Det er hybentid! Hvis du har fulgt facebook-siden de sidste dage, ved du at jeg har været på hybenjagt.
Det hele startede faktisk i fredags, da jeg var på bærplukker tur efter sommerens sidste bær. Mmm, hindbær, solbær og violette stikkelsbær :)
I al bæreuforien, sneg hyben sig ind og siden har jeg kørt rundt med vidtopspærrede øjne, stirrende på alle vejsider og grøfter.
Lørdag, hvor vi slog en smut til Tversted, fandt vi utallige buske i det nordjyske. Det er jo helt ånssvagt, som de pludselig er over det hele! Desværre havde jeg ikke lige flyverdragten og vaders med til, at kunne spadserer ned i diverse grøfte eller ind i de MEGET stikkende buske!
Så ja, det endte faktisk med en rundt i kvarteret lørdag aften, hvor jeg fandt det bedste hybensted. De blev plukket, kom hjem og blev renset. Muligvis den utimative væreste frugt, at rense!
Og så syltet. Jep, jeg forstår at slå mig løs på en lørdag aften ;) Den første portion, blev lavet med syltesukker, som gjorde det alt for sødt...
Så søndag gik turen endnu engang ud til busken, og frivilligt rensede vi endnu en portion. Efter lidt inspiration fra "Den grønne syltebog" - den fineste bog - blev der lavet 2 udgaver hybenmarmelade. En med eddike, som fik en lækker sødme og en med citron, som blev mere syrlig.
Har du ikke smagt hybenmarmelade, så er det nu :) Hyben er i sig selv en sød citrusfrugt, som er spækket med C-vitamin og sundhed. Den er fantastisk i marmelade og til saft .
Som med alt andet godt, må man lide lidt først. For sådan nogle hyben er bidske! Buskene er fyldt med torne, således også med nogle af bærrerne. Når du kommer hjem skal de nippes og så skal de rengøres for kernerne - også kendt som kløpulver! Så brug gummihandsker. Det tager, ehm....lang tid og svindet er på 50%. Dvs. du får 500 g brugbare hyben ud af 1 kg. plukket.
Hvis du ikke har opgivet endnu, skal du så også lige vaske, sortere og hakke dem.
Hvorfor ikke bare smutte ned i supermarked og smide et glas hybenmarmelade i kurven? Fordi det smager himmelsk, ...især når du selv har lavet al arbejdet ;)
Hybenmarmelade med eddike og vanilje
-
500 g hybenskaller (renset og skyllet)
-
1 dl eddike
-
2,5 dl vand
-
1 vanjlestang (korn + stang)
-
230 g rørsukker
-
1 tsk atamon
Kom hybenskaller i en foodprocesser eller blender og blend dem groft. De skal ikke være mos, bare lige være grovhakket.
Kom de grovhakkede hybenskaller i en gryde, sammen med eddike, vand og vanilje. Kog det op og lad det koge 5 min.
Tilsæt sukker og kog marmelade i 20 min under omrøring. Skum marmeladen undervejs.
Skold sylteglas og skyl dem med atamon. Hæld den varme marmelade på glassene og luk dem straks.
Lad glassene få stuetemperatur på køkkenbordet, inden de stilles på køl.
Lad marmelade trække min. 12 timer inden brug.
Hybenmarmelade med citron
-
500 g hybenskaller (renset og syllet)
-
3 dl vand
-
1 usprøjtet citron (saft + skal)
-
150 g rørsukker
-
1 tsk rød Melatin + 2 spsk sukker
-
1 tsk atamon
Kom hybenskaller i en foodprocesser eller blender og blend dem groft. De skal ikke være mos, bare lige være grovhakket.
Kom de grovhakkede hybenskaller i en gryde, sammen med vand, citronsaft og revet citronskal. Kog det hele op og lad det koge igennem, under låg og omrøring i 15 minutter.
Tilsæt sukker og lad det koge uden låg i 15 minutter. Husk at røre jævnligt.
Tilsæt Melatin og kog marmeladen i gennem i 2 min.
Skold sylteglas og skyl dem med atamon. Hæld den varme marmelade på glassene og luk låget straks.
Lad marmeladen få stuetemperatur inden de stilles på køl.
Marmeladen skal trække min. 12 timer inden brug.
Vibeke Søborg
Hej Loui.
Har lavet hybenmarmelade i et par år nu. Opgav tidligere på grund af besværet med rensningen
Fandt så dette tip på nettet, så nu laver jeg masser af hybenmarmelade. Har det ligesom dig, jeg har også øjnene på stilke i hybensæsonen.
http://nordisknaturligvis.dk/tips-og-hyben-herligheder/
Tak for dine gode opskrifter. Skal i gang med ribs, solbær og jordbær syltetøj.
Mange hilsner
Vibeke
Karina
Hej Loui.
hvor længe kan marmeladen holde sig, når glassene er uåbnede?
Karina
Loui
Har Karina
Hvis din hygiejne gennem processen har været i top, så kan de sagtens holde sig op til 1 år ved sval temperatur. Men generelt vil jeg sige et par måneder.
Thomas Stubbs
Hej Loui & Bearnaisen.
Rigtigt lækkert indlæg! Får helt lyst til hybenmarmelade :-)
-
Skov og Stubbs
Loui
Hej
Tak :) Det er bare at komme igang, for er ret rart at have i køleskabet ;)
Mange hilsner
Louise