Man kunne kaste sig ud i at lave en omgang gnocchi selv.
Det gjorde jeg ikke.
For sådan en tirsdag aften kl. 17.04.
- Well, der gemmer de fleste af os nok det projekt til weekenden (aka. hyggelig ide .. i tankerne).
Så.
Hiv de pre-made gnocchi ned fra hylden.
Jojo, de hjemmelavede er bedre, men saucet ind i tomat, krydderier og smeltet ost, så dur de hurtige gnocchi'er.
[yellowbox]BONUS: Kom opskriften på din madplan - hent gratis den ultimative madplan, som frisker ethvert køleskab op [/yellowbox]
Lad os lige gentage:
Gnocchi saucet ind i krydret oksekød og tomatsauce, toppet med ost. Kastet i ovnen og bagt, så der både er bløde gnocchi og dem i toppen med bid, boblende sauce og smeltet ost i stride strømme.
Hiv det helt store flute frem.
Overvej en omgang grøn salat.
Dyk ned.
Det er ren efterårskræs, det her. Og det bedste; lynhurtig aftensmad, som klarer sig selv.
Næsten da.
- Du skal lige have fat i løgget, med den umulige hinde, som gemmer sig drilsk under første lag løg og nægter at komme af.
- Glasset med tomatsauce, som bare ikke kan åbnes. Heller ikke selvom du både har bøjet en ske og skåret dig selv i fingren med køkkenkniven i forsøget.
- Krydderi-dåser med hermetisk plast-lukninger, der kræver en knækket negl af få af.
- Og en mozzarellaost, du får åbnet lidt for ivrigt, så ostevandet skvupler ud over køkkenbordet.
Men altså.
Ellers er det nemt ;-)
Hvad er gnocchi?
Gnocchi er en italiensk sag, en pasta lavet på kartoffelmos. Eller det er lidt lyv, for den kan laves på et utal af måder; hvedemel, majsmel, brød og fyldes med krydderurter, grønt og det, som gemmer sig i de italienske køkkener.
Men sådan helt klassisk så er vi oftest ude i en kartoffelbase, som spædes op med hvedemel og en anelse æg.
Og yes, selvom de er luftige, så mætter de heftigt! Det er ren italiensk comfort-food, når det er bedst.
Læs også: Gnocchi med alfredosauce, bacon og ærter
Gnocchi 101
- Kan jeg bruge almindelig hakkede tomater på dåse? Jep, men giv dem gerne en kort tur med blenderen, så du undgår de største tomatstykker. Og har du fået fingre i en lidt syrlig dåse, så tilsæt 1 spsk sukker til saucen.
- Frisk mozzarella kan vel udskiftes med revet ost? Ja da. Men vent med at drysse den på til de sidste 5-7 minutter i ovnen.
- Jeg gider ikke de gnocchier? Frem med pastaen, tilsæt 1-2 dl vand til tomatsaucen og kom pastaen i. Ind i ovnen i 25 minutter og der er bagt pasta-pande med fuld smæk på smagen.
- Wauw, der er mange krydderier i? Yes, de gør hele forskellen, så tøm krydderihylden. Et fif: Har dit supermarked "italiensk krydderi-mix", så dur den ret godt, som erstatning. Brug 1-2 spsk af den.
[yellowbox]BONUS: Kom opskriften på din madplan - hent gratis den ultimative madplan, som frisker ethvert køleskab op [/yellowbox]
Vegetarisk gnocchi opskrift
- Tilsæt plantefars i stedet for oksekød og følg samme fremgangsmåde
- Eller kom svampe i, de er også ret gode til at sauce til sig af smagene.
- Krudt op for grøntsagerne. Gulerødder og squash i små tern, samt spinat.
Ingredienser
- 2 fed hvidløg
- 1 løg
- 2 spsk olie
- 250 g hakket oksekød
- 2 tsk tomatpure
- 1 tsk tørret basilikum
- 2 tsk tørret oregano
- 1 tsk tørret timian
- 2 tsk paprika
- ½-1 tsk chiliflager
- 1 tsk fennikelfrø, valgfri
- Salt/peber
- 600 g tomatpassata, eller tomatsauce
- 1 tsk sukker
- 750 g gnocchi
- 1 kugle frisk mozzarella
- Frisk basilikum
Sådan gør du
- Skær løg i tern og hak hvidløg fint.
- Kom olie på en stor pande og svits løg og hvidløg i 1 minut.
- Tilsæt hakket oksekød og brun kødet af, 2-3 minutter.
- Tilsæt tomatpure og alle krydderierne. Svits det hele i 1 minut.
- Tilsæt tomatsauce, sukker og gnocchi og vend det hele godt sammen.
- Skær mozzarella osten i skiver og fordel den på toppen.
- Kom panden i ovnen og bag ved 200 grader i ca. 25 minutter - til tomatsaucen bobler og gnocchierne er møre.
- OBS! Hold øje første gang du laver retten her - det kan være meget forskelligt, hvor meget væske forskellige gnocchier suger, så tilsæt 1 dl vand eller 1 dl tomatsauce mere, hvis det ser ud til at dine gnocchier suger en del til sig undervejs.
- Drys med frisk basilikum og server med brød og en grøn salat.
MADFOTOGRAFERING OG FOODSTYLING
Billederne er fotograferet med Canon EOS 5D Mark IV på Manfrotto tripod, fotograferet i raw og efterbehandlet i Adobe Lightroom.
Se mere: Video: 4 genveje til bedre madbilleder
Billede gnocchi:
-
- Objektiv: Canon EF 50 mm f/1.8
- Indstillinger: ISO: 200 | Lukketid: 1/30 sec. | Blænde: f/6.3
- Lys: Naturligt lys i vestvendt vindue kl. 13.00, diffuser foran det vindue og grå plade på venstre side.
Anja Mulberg
Helt vildt lækkert. Ny yndlingsret 😊
louiogbearnaisen
Dejligt at høre :-)
God weekend!
Mette
Hej Louise.
Har du prøvet at stege de friske gnocchier i halv smør og olie, sammen med friske krydderurter, til de godt brune. De bliver helt sprøde og smager fantastisk.
Hilsen
Mette
Louiogbearnaisen
Hej Mette,
Nej, det har jeg ikke, men tak for tippet - det må prøves af næste gang jeg laver gnocchier :-)
Hav en forrygende dag!
Elin Mogensen
HVIS man nu laver sine gnocchi selv for at få dem glutenfrie (ikke for at spille smart!), skal de så forkoges?
Har fået retten serveret og det smager SÅ skønt!
Louiogbearnaisen
Hej Elin,
Så dejligt at høre, at retten smager dig 🙂
Ang. de glutenfrie gnocchi, så kommer du dem bare i retten og bager det hele sammen som beskrevet i opskriften 🙂
Hav en dejlig dag!
Signe
Kan jeg bruge friske gnocchi til opskriften eller bliver de for udvandede?
Louiogbearnaisen
Hej Signe,
Jeg har ikke selv prøvet det, så der må jeg desværre blive dig svar skyldig.
Men prøv det ad og lad os høre om resultatet :- )
Katrine
Det ser virkelig godt ud! Må man spørge, hvor du har købt gnocchierne? Synes kun jeg er blevet skuffet, når jeg har købt dem.
Vh. Katrine
Louiogbearnaisen
Hej Katrine
Jeg har købt dem her på Nemlig. Hvad mærke det var, kan jeg simpelthen ikke huske, men det var ikke dem i en "fast pakke", men i stedet en løs pose. Og så har jeg lavet en test-portion med en pakke De Cecco fra Coop.
Prøv dig frem og bon appetit 😀