Sprøde, luftige rundstykker. Er det muligt at klare rundstykker som hjemmebag? Du ved, rundstykker som bageren klarer i en snæver vending og du gerne står i kø, sammen med 10-17 andre en søndag formiddag for.
Well.
Googler du sagen, så burde det være lige til.
Der er bare lige det, at langt de fleste rundstykker ligner mere dem fra frostpose end dem fra bagerdisken.
Yes, skuffelse.
Så.
Hvad er hemmeligheden bag rundstykker, som bageren laver dem?
Han har faktisk flere tricks i ærmet.
- Bageenzymer (mere luftigt, blødt brød og jep, det er det som er i stort set alt købebrød)
- En dampovn (giver den sprøde skorpe)
Nå. Men. Super duper, Louise, så er det løb jo kørt.
Næ. For jeg har skam også et trick eller to i ærmet til rigtige rundstykker, næsten som bageren laver dem.
Vi kan i hvert fald klare et rundstykke, som er noget mere autentisk end en kompakt, halvtør fødselsdagsbolle med birkes eller sesamfrø.
Frem med støbejernsgryden og birkes i lange baner.
Der er hemmeligheden. Støbejernsgryde. Den er nemlig ikke kun til det berømte "verdens bedste og nemmeste brød", "Grydebrød" eller "no-knead bread". Kært barn har mange navne..
Fordelen ved bagning i en støbejernsgryde er, at brødet får saftig krumme, sprød skorpe. Gryden kan udnytte dampeffekten, opnå en høj varme og fordele varmen jævnt - som gør at rundstykkerne får en ensartet sprød skorpe all-around.
Så rundstykker bagt i en støbejernsgryde. Yes, det er der vi er!
Inden vi springer ud i det, så lad mig lige advare dig. Du bliver afhængig. Og din elregninger kommer til at give dig koldsved efter en håndfuld søndage med den her plan.
Så er det sagt. De her hjemmebagte rundstykker bliver ikke en besparelse på budgettet frem for en tur til bageren.
Til gengæld bliver du den sejeste i kvarteret (og på Facebook og Instagram) når du flasher de her morgenbrød på terrassen i morgensolen.
Klip hækken ekstra ned, de skal ses!
Og find spejlreflekskameraet frem, de her rundstykker fortjener ekstra sprøde billeder.
Ingredienser
- 25 g gær
- 3,5 dl lunken vand
- 1 spsk sukker
- 2 tsk salt
- 2 spsk rapsolie
- 150 g ølandshvede, kan udskiftes med andet groft mel eller alm. hvedemel
- 325-375 g hvedemel
- 1 dl blå birkes
Sådan gør du
- Smuldr gær i en skål.
- Kom vand i og opløs gæren.
- Tilsæt sukker, olie, ølandshvede og salt. Rør det godt sammen.
- Tilsæt herefter 325 g hvedemel og ælt dejen ved medium hastighed i 8 minutter.
- Vurder undervejs om der skal tilsættes mere hvedemel. Dejen æltes til dejen slipper skålens sider og er smidig - men stadig klistret.
- Kom et viskestykke over skålen og lad dejen hæve ca. 2 timer til dobbelt størrelse.
- Varm imens ovnen op til 250 grader med en støbejernsgryde i. Afhængig af hvor hurtig din ovn er, så tager det ca. 1 time før gryden er varmet helt igennem. Alternativ så varm ovnen op og kom gryden i når det er varm. Lad gryden stå 20 minutter i den varme ovn.
- Drys et bord med et tyndt lag mel og hæld dejen ud på bordet. Lad være med at ælte den.
- Del dejen i 8-10 stykker og form dem til boller ved at "pakke" dejen omkring sig selv. Det er ikke muligt, at rulle boller på bordet for dejen skal være let klistret.
- Så skal der birkes på og du har to muligheder:
- Pensl boller og drys birkes over, hvilket giver en del spild.
- Eller kom birkes i en lille dyb skål. Kom vand i en anden lille, dyb skål.
- Dyp hurtigt bollerne i skålen med vand og dernæst i birkes. Der skal være et gavmildt lag af birkes.
- Drys mel på en bageplade med bagepapir, så bollerne slipper papiret efter hævning. Kom bollerne herover på efter de er blevet dyppet i birkes.
- Lad rundstykker efterhæve ca. 30-40 minutter. De skal puffe op.
- Tag den varme gryde ud af ovnen, drys 2 spsk mel i bunden og kom forsigtig 4-5 boller i gryden.
- Læg låg på og kom gryden tilbage i ovnen.
- Bag ved 250 grader i ca. 15-18 minutter. Tjek undervejs, da der er forskel på støbejernsgryder.
- Bollerne skal have en sprød skorpe og lyde hult, når du banker på bunden.
- Tag dem ud og afkøl på en bagerist.
- Kom de sidste 4-5 boller i gryden og følg samme fremgangsmåde.
- Lad bollerne køle min. 20 minutter før du skærer dem over og spiser løs.
Stefan V.
Tak for din muntre advarsel, og opskrift selvfølgelig
Maja
Lækker opskrift, tak for den 😊 jeg har fået mig et bagestål og overvejer om dette kan erstatte bagning i gryde - nogen der har nogen erfaringer med det?
Louiogbearnaisen
Hej Maja,
Det var så lidt - dejligt at høre, at du kunne bruge den 😀
Bageståelet kan ikke erstatte gryden, da bagning i en gryde fungerer som i en damp ovn. Men du kan få lækkert sprødt brød med bagestålet 👍☺️
Prøv det ad og fortæl os gerne om resultatet
Tina
Hej Loui&bearnaisen,
Din opskrift lyder fantatisk! Min udfordring er, at jeg bor i Californien saa rigtigt gaer er desvaerre ikke til at finde. Hvis jeg nu vil lave dem dagen foer og lade dem koldhaeve, har du saa et bud paa hvor meget toergaer jeg skal erstatte med?
Louiogbearnaisen
Hej Tina,
Tjek lige den her guide: http://staging-1686749498.louiogbearnaisen.dk/2020/03/toergaer-bageguide.html
Den skulle meget gerne give dig et svar :-)
God bagelyst og glædelig jul!
Marianne
Hej. Har lige bagt dine rundstykker i min støbejernsgryde.En lidt lang procedure, men det lønnede sig sandelig. De var super. En skam vi først klipper hæk i morgen😆
Joan
Hejsa. Jeg har lige forsøgt at bage rundstykkerne. De blev meget sprøde i bunden, men toppen var blød. Hvad gør jeg galt ? De blev lavet i en gryde til ovn med glaslåg. Mange tak for hjælpen.
Louiogbearnaisen
Hej Joan,
Det lyder til at være din gryde, som driller, når nu rundstykkerne bliver bløde i toppen. Som om den ikke bliver varm nok i toppen - måske pga. glaslåget?
Linda
Hej,
Jeg har en stegeso fra le creuset,
og tænkte om den er lige så
god som en støbejerns gryde,
det er første gang jeg skal
prøve at bage på denne måde, prøver
at læse de øvrige kommentarer på hvad
andre gør, men blev lidt forvirret, når jeg
varmer den op, skal der så vand i,
eller bliver den varmet op uden. Jeg ved
godt det er lidt som det skal skæres ud
i pap, men vil gerne være lidt sikker,
så jeg ikke ødelægger min stegeso.
Hilsen den forvirrede 😊
Louiogbearnaisen
Hej Linda,
Den kan du sagtens bruge 🙂 Og som jeg husker det, så er en stegso fra Le Cruset glaseret, så her behøver du ikke vand. Tjek lige, hvor mange grader den går til og sæt temperaturen efter det. De plejer ikke at have helt så høj en max. temp. som en støbejernsgryde.
God bagelyst!
Linda
Vil da lige sige, at det blev et fantastisk franskbrød, lige som bagerens, min stegeso fra le Creuset kunne sagtens klare de 250 grader. Det er bestemt ikke sidste gang jeg bager på denne måde, og jo det bliver man afhængig af. Tusind tak for dit svar.
Hilsen den ikke forvirrede 🤗
Helle
Hejsa
Hvor ser de rundstykker bare super lækre ud. Kan man mon halvere gær og lade dejen hæve natten over.? Synes godtnok det er tidligt at stå op, hvis de skal være nybagte til morgenkaffen 🥴
Louiogbearnaisen
Hej Helle,
Ja, det kan du sagtens :-)
Skær mængden af gær ned til 10 g. - så skulle de være bageklare næste morgen :-)
God bagelyst!
Marianne
Må man godt sætte stegesoen Tom i ovnen efter den har trukket i vand.Må den godt stå så længe i ovnen uden indhold🤔
Louiogbearnaisen
Hej Marianne,
Det kommer lidt an på, hvilken stegeso det er, og hvad den kan tåle.
Men nej, som regel skal den ikke stå så længe som en gryde for at blive gennemvarm.
God bagelyst!
Elsebeth
Rettelse til den amerikanske blog. Den hedder chefsteps.com
Elsebeth
Rettelse til den amerikanske blog - den hedder chefsteps.com
Elsebeth
Egentlig er der næsten inden ende på, hvad der kan lade sig gøre med held. Jeg langtidshæver altid på køl, og ofte bager jeg dejen over 2-3 dage. Dyp en stor ske i lunkent vand mellem hver bolle. Sørg for, at resten af dejen i skålen falder sammen, hvorefter den sættes på køl igen og hæver, til den skal bruges næste dag. Skal dejen først bruges på 3.-dagen, slås den ned på 2.-dagen, så den ikke overhæver.
Et rigtig smart fif så jeg på en udenlandsk blog (chefssteps.com) forleden dag. Sæt gryden i ovnen med låget lagt omvendt på ringen til en springform, så det ikke vipper. Det er let at flytte bagværket på bagepapiret over på det flade, meget varme låg og lægge gryden ovenpå. Tegn evt. grydeåbningens omrids på bagsiden af papiret og sørg for at give plads til, at bollerne hæver yderligere under bagningen; det gør ikke noget, at papiret stritter uden for gryden under bagningen.
Kathrine
Hej Louise,
Tak for opskriften og mega go tips! Må jeg spørge, hvor meget bage enzymer der skal i og hvornår skal det tilsættes?
Tak:)
Kathrine
Louiogbearnaisen
Hej Kathrine,
Tak for din kommentar og dine spørgsmål til opskriften.
Der skal ikke bage enzymer i denne opskrift. Til gengæld skal du have fat på en støbejernsgryde (det er hemmeligheden til at få saftige og sprøde rundstykker 😊)
Hav en forrygende dag og lad os endelig høre om resulatet, hvis du bager rundstykkerne 😊
Majbrit
Er de frysevenlige?
Louiogbearnaisen
Hej Majbrit,
Tak for dit spørgsmål.
Ja, du kan sagtens fryse dem og så varme dem op i ovnen, men de vil selvfølgelig ikke være som nybagte :-)
Hav en dejlig dag.
Thomas
Hej
Kan man lave dejen aftenen i forvejen og lade den hæve natten over? Ellers skal man jo noget tidligt op for at servere morgenbrød :-)
Louiogbearnaisen
Hej Thomas,
Tak for dit spørgsmål.
Ja, du kan sagtens lade dem hæve natten over. Det kræver dog, at du skærer mængden af gær ned til 10 g.
Jeg håber du kan lide dem :-)
God weekend
Ernst hansen
Hej
Jeg har en Rømer stegeso med låg kan den bruges i stedet for en jerngryde, og skal Rømer stegesoen have trukket i vand?
På forhånd tak, glæder mig til at præve
Mvh
Ernst
Louiogbearnaisen
Hej Ernst,
Tak for dit meget relevante spørgsmål :-)
Ja, din Rømer stegeso kan sagtens bruges i stedet for en jerngryde og skal, som du også selv nævner, trække i vand inden den tages i brug. Fyld vand i din rømertopf og lad den trække vand i ca. 10 minutter.
Skriv endelig tilbage om, hvordan det er gået med at lave rundstykkerne :-)
Skulle du have flere spørgsmål, er du også meget velkommen til at skrive igen.
Hav en fantastisk dag.
Bente Hornbech
Hej
Tak for opskrifter
Kan man bage rundstykkerne på forhånd og så lune dem op
Vh Bente Hornbech
loui
Hej Bente,
Tak for dit spørgsmål.
Ja, du kan sagtens bage dem på forhånd og så varme dem op i ovnen, men de vil selvfølgelig ikke være som nybagte :-)
Hav en dejlig dag og god weekend!
Elsebeth
Man kan sagtens bage brød/boller uden at have en fin dyr gryde i støbejern. Bare man har en god gryde/et ovnfast fad og et tætsluttende låg. Har man intet låg , lægger man en bageplade ovenpå. Et ovnfast fad eller en god gryde oven på bagestenen virker også, bare fadet er dybt nok, så der er plads til, at bagværket kan hæve uden at ramme låget. Det eneste, det drejer sig om, er at kunne bage i 'et lille lukket rum', så dampen ikke kan slippe ud.
Loui
Hej Elsebeth,
Tak for dit input :-)
Hav en skøn dag.
Hans Ellman
For ikke at brænde sig på kanten af gryden, når dejen skal placeres, er det nemmere
At sætte dem på låget og sætte gryden ovenpå bagefter.
Loui&bearnaisen
Hej Hans
God ide :)
Arianna
Hej, jeg skriver fra Italien. ..
Eftersom jeg savner gode gammeldags rundstykker som min mormor stod op med til morgenkaffen, så har jeg ledt på nettet fordi min mors opskrifter tilfredser mig ikke.
Jeg har besvær med at forstå hvad det er for en gryde, den du snakker om. Mon du kunne forklare mig det bedre? Grunden til at jeg ikke forstår det, er måske fordi jeg flyttede fra Danmark 30 år siden...
Tak for din opmærksomhed.
Hilsen
Arianna
Loui
Hej Arianna,
Tak for dit spørgsmål. En støbejernsgryde er en speciel type gryde med tyk bund som gør, at maden ikke brænder så nemt på. Ydermere kan man smide en støbejernsgryde i ovnen.
Du siger bare til, hvis du har flere spørgsmål til opskriften.
Ha en dejlig dag.
Johnny Ole Larsen
Hej og tak for den gode opskrift. Jeg har ikke nogen støbeferns gryde men har bagt dem i en stegeso og kan bare sige de blev super flotte ikke engan en ovn med damp gør det bedre.
Loui&bearnaisen
Hej Johnny
Velbekom, dejligt du kunne bruge opskriften :)
Og godt at høre, at det fungerer godt i stegeso også :)
John Riis
Hej Louise !
Jeg vil gerne prøve din opskrift, og jeg har bagt i gryde med gode resultater.
Men der har altid, i starten været låg på gryden ,og sidste tid af bagningen uden låg.
Er det det samme med din opskrift ?
john
Loui&bearnaisen
Hej John
Nej, jeg har låg på under hele bagningen ved de her rundstykker, da jeg gerne vil have de får en ensartet skorpe hele vejen rundt, samt at mine birkes ikke brænder :)
Brigitte Torp
Hej Louise,
Tak for dejlige opskrifter - de er lækre, og nemme at gå til.
Jeg vil gerne prøve at lave dine rundstykker, for de lyder rigtig dejlige, men jeg har ingen støbejernsgryde (endnu)- mit spørgsmål er, kan jeg bruge min stegeso, den er ikke af støbejern.
Loui&bearnaisen
Hej Brigitte
Jeg har ikke prøvet med en stegeso, men umiddelbart burde den kunne bruges.