Bag et lækkert groft brød med græskarkerner. Opskrift på koldhævet og langstidshævet græskarkernebrød, som har masser af smag, er saftigt og har lækker struktur
Så slutter festen altså.
Jeg gider ikke mere.
Den hænger bare ved.
10 dage med sensommer-snue.
Var jeg forbi Google med: "Hvordan bliver man rask forkølelse"?
Øh, selvfølgelig!
Resultat:
C-vitaminerne.
Afprøvet.
Te i 10-litervis.
Jep.
7 par sokker og den ræ'tig kradse strik.
Been there.
Positive tanker..
Tjoo.
Selvmedlidenhed.
I stor stil.
Tryk dig rask under foden(!), haps hvidløg(!), dyp ansigtet i dampbad(!), spis tomatsuppe(!)
Tjek, tjek, tjek, tjek.
Og det er det rene humbug.
Så nu finder vi altså det tunge skyts frem; Hjemmebagt græskarkernebrød med rigelige mængder tandsmør + tjæresort, skoldhed kaffe.
Den snue skal mases væk ;-)
Okay, bagning. Igen. Vi har været der en del de sidste par uger: valnøddebrød med porter, speltboller og rosinbrød. Lutter gode sager til efteråret, efter en brændvarm sommer, hvor det var noget bøvl med det tandsmør, som mest af alt drev ned af armen.
Så der er revanche nu og røremaskinen kører derudaf.
Er du også lun på revanche, så får du græskarkernebrødet her. Med 99% flere græskarkerner end det, du finder hos bageren og på bakeoff-hylderne.
Seriøst jeg nappede en pose i Bilka forleden.
(Jojo, man burde ligge med dynen op over ørerne ved snue..men 10 dage, så har den dyne altså slugt alt livskraft - og dig.)
Nå. Men.
4 græskarkerner i en bolle, Bilka. F-i-r-e!
What?
Det laver vi om på her:
Græskarkernebrød 101
- Ja, 550 g mel til 4,5 dl væske, den er god nok. Jeg hører ofte i kommentarfeltet, at mine brøddeje er våde og besværlige. Og vi er helt enige, men livet er bare for kort til tørt og kedeligt brød. Så bakser du med den sag, så tjek "undgå tørt brød og tunge boller".
- Du har ikke grahamsmel i skabet? No worries. Fuldkornshvedemel, spelt, rug - alt andet groft mel fungerer lige så fint her.
- Ligger du ikke inde med en røremaskine, så finder du håndmixeren frem. Hiver dejkrogene på og giver den gas. Men duft lige. Det er ret nemt at brænde sådan en håndmixer af, så giv den gerne en pause eller to. Dejen hviler fint i mellemtiden.
- Er du ikke sådan ellevild med græskarkerner, så skal du ikke bage brødet. Vi taler en massiv mængde heri. Er du mere sådan: "Well, det er lækkert, men jeg vil også gerne smage andet", så skru mængden ned til 50-75 g græskarkerner.
Find hele opskriften på græskarkernebrød herunder aka. kuren mod snue ;-)
Og du melder bare ind i kommentarfeltet, hvis du skulle have en magisk turbo-kur oppe i ærmet.
Græskarkernebrødet er lidt langsom i optrækket...
Ingredienser
- 10 g gær
- 4,5 dl koldt vand
- 125 g græskarkerner
- 2 tsk salt
- 150 g grahamsmel
- 400 g hvedemel
- 1 spsk olie, til skålen
- 100 g hakkede græskarkerner, til at vende brødene i
Sådan gør du
- Opløs gærren i vandet.
- Tilsæt græskarkerner, salt, grahamsmel og hvedemel.
- Ælt dejen på en røremaskine til den er smidig og glat (ca. 8 minutter ved medium hastighed).
- Kom dejen i en skål smurt med olie.
- Dæk skålen til med madfilm og kom den i køleskabet i 18-24 timer.
- Tag skålen ud og lad den stå på køkkenbordet 1 time.
- Forvarm imens ovnen, med en bageplade i, til 250 grader (alm. ovn).
- Vend forsigtigt dejen ud på køkkenbordet.
- Del den i 2 eller lav 1 stort brød.
- Vend brødene i hakkede græskarkerner.
- Kom brødene over på den varme bageplade med bagepapir.
- Skru ovnen ned til 225 grader og bag brødene i ca. 20-25 minutter (længere, hvis du bager ét stort brød)
- Tag brødene ud af ovnen og afkøl dem på en bagerist.
Noter
Græskarkernerne i dejen kan ristes på en pande inden brug for endnu mere smag
MADFOTOGRAFERING OG FOODSTYLING
Alle billederne er fotograferet med Canon EOS 60D på Manfrotto-tripod, fotograferet i Raw og kun efterbehandlet i Adobe Lightroom.
BILLEDE 1: To græskarkernebrød
Objektiv: Canon EF 28 mm f/1.8 | ISO: 200 | Lukketid: 1/15 sec. | Blænde: f/6.7
Lys: Sidelys. Naturligt lys i vest-vindue kl. 12.30, overskyet dag. Motiv ca. 0,5 meter fra vinduet, med meget tynd diffuser for vinduet.
BILLEDE 4: Græskarkernebrød, tæt på
Objektiv: Canon EF 50 mm f/1.8 | ISO: 200 | Lukketid: 1/250 sec. | Blænde: f/2.0
Lys: Skråt sidelys. Naturligt lys i vest-vindue kl. 12.30, overskyet dag. Motiv ca. 0,5 meter fra vinduet, med meget tynd diffuser for vinduet.
Hanne Larsson
Hej Camilla.
Håber, du er blevet rask.
Jeg bruger rå øko hvidløg på min ostemad. 1 helt fed.
Forkølelsen tør ikke være der. Bactusser forlader bygningen.
På gode dage optager jeg det, så ingen, i omgivelserne, kan lugte mit hvidløgsindtag.
Så, hvis du trænger til lidt alenetid, så er det godt at stinke af hvidløg.
;-)
Glæder mig til at smage dit lækre brød <3
Nette
Bagte dette brød i går. Skruede lidt ned for mængden af græskarkerner. Ristede kernerne, da jeg synes, at de smager meget bedre sådan. Skønt, velsmagende brød. Fantastisk at nyde sammen med morgenkaffen. Tak for opskriften. Den er nu gemt under favoritter :-)
Louiogbearnaisen
Hej Nette,
Tak for din kommentar og dejligt at høre, at du kunne bruge opskriften!
Lyder lækkert med ristede kerner - tak for tippet 👍
Hav en skøn dag!
Amanda
Hej.
Er det muligt at skifte hvedemel ud med rugmel? :)
Louiogbearnaisen
Hej Amanda,
Nej, det kan du desværre ikke. Hvis brødet udelukkende består af groft mel, vil det ikke kunne hæve. Du kan tilgengæld udskifte grahamsmel med rugmel - det giver også en lækker smag.
Prøv det ad og lad os høre om resultatet.
Annette
Kan de bages som boller istedet ?
Louiogbearnaisen
Hej Annette,
Sagtens 🙂 Giv dem ca. 18 minutter i stedet for.
God bagelyst!
LUISE KOLBERG
Vil man kunne udskifte græskarkerne ud med solsikkefrø i opskriften på græskarkernebrød?
Kh Luise Kolberg
Louiogbearnaisen
Hej Luise,
Tak for dit spørgsmål til opskriften.
Ja da, du kan sagtens udskifte græskarkernerne ud med solsikkefrø men tænker, at du måske skal skrue lidt ned for mængden, da solsikkekerner kan være meget markante i smagen 🙂
Prøv det ad og lad os høre om resultatet.
Hav en skøn dag!
Jenny
Jeg tror, din forkølelses hjerne er snublet i %-regningen. 99% flere kerner betyder lige under dobbelt så mange, i dit tilfælde 8 kerner (minus en spids) i en bolle.
Camilla
Du skal rive ingefær blandet det med friskpresset citronsaft og honning ( rigeligt af det) overhæld med kogende vand, så har du en eminent te og du er rask imorgen😉
Den kan sagtens drikkes kold også, bare lad det hele ligge i vandet og si fra i koppen
Louiogbearnaisen
Hej Camilla,
Tak for din kommentar og gode råd til at gøre mig rask :-)
Det må prøves :-)
Hav en dejlig dag og god weekend!