"Søndagmorgener hvor man står op til nybagt brød er bare livet - og så især når det er bette bror der har været igang, så kan livet ikke blive meget bedre. Så ved man at man ligger inde med den bedste bette bror i verden.
Morgenbirkes er blevet hans speciale og jeg har været så heldig at få dem flere gange mens jeg har været hjemme, de nederste billeder er derfra. De er super hurtige at lave, da de ikke skal hæve. Opskriften er en ny, da den oprindelige, der stammer fra mine hjemkundskab år, nu lægger bag et kølesskabsskab i Århus! Men Amoopskriften er blevet brugt og denne gang er en blevet kombineret med en anden opskrift, med knap så meget smør og lidt nemmere fremgangsmåde. Bare husk smørret ikke må være for varmt og dejen ikke skal rulles for tyndt ud, så skal de nok hæve lidt mere.
Så nu glæder jeg mig bare til besøg af bette bror - skålen skal nok stå klar!"
Bette bror morgenbirkes
8 stk
- 60 g smør
- 50 g gær
- ½ dl vand
- 1 tsk salt
- 3 spsk sukker
- 3 dl mælk
- ca. 6 dl mel
- Evt. skift 2 dl mel ud med hvid hvede for en grovere udgave
Smelt smørret og lad det afkøle lidt. Kom ⅔ del af smørret, mælk og vand i en skål og opløs gæren heri. Melet æltes i lidt efter lidt. Når dejen er smidig og glat rulles den ud til en aflang firkant. Smør hele forkanten med smeltet smør. Fold den ene side halvt ind over midten. Smør med det smeltede smør igen. Den skal ikke være for tynd, ca. 1 cm tykkelse.
Fold den modsatte side ind over midten, så der derved er dannet 2 lag. Dej dejen i 8 dele og læg dem på en bageplade med toppen vendt ned på bagepapiret. Pensl med pisket æg og drys med birkes.
Tænd ovnen på 225 grader og lad bollerne hæver tildækket imens ovnen varmes. Når ovnen er varm, bages bollerne i ca. 10-12 min, til de er gyldne og hævet.
Lad dem afkøle 5 min, mens kaffen laves og server mens de endnu er lune.
[yellowbox] BONUS: Bag med succes hver gang! Få min gratis tjekliste til det essentielle basis bageudstyr >> Klik her og hent din gratis tjekliste [/yellowbox]
Elsebeth
Jatak, gør lige det!
Elsebeth
Jeg bagte birkes i går; men hvordan får jeg dem til at ligne brødene på dit nederste billede. Mine ligner dine, og desværre er de helt bløde og ikke sprøde ovenpå og i bunden. Man kan tydeligt se, at din brors ikke er vendt på hovedet, da de kom på pladen, men det kan vel ikke være derfor, at hans ikke ligner vores. Smagen fejler ikke noget - men de blev kedelige, fordi de er bløde. Er dine også bløde?
Loui
Hej Elsebeth
Jeg må ærlig talt indrømme, at jeg ikke helt kan huske opskriften helt. Det er nogle år siden og lang tid siden, jeg har lavet dem. Men de skal bestemt ikke være bløde, jo indeni, men ikke sådan helt igennem. Jeg skal ikke kunne sige, hvad som er sket, siden de ikke ligner disse. Tor faktisk jeg selv, skal have gang i birkes igen - så kan jeg lige få en opdatering på opskriften :)