Skal der rosiner i krydderkage?
Hvad siger du?
Well..
Det blev et kæmpe nej tak til rosiner med overbevisende 80% af stemmerne på Instagram.
Niks, om man skal snydes til at tro, det er chokoladestykker, for så at tygge i en sjasket rosin og få verdens længste næse.
I hear you!
Så selvom det egentlig vist er et must i den klassiske mormor-udgave af kagen, så kører vi en udgave uden.
Eller det er løgn.
De er skrevet ind i opskriften, så du vælger helt selv, om du er med på rosinholdet eller ej.
Men de er ikke et must - bare så du ikke stikker afsted igen og happer en kanelkage i stedet.
Krydderkagen er genial klassiker, perfekt til efteråret og særligt julen. Skoldhed te, gløgg eller romtoddy som følgessvend og slår du op på "hygge" i ordbogen, så er det præcis, hvad du finder.
Inden du falder i svime over duften i hele hytten, så sikrer lige vasketøjet.
De krydderier hænger stædigt fast. I alt!
[yellowbox]BONUS: Den ultimative kageguide, så du får en perfekt kage - hver gang Klik her og hent den gratis kageguide [/yellowbox]
Bare så du ikke også sidder i en møde den efterfølgende dag med fuld blæs på julekrydderier.
Senere ved frisøren.
Og efterfølgende i biografen.
Det bliver en lang dag.
Ræ'tig lang dag..
Juler du derimod igennem, så er det bare at få kastet krydderkagen i ovnen og vælte dig i duften af krydderier.
Kanel, nelliker, kardemomme, allehånde, ingefær - der er en hel spand af slagsen i kagen.
Men hey, tjek lige dine krydderier.
Ned med næsen i posen.
Har de lagt i køkkenskabet siden sidste jul, så suser du ud og provianterer nye, så du får fuld kraft i kagen.
Er dine krydderier derimod spritfriske, så vurder. Der kan være stor forskel på styrken af især nellike og allehånde. River de i næsen, så brug lidt mindre. Skal du snuse ekstra kraftig før, det kilder, så spæd op for særligt kanel, som kan blive lidt fad i smagen.
Fyld til krydderkage:
- 100 g rosiner - og har de badet i rom inden, så er der kræs for ganen.
- 50-75 g nødder: hasselnødder, valnødder, pekannødde
- 100 g hakket mørk chokolade
- 100 g tranebær
- 1 spsk appelsinskal
- 1 revet æble - udskift 1 dl af mælken med æblet
[yellowbox]BONUS: Den ultimative kageguide, så du får en perfekt kage - hver gang Klik her og hent den gratis kageguide [/yellowbox]
Krydderkage 101
- Skummetmælk, minimælk, letmælk? Krydderkagen er testet med alle 3 varianter, så du napper bare den, som står i dit køleskab.
- Kan brun farin erstattes af sukker? Niks, det bliver ikke det samme fedtede kage og du vil ikke kunne bruge natron i kagen.
- Jeg er ikke vild med ... ? I hear you. Du kan sagtens pille præcis det krydderi ud, som dine smagsløg ikke er pjattet med.
- Kan jeg bruge en springform? Sagtens! En 20 cm springform burde passe - ellers så gang opskriften ¼ del op, hvis du bruger en 22-24 cm form.
- Den kan fryses, ikke? Jo da.
- Hvad med glasur? Well, sådan helt klassisk skal det ikke på, men en hvid glasur, kakaoglasur, smørcreme, flødeostcreme eller chokoladeganache smager nu meget godt på krydderkagen.
Ingredienser
- 150 g smør
- 150 g sukker
- 80 g brun farin
- 2 æg
- 225 g hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- ¾ tsk natron
- 2,5 tsk kanel
- 1,5 tsk ingefær
- 1 tsk nellike
- 1 tsk allehånde
- 1 tsk kardemomme
- ¼ tsk salt
- 2 dl mælk
Valgfrit fyld
- 100 g rosiner
- 50 g hasselnødder
- 1 spsk revet appelsinskal
Sådan gør du
- Kom smør, sukker og brun farin i en skål. Pisk det godt sammen - ca. 2-3 minutter.
- Tilsæt æggene et af gangen og pisk godt mellem hvert æg.
- Bland hvedemel, bagepulver, natron og alle krydderier sammen i en anden skål.
- Sigt det i dejen, tilsæt mælk og pisk det hele sammen til en ensartet dej - ca. 20 sekunder. Dejen må ikke piskes for meget, den skal blot samles.
- Tilsæt fyld, hvis du vil have det i din krydderkage og vend det i dejen.
- Fordel dejen i en aflang brødform/sandkageform 25 cm, beklædt med bagepapir eller som er godt smurt.
- Bag krydderkagen ved 180° (alm. ovn) i ca. 40 minutter.
- Tag den ud og lad den afkøle i formen.
- Spis løs!
Noter
MADFOTOGRAFERING OG FOODSTYLING
Billederne er fotograferet med Canon EOS 5D Mark IV på C-stand, fotograferet i raw og efterbehandlet i Adobe Lightroom.
Objektiv: Canon EF 50 mm f/1.8 | ISO: 250 | Lukketid: 1/200 sec. | Blænde: f/5.6
Lær mere: 4 pro-strategier til bedre madbilleder
Else Marie Vanaheim
Der er mælkeallergiker i min familie, kan der bruges plantebaseret mælk?
Louiogbearnaisen
Hej Else Marie,
Du ville godt kunne bruge en plantebaseret mælk, men kagen vil få en lidt anden smag afhængig af hvilken plantebaserede mælk, du vælger.
Prøv dig frem og del meget gerne resultatet med os her på bloggen.
Hav en skøn dag og god bagelyst!