej Emma,
Tak for dine beskeder og bare rolig - det er helt i orden 😄
Du kan sagtens lade brødet hæve i længere tid. Du skal blot være opmærksom på, at smagen vil blive mere intens.
Sig endelig til hvis du har flere spørgsmål :-)
Christina
Hej
Jeg er kommet til at vække dejen/ folde/ ælte men kan ikke nå at få det bagt før i aften (om 10 timer). Kan jeg min sætte den på køl indtil og så gentage?
Hilsen
Christina
Louiogbearnaisen
Hej Christina,
Ja, det burde du godt kunne :-)
Held og lykke med det og lad os gerne høre om resultatet!
Hav en fortsat dejlig dag.
Linda
Hej jeg har lige købt en fin brugt stegeso i støbejern. Den er olieret. Den er ikke emaljeret indvendig. Har læst flere steder at den ikke må smøres med olie når man skal bage brød i den.. Men en støbejernsgryde skal vel netop vedlugeholdes med olie? Hvad siger du? 😊
Loui&bearnaisen
Hej Linda,
Uh, det tør jeg næsten ikke rådgive omkring...jeg vil nok spørge producenten omkring det 🙂
Hav en skøn dag!
Karina
Hej du 😊
Skal ovnene være på varmluft eller?
Mvh Karina
Loui&bearnaisen
Det skal være alm. ovn :)
Nadia
Bare for at være sikker - er det 5g gær som der står , (tænker det er meget lidt 😶 ) Eller 50 og 0'er bare har rullet sig en tur. ? :)
Loui&bearnaisen
Hej Nadia
Den er god nok, det er 5 g gær :)
Jette Jelbo
Man kan købe en støbejernsgryde fra Bloomingville, der er emaljeret udenpå og indeni. Den er på tilbud hos Isabella Smith
Birthe Ellegaard
Jeg ønsker mig så meget en støbejernsgryde. Jeg har længe godt kunne tænker mig at lave grydebrød. Kan man (indtil jeg får anskaffet mig gryden), bruge en stegeso?
Kh Birthe
Loui&bearnaisen
Hej Birthe
Det kan du sagtens. Hvis din stegeso er af ler, så husk at lægge den i blød i vand, så den er godt mættet - ellers så suger den fugten fra brødet. Jeg tror måske også jeg vil smøre stegsoen med lidt olie eller i hvert fald en hel del mel. Hvis din stegeso er af glas eller keramik, er der en risiko for at glasset revner pga. af varmeforskellen fordi du jo ikke varmer stegesoen op med brødet, som du vil gøre hvis det var mad.
Håber det var lidt hjælp :)
Henriette
Det skal prøves! Hvor stor er din støbejernsgryde? (liter eller diameter?)
Loui&bearnaisen
Hej Henriette
Jeg brugte en gryde på 3L :)
CK
Det ser lækkert ud! Ejer dog endnu ingen støbejernsgryde. Tænker den skal være med emalje - kan du anbefale nogle specifikke? Hvor er dine fra?
Loui&bearnaisen
Hej Camilla Kirstine
Tak :) Jeg har både LeCruset, Ikea og Morsø.
Både Lecruset og Ikea har emalje/overfladebehandling, så de er ret nemme at have med at gøre.
Hvilke der er bedst synes jeg er svært at sige. Jeg synes faktisk at Ikeas støbejernsgryde til 300,- er præcis ligeså god som Lecruset til 1500,- ifh. til hvad jeg bruger gryderne til.