Forleden var en pænt stor dag i boligforeningen herude. Nye hårde hvidevarer til alle. Oh yea, vi taler nyt køleskab, ovn, emhætte - det var vildt. Det sker ikke hvert år. Eller hver 10. år.
Nuvel.
Ind kom de hvide herligheder. Og ud kom det gamle.
Yes! Det er nemlig her, det bedste sker:
..Farvel fryser, som burde være afrimet for flere måneder siden.
..Farvel emhætte, som du kunne hænge fast i.
..Og farvel ovn, som jeg har brugt det sidste år på at tage tilløb til, at få renset helt i bund.
Vi burde virkelig have stegt en and med hele pivtøjet sidste weekend. Ræ'tig få fejret, at andefedtet bare blev afhentet.
Nah. Men. Det var ikke lutter lagkage. Jeg var lidt skeptisk omkring det nye, som flyttede ind. Den gamle ovn kendte jeg hver en afkrog af. Du ved; præcis hvornår bagepladen skulle vendes under bagningen, så alle cookies blev lige brune. For ikke at tale om temperatur. Et par nøk opad i forhold til den angivne temperatur, 10-20 grader, det var jo en gammel sag.
Så ny ovn - ny relation!
Og vi startede da også ud med, at komme lidt op at toppes. Over ovnsikringen. Den røg af med hastig fart og ind kom de her søde sager.
Jep, hvad bedre end, at teste ovnen med en omgang cookie-bagningen?
Her vil jeg lige indskyde, at det er ret smart at køre det afbrænding på sådan en ovn før.. Første batch gingerbread smagte lidt af...at række tungen ud af vinduet. Mildest talt.
2. portion derimod! Haps - 12 styk pivgode cookies. Ensbagte, uden at vende pladen undervejs. Jojo. Og bagt på en helt normal temperatur. På en så ny bageplade, at jeg kunne spejle mig i den.
Det er altså store sager det her!
Nok om ovnen.
Lad os tale om Gingerbread Cookies. Det eneste julede, som du får på Louiogbearnaisen i år. De kan til gengæld så også kaste julestemning gennem hele december og halvdelen af januar med. Kanel, nelliker, allehånde, muskat, ingefær. Din næse danser af glæde, når du smider den her cookiedej sammen. Og herefter, når du tager første bid, gør smagsløgene den selskab.
Det er alt det gode fra julen, samlet i en enkel cookie.
What's not to like?
Fletværket. Ja, jeg kunne ikke nære mig. Efter at have sukket hele efteråret over flettede småkager på Pinterest, kunne jeg altså ikke gå ind i det nye år uden, at det projekt blev krydset af på listen.
Og det bliver så også både første og sidste gang.
Halleluja - det tog syv lang og syv brede! Jeg nåede 5 cookies(!), så magtede jeg simpelthen ikke mere fletteri med cookiedejen.
I det nye år ønsker jeg mig en massiv portion tålmodighed til, at lave pæne kager og fine bagedetaljer.
Hvis det også kniber lidt med dit tålmod, så hiver du blot udstikkerne frem og stikker dejen ud (eller former kugler, som du trykker flade på pladen - my way).
Det er stort set fremgangsmåden i min cookiebog - den nemme metode, hvor vi alle kan være med.
Den fås indtil den 24. december, så har du en sød tand som rasler, så skal du altså ikke vente alt for længe.
Lige nu på en højhellig Luciadag - der får du de her flettede gingerbread cookies inklusiv juleduft i hele hytten ;)
Ingredienser
- 115 g smør, stuetempereret
- 100 g brun farin
- 70 g mørk sirup
- 1 æg
- 1 æggehvide
- 325 g hvedemel
- ½ tsk natron
- 1 tsk vaniljesukker
- 1 tsk stødt ingefær
- ½ tsk muskat
- ½ tsk nellike
- ½ tsk allehånde
- ½ tsk salt
Sådan gør du
- Kom smør, farin og sirup i en skål.
- Pisk det lyst og luftigt.
- Tilsæt æg og æggehvide og pisk det i.
- Bland mel, natron, vaniljesukker og krydderier i en anden skål.
- Sigt det i dejen og rør det i til dejen lige er samlet.
- Kom dejen på køl i ca. 30 minutter.
- Tag dejen ud på en meldrysset bord og rul den ud til en plade på 0.3 cm.
- Skær dejen i 1 cm strimler.
- Flet strimlerne sammen i følge videoen til du har en stor plade.
- Stik med en udstikker eller et glas (ca. 8 cm i diameter) cookies ud af dejen.
- Læg dem på en bageplade med bagepapir.
- Bag dem ved 175 grader i ca. 8-10 minutter.
- min = Lidt bløde og saftige cookies (min favorit)
- min = Sprøde cookies
- Tag dem ud og afkøl dem på en bagerist.
Noter
Irene Larsen
Hej Louise. Jeg har læst dit opslag omkring natron og Creme of Tartar. Derfor undrer det mig, at denne opskrift har natron uden syre? Eller er der en forklaring på det? Ellers en dejlig og velsmagende cookie.
God jul 🎄♥️
Louiogbearnaisen
Hej Irene,
Rigtig god nytår og dejligt at høre at du kunne bruge opskriften!
Ang. dit spørgsmål til natron, så skal forklaringen findes i, at brun farin, her i denne opskrift, arbejder med natronen 🙂
Håber det kan hjælpe.
Hav en fortsat god dag.
Avina
Tak for opskriften :)
Vi skal have stor badedag imorgen- er opskriften børnevenlig? Kan den klare at blive æltet og rullet flere gange?
Avina
Hov der skulle stå bagedag :)
Loui
Hej Avina,
Jeg har ikke rullet den flere gange, så der må jeg blive dig svar skyldig. Men da dejen flettes er den ret fleksibel.
Håber det lykkes for dig og lad mig endelig høre, hvordan det er gået.
God bagedag :-)