|Gæstepost|
I dag sker det igen. Jeg lader Louiogbearnaisen overtage. Ikke af hvem som helst. Hver måned rydder jeg nemlig scenen til en af mine studerende på Foodstyling Masterclass.
Det betyder, at du får chancen for at opleve nogle fantastisk seje mennesker, som jeg har fornøjelsen af at følge tæt på kurset. Deres bragende gode arbejde fortjener i den grad at blive delt og set - og det vil jeg rigtig gerne hjælpe med til.
Er du klar?
Tag godt imod månedens gæsteskribent og studerende på Foodstyling Masterclass; Cathrine Brandt fra www.cathrinebrandt.dk.
Gæstepost: Cathrine Brandt
Hjemmebagte boller med en sprød skorpe, masser af flotte og store lufthuller, en lækker krumme og den skønneste smag. Det er næsten for godt til at være sandt, ikk?
Men det er det slet ikke.
Sådan nogle boller kan du også bage.
Og det bedste af det hele er, at dejen ikke engang skal æltes.
Du slipper for lange æltetider, der gør dine arme bløde som spaghetti eller at høre på din larmende røremaskine i kvarte timer. Den her dej skal nemlig bares foldes.
Og det er præcist lige så nemt, som det lyder.
Dejen får lov til at gøre den største del af arbejdet selv. Ved at lade dejen hvile, så udvikler melets gluten sig og danner kæder, som kan holde på luftarterne, der udvikles i dejen.
Mel og vand skal røres sammen og trække (gerne en times tid) inden, at salt og surdej eller gær tilsættes. Den proces kaldes en autolyse. Autolysen gør dejen mere elastisk, og dermed bliver dejen nemmere at arbejde med efterfølgende.
Vi vil gerne have en elastisk dej, da det betyder, at dejen kan strækkes uden at trække sig sammen igen. På den måde får vi boller, der hæver flot op og byder på flotte lufthuller, når de skæres over.
Har du en surdej, så kan du med fordel bage purpurhvedebollerne med den. Det giver bollen endnu mere smag og en bedre holdbarhed.
Men er du ikke ligeså surdejs-begejstret som jeg, så kan bollerne også bages med gær.
Alle kan være med, og alle kan bage boller, der smager mindst lige så godt, eller måske endda bedre, end dem du kan købe.
Purpurhvede er en ældre hvedesort. Kliddet har den fineste rød-lilla farve. Bagværk bagt med fuldkorns purpurhvede får en flot gyldenrød farve. Sammen med tranebær og valnødder har du de dejligste boller med masser af smag, sødme, sprødhed og den skønneste farve.
Purpurhvedebollerne med tranebær og valnødder passer perfekt til både morgenbordet, i madpakken eller til et lækkert ostebord.
Jeg spiser dem også gerne som et nemt eftermiddagsmåltid. Bollen kan nemlig sagtens nydes helt enkelt og uden pålæg – selvom et lag tandsmør aldrig har gjort nogen noget!
Ingredienser
- 350 g koldt vand
- 100 g fuldkorns purpurhvede
- 350 g hvedemel
- 150 g surdej , kan erstattes af 5 g gær
- 10 g salt
- 80 g valnødder
- 80 g tranebær
Sådan gør du
Dag 1
- Step 1: Kom vand, fuldkorns purpurhvedemel og hvedemel i en skål og rør det sammen med en ske til der ikke er tørt mel.
- Kom et låg på og lad dejen trække 15-60 minutter ved stuetemperatur. Jo længere en autolyse, jo nemmere er dejen at arbejde med efterfølgende.
- Step 2: Kom surdej (hvis du bruger gær i stedet, så skal det opløses i en spsk. vand) og salt i melblandingen og ”ælt” det sammen ved at klemme dejen med hænderne.
- Når surdejen og saltet er fordelt, så foldes dejen første gang. Dejen foldes ved at løfte dejen op og folde den ind under sig selv. Dejen foldes på alle fire kanter.
- Lad dejen hvile tildækket i 30 minutter ved stuetemperatur.
- Step 3: Herefter gentages foldningen igen. Dejen skal foldes yderligere 3 gange med ca. 60 minutters interval imellem.
- Step 4: I sidste foldningen kommes tranebær og valnødder i dejen og foldes med.
- Efter 3,5-4 timer har du foldet dejen 4 gange. Du skal gerne kunne se en aktivitet i din dejen – enten ved at den har hævet en smule og/eller ved luftbobler på toppen.
- Step 5: Dejen stilles i køleskabet til dagen efter. Dejen kan stå på køl i 12-24 timer.
Dag 2:
- Step 6: Tænd din ovn på over/under varme på højeste temperatur med et bagestål eller bagesten i. Lad ovnen varme godt op – det tager 30-60 minutter.
- Step 7: Vend dejen ud på bordet og del den i 12 store boller.
- Kom bollerne på et stykke bagepapir. Drys med lidt purpurhvedemel på toppen af hver bolle.
- Step 8: Kom bollerne i ovnen og bag dem ved 250 grader over/under varme i 10 minutter.
- Herefter skrues der ned på 230 grader og bollerne bages i yderligere 5-8 minutter til de er godt gyldne.
- Lad purpurhvedebollerne afkøle på en rist og nyd.
Noter
Mød Cathrine Brandt
Begejstret mad-fan og bagenørd, der elsker at arbejde med gode råvarer.
På min blog deler jeg mine opskrifter på alt den mad og bagværk, der gør mig særligt glad.
Du er mere end velkommen i mit lille univers!
Følg Cathrine her:
- Blog: www.cathrinebrandt.dk
- Instagram: www.instagram.com/cathrinebrandtdk
- Facebook: www.facebook.com/cathrinebrandtdk
Skriv en kommentar