Vaniljekranse er en favorit småkage til jul, som du nemt kan bage selv.
Her får du verdens bedste opskrift på hjemmelavede, sprøde vaniljekranse
Ingen december uden vaniljekranse. I hvert fald ikke hjemme hos Mutter, for der forsvinder de en hulens fart - familien er vild med dem.
Vaniljekransene blev selvfølgelig lavet på den gamle kødhakker - det er et must. Ligger du ikke inde med sådan en maskine, så er de faktisk kommet frem igen og kan købes for billige penge.
Ellers så kan kransene også nemt rulles i hånden eller laver du en lidt blødere dej, så sprøjtes ud med en sprøjtepose og tyl.
Vaniljekransene er super nemme at lave og er faktisk ret sjovt at lave, som en lille familieprojekt. Det har vi gjort siden vi var børn - der er bare noget ved at stå i køkkenet og lave julesmåkager sammen - det er helt specielt.
Og når de så bager løs i ovnen og duften af vaniljekranse spreder sig i hele huset - så er det bare rigtig jul :)
Vi plejer at gange opskriften med 2 - altså 130 vaniljekranse! Men de forsvinder, som dug for solen i sådan en december, så hellere lidt rigeligt.
Her er et par ekstra fif til opskriften:
Vaniljekranse 101
- De smuttede, hakkede mandler kan udskiftes med mandelmel - mandelmel giver en lidt finere konsistens i vaniljekransene og knap så meget bid.
- Vaniljestang kan udskiftes med vaniljesukker - brug 2 tsk vaniljesukker, lidt mere, hvis den ikke smager af så meget.
- Pisk ægget sammen og hold lidt af det tilbage, hvis du bruger et stort æg. Dejen skal ikke være for blød.
- Du kan lave kranse så tykke eller tynde, som du vil. Laver du dem tykkere, så tjek bagetiden og giv dem evt. 1 minut mere.
- Vaniljekransene opbevares i en lufttæt beholder, gerne med den brugte vaniljestang i. Den giver masser af smag til småkagerne.
Ingredienser
- 50 g smuttede, finmalede mandler, eller mandelmel
- ½ vaniljestang
- 1 spsk sukker
- 250 g hvedemel
- 165 g smør, koldt
- 100 g sukker
- 1 æg, lille
Sådan gør du
- Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med 1 spsk sukker, så kornene bliver adskilt.
- Kom hvedemel i en skål.
- Skær smørret i tern og smuldr det i melet.
- Tilsæt mandler, vaniljesukkeret, sukker og æg.
- Saml dejen - den skal ikke æltes, kun lige samles.
- Pak dejen ind i film og kom den i køleskabet i min. 30 minutter.
- Tag dejen ud.
- Bruger du en kødhakker, så kom klumper af dej ned og kør vaniljekranse-stænger ud. Del dem og form til kranse.
- Ingen kødhakker? Rul dejen til stænger, del og form til kranse. Tryk enderne godt sammen.
- Læg vaniljekransene på en bageplade med bagepapir.
- Bag vaniljekransene ved 200 grader i ca. 7-9 minutter.
- Afkøl på en rist.
- Opbevar i luftæt boks.
Lise
Hej !
Jeg vil vildt gerne bage dine vaniliekranse i morgen.
Jeg vil gerne bruge hele mandler i vaniljekransene istedet for mandelmel.
Desværre har jeg ikke en blender eller noget i den stil.
Kan det lade sig gøre, at jeg hakker mandlerne istedet og bliver ved med at hakke indtil det er meget meget fint. Kan det ikke godt lade sig gøre?
Håber på hurtigt svar . På forhånd tak 😊
Mvh. Lise
Louiogbearnaisen
Hej Lise,
Ja, det kan du sagtens - der er ret lækkert med lidt grovere mandler i en vaniljekrans, synes jeg 🙂
God bagelyst!
Karen
Hvis mandelstykkerne er for store, så kan det blive besværligt at få dejen dem ud gennem stjerne hullet, da mandlerne kan sætte sig i vejen ....
Louiogbearnaisen
Hej Karen,
Ja, du har fuldstændig ret - god pointe 👍
Tak for tippet og rigtig god jul 😀🤶🎄
Julie Gade
Fantastisk blog! Og nogle lækre opskrifter, hvad med en opskrift på nogle lækre klejner? :D
Loui&bearnaisen
Hej Julie
Tusinde tak :) Jamen, det er da en genial ide - den skriver jeg på julelisten :)
Hanne Møller
Kom 50 g god revet marcipan i dejen. Det bliver lækkert. Mandlerne må gerne blendes i små stykker. Har man ikke en "kødhakker" kan vanilie kransene blive til småkager. Smager lige så godt uden "hullerne". God jul 2014.
Loui&bearnaisen
Uh, det skal da prøves - tak for indputtet, Hanne :)