Vi kører det nordiske køkken i dag.
I know.
Fik du også kaffen galt i halsen?
Det sker sjældent.
Der er bare mere svung i smagsløgene når vi er på de indiske, marrokkanske, mexicanske kanter.
Og lidt færre rodfrugter.
Men de mætter nu meget godt, er billige og hiver efter vejret længe i grøntsagsskuffen uden beklagelser.
Så i dag rydder vi ud i skuffen med en klassiker i mit køkken:
Laks i ovn med rodfrugter.
[yellowbox]BONUS: Kom opskriften på din madplan - hent gratis den ultimative madplan, som frisker ethvert køleskab op [/yellowbox]
Frem med de rynkede pastinakker, tørre persillerødder, kedelige gulerødder - og knoldselleriet tilbage fra januar.
Grav dybt i fryseren efter de laksestykker, du købte på tilbud og som lige er på nippet til en frostskade.
Hak, hak, hak. Ind i ovnen. Smid dig i sofaen.
Okay, er du ræ'tig sej, så støvsuger du også lige skabene for rester af kerner, quinoa eller de sorte ris, som var ret pæne på Nettos spothylde.
Og samvittigheden er klaret.
Både på den sunde front og på madspildet.
Flere fif?
Got ya.
Ovnbagt laks med rodfrugter
- Den nemme løsning? Kør en købt grov persillepesto til toppingen.
- Bagetid? Den afhænger af tykkelse på din laks, hvor meget du kan lide den er bagt og selvfølgelig, hvor møre dine rodfrugter skal være. Her er de med bid.
- Tilbehør? Kerner, ris, quinoa, bulgur, pasta eller helt uden noget. Det bestemmer du.
- Ekstra lækkert? Bland ristede, hakkede pinjekerner eller hasselnødder i toppingen for ekstra knas.
- Btw, de her koldhævede brød er ret gode til laksebaljen.
Ingredienser
Laks
- 1 lakseside (400-500g), eller 4 lakseportioner
- 1 dl friskhakket dild
- 1 dl friskhakket persille
- 1 citron
- 4 spsk olivenolie
- Salt/peber
Rodfrugter
- 125 g porre, ca. 1 porre
- 100 g persillerod/pastinak, ca. 1 pastinak og 1 persillerod
- 100 g gulerod, ca. 2 gulerødder
- 175 g knoldselleri, ca. ½ selleri
- 1 dåse hakkede tomater + ½ dåse vand
- ½ grøntsagsbouillonterning
- 2 laurbærblade
- Salt/peber
Sådan gør du
Rodfrugter
- Skær porre, persillerod, pastinak, gulerod og knoldselleri i små tern, ca. 1 x 1 cm. og fordel dem i et fad.
- Hæld hakkede tomater udover. Fyld dåsen halv op med vand og hæld det ud over rodfrugterne.
- Smuldr bouillon i, læg laurbærblade i og krydt med salt og peber.
Laks
- Kom laksen ovenpå rodfrugterne.
- Rør friskhakket dild, persille, skal af 1 citron, salt, peber og olivenolie sammen. Fordel det på toppen af laksen. Pres saften af ½ citron udover laks og rodfrugter.
- Dæk fadet til med folie og kom det i ovnen. Bag ved 200 grader i ca. 25 minutter. Tag folien af og bag videre i ca. 5 minutter. Bagetid afhænger af tykkelse på din laks, hvor meget du kan lide den er bagt og selvfølgelig, hvor møre dine rodfrugter skal være. Det her er bagetid for rodfrugter, som stadig har bid.
- Drys med friskhakket dild. Server straks med kerner, ris, pasta eller helt uden tilbehør.
Noter
MADFOTOGRAFERING OG FOODSTYLING
Alle billederne er fotograferet med Canon EOS 60D på Manfrotto-tripod, fotograferet i Raw og efterbehandlet i Adobe Lightroom.
BILLEDE 1: Laks i ovn med rodfrugter
Objektiv: Canon EF 28 mm f/1.8 | ISO: 200 | Lukketid: 1/15 sec. | Blænde: f/6.7
Lys: Sidelys. Naturligt lys i vest-vindue kl. 13.00. Motiv ca. 1,5 meter fra vinduet med grå reflektor på modsatte.
Lær mere: Tag bedre madbillder med den gratis video-træning
Jesper Pennerup
Dejlig opskrift men tilberedningen i ovnen skal være længere.
25 min med folie på er alt for lidt tid også selvom man giver det 5 min uden.
Jeg endte med 225 grader og 35 min med folie og 10 min uden. Så ramte det.
Loui&bearnaisen
Hej Jesper
Tak for dit input til opskriften.
Tilberedning afhænger rigtig meget af ovn, samt tykkelse på laksestykke, så jeg vil altid anbefale at holde øje med tilbredningstiden, så laksen hverken bliver rå, men heller ikke ender tør, som den hurtig kan blive.
Mange hilsner
Louise
Pernille
Hvor ser det lækkert ud og virkelig flotte billeder og styling :)Glæder mig til dit foodstylingkursus åbner igen.
Louiogbearnaisen
Hej Pernille,
Tusinde tak for din besked og de søde ord - dejligt at du læser med på bloggen :-)
Har du skrevet dig på venteliste til Foodstyling kurset? Hvis ikke, så kan du gøre det her: https://www.foodstylingkursus.dk/, så får du nemlig direkte besked, så snart tilmeldingen til kurset åbner :-)
Hav en skøn dag!
Kirsten Søs Spahn
Det duer ikke med sølvpapir - grøntsagerne var nærmest rå - laksen var også rå indeni
Ellers en god sammensætning.
Louiogbearnaisen
Hej Kirsten,
Ja, så har de fået for lidt i ovnen - øv da :-(
Prøv at bage i lidt længere tid næste gang og evt. skue lidt op for graderne. Det er nemlig meget forskelligt, hvordan ovne bager :-)
Hav en skøn dag!