Jeg står med det ene ben ude af døren. Den obligatoriske kaffe-to-go i hånden og udsigt til en dag med et par møder og et enkelt turbo-kursus. 6 timer så skulle jeg gerne lande på martriklen igen. Forhåbentlig. Så jeg krydser fingre for at Aarhus veje er med mig og de andre billister bliver hjemme - det er blevet bedre med tiden, men jeg vænner mig aldrig til at skulle bruge en god times tid i kø hver dag.
Så selvom det vist ikke er helt lovligt, så har jeg kø-snacks med. I ved, til den der times mellem 16-17, hvor man er på randen til at dø af sult og man fantaserer om aftensmaden, som var det et gourmet-måltid. Leder febrilsk efter et eller andet spiseligt i bilen. Finder en fnulleret piratos i bunden af tasken, børster det værste af den grå pastil og håber på den svulmer op til 10xstørrelse i maven.
Det gør den aldrig.
Men så er det jo så heldigt at jeg, måske ofte glemmer alt andet, men altid husker mad. Der er netop en god ting ved diabetes. Du dør aldrig af sult, der er altid en velvoksen madpakke i bagagen. Den er omtrendt bagagen.
Og lige i øjeblikket er det kakaoboller med pecan-nødder, som gør at jeg ikke bider i rattet. I pendlerkøen. På vej hjem. Kl. 16.21. De behøver ingen pålæg eller sågar smørrelse, som gør ”kø-spiseri” til en udfordring. Hvem har ikke været der, med spegedrengen hængende ud af den ene side. Fedtet. Både på fingre og på kinden. Eller den helt sjove. Nutella. Når man har været lige gavmild nok med laget af det. Det er überalles!
Så snack-boller med indbygget smag (ala nutella, kakao+nødder, ikke), det er vejen frem. Og hjem. De er langtidshævet, så de får den der lækre, saftige struktur og kradser knap så meget i halsen. Jeg brugte sådan en ny variant af havregryn med kakao (Jaa, jeg blev lokket da den stod og flottede sig på hylden..). Den var så en smule mere i teori end i praksis. Og ret dyr. Så gå til spilde, det skulle den ikke og den fik sin ret i bollerne her. Den ultimative bedste måde at bruge de fancy havregryn. Der sparker de rø..! Er du lidt mere fornuftig, så bruger du almindelig havregryn og en skefuld kakao. Det var rundt regnet det som var i pakken.
I tasken med brødene og jeg har hevet det andet ben med ud af døren. Hav en lækker torsdag.
Ingredienser
- 15 g gær
- 3 dl vand
- 2 dl yoghurt
- 2 tsk sukker
- 1 tsk salt
- 100 g pecannødder
- 3 dl havregryn
- 5 spsk kakao
- 8-9 dl hvedemel.
Sådan gør du
- Smuldr gær i en skål.
- Tilsæt vand og yoghurt og rør gæren ud.
- Kom salt, sukker, gryn og kakao i og rør det godt sammen.
- Tilsæt hvedemelet lidt af gangen, mens dejen røres godt. Hold evt. lidt af hvedemelet tilbage. Rør dejen med en håndmixer med dejkroge eller på en køkkenmaskine i 8-10 minutter. Den skal være smidig og glat.
- Kom dejen i en skål og dæk den til med en plasticpose. Kom den i køleskabet i min 10 timer.
- Tag dejen ud og lad den hvile på køkkenborde 1 time – til den får stuetemperatur.
- Del dejen i trekanter og kom dem på en bageplade.
- Efterhæv 30 minutter.
- Bag ved 225 grader i ca. 15-17 minutter indtil de bollerne er gyldne og sprøde.
- Tag dem ud og afkøl på en bagerist.
Thea
Dette er måske et mærkeligt spørgsmål, men hvordan deler du dejen i trekanter? Ruller du dejen ud?
Loui&bearnaisen
Jeg har lagt dejen på bordet og formet den til en aflang firkant. Delt den i 2 på den lange led. Og så delt dem hver i 4 firkanter. De fik så et snit på tværs, så der kom trekanter :) Alt det uden at røre for meget ved dejen, så den gerne skal beholde luften. Håber det gav lidt mening :)