Sådan laver du nemt og hurtig en lækker karamelsauce - med eller uden salt. Nap opskriften herunder og få fif til den bedste karamelsauce.
Sådan en frisk cheesecake, lige toppet med hjemmelavet karamelsauce og så ristede nødder på toppen.
Ja?
Det kan også være du er mere til isen. Brownien eller bare fra glas - med en ske ;-)
Karamelsauce dur og kan det pifte det meste op.
Og så er det faktisk ret nemt at bakse sammen selv.
Også uden termometre eller koldsved over brændte gryder.
Klar?
Først, så lad os lige suse over et par fif og spørgsmål.
Karamelsauce 101
- Kan jeg bruge kærgården? Nej, det skal være rigtig smør og allerhelst den almindelige, saltede udgave.
- Kan piskefløde erstattes af mælk? Ja, men varm gerne mælken op først, så du undgår karamellen skiller. Og så hav tålmodighed og pisk godt, hvis du oplever det begynder at klumpe.
- Kan jeg double opskriften? Well, det kan du - men det er svært, at håndtere en stor sukkermængde, så jeg anbefaler du ikke doubler op.
- Jeg vil gerne have den tyndere i konsistensen? Ingen problem, tilsæt ½ dl piskefløde mere.
- Er det ligemeget om det er hvidt sukker eller brun farin? Nej, hold dig til det hvide sukker i den her opskrift.
- Hvilken slags salt, hvis jeg vil have saltet karamelsauce? Altså, der findes et hav af typer og de dur allesammen, så du napper bare den salt, som du har i skabet.
Opbevaring og holdbarhed
Når karamelsaucen er afkølet, så hæld den på et glas eller i en lufttæt boks og opbevar i køleskabet. Karamellen holder sig fint i flere uger.
Varm saucen op inden servering eller tag den ud og lad den få stuetemperatur, da den ellers vil være ret fast efter at have været i på køl.
Brug karamelsauce til
- Topping på en nem cheesecake (måske med lidt knasende nødder på toppen) eller den lækre kaffeis med hård nougat
- Sauce på pandekager med yoghurt og æble eller ekstra touch på yoghurten sammen med hjemmelavet granloa
- Sidste pift på bananbrød eller klassiske brownies
Karamelsauce
Ingredienser
- 200 g sukker
- 4 spsk vand
- 80 g smør
- 1,5 dl piskefløde
- ¾ tsk salt
Sådan gør du
- Kom sukker og vand i en gryde og varm det op ved jævn varme - rør ikke i det!
- Lad det boble til sukkeret bliver til en gyldenbrun karamel. Sukkeret vil først stivne til hvide klumper, men herefter smelte og blive brun. Pas på det ikke brænder på her.
- Tilsæt smør (det bruser op) og pisk indtil smørret er helt opløst.
- Hæld fløde i (det bruser også op) og pisk godt. Lad karamelsaucen koge igennem i 1 minut.
- Tag gryden af varmen og hæld karamelsaucen over i en skål,
- Krydr med salt og lad karamelsaucen afkøle helt inden brug.
Henriette Cavling
Smager vanvittig godt :)
Louiogbearnaisen
Hej Henriette,
Hvor er det dejligt at høre 😊
Tak for din kommentar!