Uhh.
Duften af nybagt brød.
Eller kage.
Du lurer på det i kaffebordet. I kantinen. Til forældremødet. I en råkold idrætshal søndag formiddag.
Og det er fyldt med chokoladestykker.
Haps haps.
Indtil du får skiven bakset over på tallerkenen og..
Det er rosiner!
Noo..
Kender du det?
Den heftige skuffelse, som næsten ikke kan skjules.
Uanset om det er brød eller kage. Men især brød, for der er ikke meget sukker og smør, som kan skjule de der lune rosiner.
Du sidder der.
Stirrer intenst på skiven.
Overvejer om du ubemærket kan hive dem ud, skjule dem i den tynde, stive serviet.
Arh.
Det er også noget gratværk. Og rosinsmagen hænger jo ved.
Du er voksen, der ingen vej uden om.
..
Nå. Men.
Welcome to the club.
Du er ikke alene, jeg kender alt til rosin-skuffelsen :-)
Og derfor har jeg bagt et rosinbrød.
Yes.
Fordi jeg nærmer mig et skarpt aldershjørne, sagtens kan køre rosiner ned i både gryderetter, salater og helt rå. De er ikke favoritten, der suser svesken ind, men rosinerne, de glider fint ned.
Bare ikke i brød og kage.
Og det skal altså være løgn nu; "Louise, grow up."
Så med kærnemælk, farin og lidt groft mel blev plan "rosin" skudt i gang. Og nåhr ja, med en pæn form på brødet også - alle tricks gælder, du ved.
[yellowbox]Bageguide: Derfor ligner dit brød ikke det i en opskrift (og hvad du skal gøre ved det ) [/yellowbox]
Resultat:
Tjoo..
Der røg da 4, 5-7 skiver ned med tandsmør. Vi nærmer os bestemt voksenlivet ;-)
Men om rosin-skuffelsen er kureret i al fremtid.
Næppe.
Chokolade slår bare rosiner til hver en tid.
Opskriften kan du som altid stikke i lommen herunder. Men inden du når så langt, så lad os lige suse over et par punkter i opskriften.
Rosinbrød 101
- Ja da! Selvfølgelig kan rosiner erstattes, hvis du har samme kvaler med dem (eller skal have brødet med til uddeling!). Chokolade er altid et hit, men andre tørrede frugter er heller ikke dumt. Tranebær, abrikoser, æble, dadler - you get the picture.
- Mere fyld? Got ya. Fyld brødet med en håndfuld nødder eller kerner. Og skal der ekstra smæk på smagen, så rister du lige nødderne inden du kaster dem i brødet.
- Nope, der er ingen krydderier i brødet, men en 1 tsk kardemomme eller kanel vil bestemt være toplækkert.
- Du bestemmer fuldstændig om du kører en brødkrans, hælder brødet i en form eller napper en omgang boller. Er du på bollerne, så juster lige bagetiden. 15-20 minutter vil nok være ret passende.
- Kærnemælk kan fint erstattes af yoghurt eller mælk. Intet problem. Bruger du mælk, så holder brødet sig knap så frisk i flere dage. Men det er nu også allerbedst 30 minutter efter, det er hevet ud af ovnen.
- Jojo, man kunne sagtens undlade det grove mel. Eller erstatte det med andet mel, hvis dit supermarkedet er lidt sparsom i udvalget.
Ingredienser
- 25 g gær
- 3 dl kærnemælk
- 1 dl varmt vand
- 2 spsk brun farin
- 2 tsk salt
- 100 g rosiner
- 150 g hvid hvedemel
- 350-400 g hvedemel
- 4 spsk olie
Sådan gør du
- Bland kærnemælk med varmt vand, så du får en lunken blanding.
- Opløs gær i væsken.
- Tilsæt farin, salt, rosiner, hvid hvedemel og hvedemel.
- Ælt dejen på en røremaskine (medium hastighed) i ca. 8 minutter - til dejen er glat og smidig, men stadig let klistret.
- Kom madfilm over skålen og lad dejen hæve ca. 1,5 time til den er dobbelt størrelse.
- Smør et bord med olie. Hæld dejen ud herpå.
- Form den forsigtigt til en lang, tyk pølse
- Form pølsen til en krans på en bageplade med bagepapir.
- Dæk kransen til med et viskestykke og lad den efterhæve ca. 45 minutter.
- Pensl med sammenpisket æg, kold kaffe eller spring det over.
- Bag brødet ved 200 grader i ca. 25 minutter - til det er gennembagt og gyldent.
- Tag det ud og lad det afkøle på en bagerist.
Noter
Rosiner kan udelades eller erstattes med anden tørret frugt eller chokolade.
1 tsk kardemomme eller kanel kan tilsættes
MADFOTOGRAFERING OG FOODSTYLING
Alle billederne er fotograferet med Canon EOS 60D på Manfrotto-tripod, fotograferet i raw og efterbehandlet i Adobe Lightroom.
BILLEDE 1: Rosinbrød, udskåret krans
Objektiv: Canon EF 28 mm f/1.8 | ISO: 200 | Lukketid: 1/15 sec. | Blænde: f/5.6
Lys: Sidelys. Naturligt lys i vest-vindue kl. 19.30, hvor solen stod lavt. Motiv ca. 1,5 meter fra vinduet, uden diffuser for at få meget hårdt lys i billedet.
Annika
Hehe... Der har jeg det modsat.. .ser en mage eller brød med nogle mørke klumper og tænker rosiner :D .... skuffelsen når det er chokolade stråler vist ud af mig, men ryger da ned..
ALT for sjældent at der er brød og kager med rosiner...
Min nevø fyldte så 8 år i sidste uge - hans mor havde bagt boller mm til skolen.. Nej, knægten ville selv, så han gik igang efter aftensmaden med at bage selv... Hans mor lærte det - det hjælper ikke at bage, for det betyder bare at resten af familien skal leve af kager i flere dage ;) Da det blev tid til familie-fødselsdag ville han også selv - og "stor dreng"... han ville have rosiner i bollerne :D
(og han bager selv - mor kan måske! får lov til at hjælpe med at forme bollerne, samt sætte ind og tage ud af ovnen, men han vejer, ælter mm selv). 8 år gammel blev han ja :D
Louiogbearnaisen
Hej Annika,
Tak for din kommentar - sikke en stor dreng - bager selv og så endda med rosiner i :-)
Stort tillykke med ham :-
Hav en dejlig dag.