|Gæstepost|
Scenen er ryddet. Louiogbearnaisen bliver igen overtaget af en af de seje studerende på Foodstyling Masterclass - og den her gang med fuld smæk på foråret!
Er du klar?
Tag godt imod månedens gæsteskribent og studerende på Foodstyling Masterclass; Anja Suldrup fra www.nordiskliv.dk.
Gæstepost: Anja Suldrup
Det vrimler med mad udenfor. Lige til at sanke helt gratis, helt økologisk og helt lokalt. Det bør vi helt sikkert drage større nytte af!
At sanke betyder at samle.
Vi har gjort det i tusindvis af år af ren og skær overlevelse, men vi må nok konstatere, at den gamle lærdom er svundet gevaldigt ind på vores vej til supermarkedet.
Jovist, nogle samler stadig svampe og bær i efteråret, men så bliver det vist heller ikke til meget mere end det. Hvilket er en skam! Jeg er overbevist om, at der en masse gode madoplevelser i vente, hvis vi lærer at bruge de vilde urter i naturen.
Men heldigvis, så har den nordiske madbølge fået genoplivet lidt af det gamle instinkt og vores interesse for at bruge naturen på nye (eller, det vil så sige gamle) måder.
Jeg har været en tur i skoven for at sanke ramsløg. De vælter frem i skovbunden her i marts og sæsonen varer henover hele foråret og startsommer, så der er stadig god mulighed for selv at komme afsted.
Selvfølgelig, så er det altid en rigtig god ide at tjekke op på det lovgivningsmæssige, inden du selv begiver dig ud for at sanke.
Der findes masser af god information blot ved en hurtig google søgning, men jeg opsummerer gerne lige det basale. Det handler mest om almindelig god opførsel og sund fornuft:
Quick-guide til at sanke ramsløg:
- Her finder du dem: I løvskove fra slut februar / start marts til sidst i juni – nogle gange allerede helt fra januar af hvis vinteren er mild!
- Sådan genkender du dem: De danner et ensartet bunddække i skovbunden og dufter meget karakteristisk af hvidløg – næsten umuligt at tage fejl af.
- Risiko for forveksling: Bladenes form kan minde om dem man finder hos liljekonvallen og høsttidsløs, som begge er giftige. Risiko for forveksling er dog minimal, da linjekonval og høsttidsløs ikke normalvis findes i skove, og desuden kan du næsten ikke gå fejl af ramsløgens hvidløgsduft (stank?)
- Hvilke plantedele kan spises:
- Hele planten kan spises og smager af en blanding af løg og hvidløg.
- I maj har ramsløg smukke hvide blomster, der smager af løg.
- Blomsterknopperne kan syltes.
- Frøene fra de afblomstrede blomsterskærme kan saltes og bruges som kapers.
- Opbevaring: Holder sig fint frisk i nogle dage i køleskabet pakket i en lukket plastikpose. Færdige produkter kan ofte nedfryses, mens syltede og saltede produkter holder sig fint ved bryggerstemperatur.
På offentlige arealer må du sanke overalt, mens du på private områder kun må samle hvad du kan nå fra vej og sti, med mindre du har en aftale med landejeren.
Saml kun til privat forbrug – som tommelfingerregel må du sanke, hvad der kan være i en bærepose.
Desuden synes jeg det er god etik at være nænsom. Riv ikke rødder og løg med op, men hav en saks med og ryd ikke et område fuldstændigt – vi vil jo også gerne kunne komme tilbage næste år!
Ramsløg er en løgplante, som har en meget karakteristisk hvidløgsduft (nogle vil måske mene stank). Derfor er den også umådelig nem at genkende i skovbunden – jeg lover dig, at du bliver aldrig i tvivl om du har fat i den rigtige plante!
Du kan bruge den i køkkenet, ligesom du bruger almindelige hvidløg – men ramsløgspesto virker til at være et særligt populært valg.
Og netop ramsløgspesto er hvad, der giver disse forårsbruschetta karakter sammen med en mild rygeostcreme. Ramsløgsbruschetta er ideel til forret her i foråret!
Er du lige så begejstret for ramsløg, som jeg er, så kan jeg kun anbefale dig også at tage et kig på min ramsløgssmør.
Men i dag skal vi se nærmere på denne lækre forårshaps:
Ingredienser
Ramsløgspesto
- 2 håndfulde ramsløg, ca. 65g
- 1,5 dl koldpresset rapsolie
- 0,5 dl ristede solsikkekerner
- 0,5 dl revet vesterhavsost, kan udelades
- 2 tsk æblecidereddike
- 1 tsk salt
Rygeostcreme
- 100 g fynsk rygeost
- 100 g ymer eller lignende
- 2 tsk æblecidereddike
- 1 tsk salt
Desuden
- 1 håndfuld vårsalat, brøndkarse eller andre forårsblade
- 2-3 store Radisser
- 4-8 skiver fuldkornsbrød, afhængig af størrelse
Sådan gør du
Ramsløgspesto
- Skyl ramsløg og læg dem på et tørt viskestykke.
- Rist solsikkekerner på en tør pande til de har fået farve.
- Blend ramsløg og solsikkekerne mens olien gradvist tilsættes.
- Vend fintrevet vesterhavsost i pestoen.
- Smag til med æblecidereddike og salt.
Rygeostcreme
- Vend rygeost og ymer sammen i en skål.
- Smag til med æblecidereddike og salt.
Bruschetta
- Rist brødet.
- Smør med rygeostcreme og sæt små klatter af ramsløgspesto.
- Anret med forårsblade og radisser i tynde skiver.
Noter
Mød Anja Suldrup
God ernæring, velsmag og leg er vigtigt for mig, når jeg står i køkkenet, da jeg er uddannet bachelor i Fødevarer og Ernæring og nu læser til kandidat i Fødevareinnovation og Sundhed.
Nordisk liv er mit nordiske blogunivers, hvor jeg udforsker det nordiske livs mange muligheder, særligt indenfor den ny-nordiske gastronomi. Mit fokus er rigtig mad lavet på naturlige, sæsonaktuelle råvarer.
Følg Anja her:
- Blog: www.nordiskliv.dk
- Instagram: www.instagram.com/nordiskliv.dk (@nordiskliv.dk)
- Facebook: www.facebook.com/nordiskliv
Skriv en kommentar