Du har været gennem hele grødspektret
Her halvvejs inde i januar kan selv den mest insta-værdige topping ikke få en skålfuld mere ned.
Arrh, eller kan du?
Forestil dig havregrøden pakket ned i en blød, saftig bolle.
Både til morgenmad. Formiddag. Eftermiddag.
Og to-go.
Havregrødsbollen er et januar-must!
Er sådan en havregrødsbolle så mættende?
Skal vi bare sige det sådan her;
Napper du en bolle i eftermiddagspausen, så er det ikke dig, der fejer hele køledisken op i indkøbsvognen (med det skæve hjul) kl. 17.21.
Kiksehylden med.
Og 7 lakridspiber og den der proteinbar, som har lagt på den gode side af 9 måneder ved kassebåndet, er deform, fordi samtlige børn har gramset på den.
Kommer hjem og opdager, at du åbenbart også fik købt 7 pakker havregryn på vanvittigt tilbud.
Af hver slags.
Grovvalsede og finvalsede.
Bare fordi..
Du var hammersulten.
Så.
Niks - det er ikke dig mere. Det undgår du med en havregrødsbolle i maven.
Just sayin'
[yellowbox]Den ultimative bageguide: Sådan undgår du, dit brød bliver tungt, klægt, dejen er klistret efter hævning og 9 andre brød-frustrationer (+ hvad du skal gøre, hvis det er sket) [/yellowbox]
Well, er du allerede endt op med kilovis af havregryn, så klarer bollerne også den sag.
Giv dem et par uger.
De havregryn glider noget hurtigere ned sådan, end på den bøtte skyr, du måske også fik smidt i kurven.
Fordi den var billig. Og opvejede for de 5 pakker klid...smørkiks.
Yes.
Havregryn på skyr. Pænt støvet fornøjelse.
Den kombi er bare så svær at få ned en torsdag morgen lidt i seks.
Grødbollerne derimod.
Du kender svaret ;)
Havregrødsboller 101
- Kan grovvalsede havregryn udskiftes med finvalsede? Jep.
- Kan finvalsede havregryn så også udskiftes med grovvalsede? Niks - det bliver bare ikke samme boller, hvis du laver grøden på de grovvalsede.
- Whaat! Kun 400 g mel? Inden du pøser mere mel i, så hold inde og tjek det her blogindlæg; derfor bliver dit brød tørt. Yes, det er mig, som ånder dig i nakken, når du får en voldsom lyst til lige at løfte melposen. Igen. Og igen.
- Ja da! Selvfølgelig kan du undlade at vælte bollerne i havregryn. I get it - det bliver noget pangel, når du happer sådan en havregynsindsmurt bolle med på farten. Sidder der i morgenkøen, med fuld blæs på varmen i bilen og ...puff, så er der havregryn überalles!
Flere fif til at få kål på havregrynene?
Got ya.
Tjek de her tre opskrifter med havregryn ud:
Ingredienser
Havregrød
- 100 g finvalsede havregryn
- 4 dl vand
Dej
- 25 g gær
- 1 dl yoghurt
- 1 tsk salt
- 1 spsk sukker
- 30 g grovvalsede havregryn
- 350 g hvedemel
2. æltning
- 50-100 g hvedemel
Top
- 1 dl grovvalsede havregryn
Sådan gør du
Havregrød
- Kom havregryn og vand i en lille gryde og kog det til havregrød ved jævn varme. Lad grøden køle af til den er lun.
Dej
- Rør gær og yoghurt sammen i en stor skål.
- Tilsæt havregrød, salt, sukker, grovvalsede havregryn og hvedemel.
- Ælt dejen sammen på en røremaskine ved medium hastighed i 4-5 minutter.
Lad dejen stå og hvile i 10 minutter.
2. æltning
- Tilsæt hvedemel lidt af gangen, mens dejen æltes til den slipper skålens sider. Dejen skal være smidig, men let klistret.
- Dæk skålen til og lad dejen hæve ca. 1.5-2 timer til dobbelt størrelse.
Top
- Fugt dine hænder og tag klumper af dej op af skålen - form dem forsigtigt lidt til boller og vend dem i grovvalsede havregryn.
- Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket i ca. 45 minutter.
- Kom bollerne ind i en ovn forvarmet til 250 grader (alm. ovn). Skru ned til 225 grader og bag bollerne i ca. 18 minutter - til de er gennembagte.
- Tag bollerne ud og lad dem køle på en bagerist.
Noter
MADFOTOGRAFERING OG FOODSTYLING
Alle billederne er fotograferet med Canon EOS 60D på Manfrotto-tripod, fotograferet i Raw og efterbehandlet i Adobe Lightroom.
BILLEDE 4: Havregrødsboller - hel morgenmadsscene
Objektiv: Canon EF 28 mm f/1.8 | ISO: 200 | Lukketid: 1/15 sec. | Blænde: f/4.0
Lys: Sidelys. Naturligt lys i vest-vindue kl. 13.00. Motiv ca. 0,5 meter fra vinduet
Se mere: Gratis foodstyling video-masterclass
Charlotte Meilstrup
Hejsa
Det er til dato de bedste boller jeg har bagt. Virkelig lækker, jeg strøede lidt havsalt på inden bagning. Mand !! Tak. ♥️
Louiogbearnaisen
Hej Charlotte,
Dejligt at høre, at opskriften kunne bruges og at bollerne blev lækre ♥️
Og tak for tippet med havsalt - det må prøves 😊
Hav en fortsat dejlig dag!
Bente Vibe Steffensen
Hej Louise :-)
Hvor mange kalorier vil du tro, der er i en bolle?
Mvh Bente
Louiogbearnaisen
Hej Bente,
Det ved jeg desværre ikke, så der må jeg blive dig svar skyldig.
Hav en dejlig dag og god bagelyst!
Kirsten
Hej Louise.
Dejlige opskrift på nogle super lækre boller.
Kan jeg bruge dejen til at bage brød i stedet?
Dbh
Kirsten
Louiogbearnaisen
Hej Kirsten,
Dejligt at høre, at du er glad for opskriften 👍😀
Du kan sagtens bage det som et brød - prøv det ad og lad os høre om resultatet.
God weekend!
Fie
Hej - kan jeg bruge ymer istedet for yoghurt? Det har jeg nemlig i køleskabet :)
Louiogbearnaisen
Hej Fie,
Det kan du sagtens - prøv det ad og lad os høre om resultatet.
God bagelyst!
Charlotte S Meilstrup
Jeg bruger ymer, for det har jeg på lager, de bliver så gode, og hæver fint 🙂
Loui&bearnaisen
Hej Charlotte
Det er også super lækkert at bruge - og dejligt at høre, du kan bruge opskriften :)
Mange hilsner
Louise
Pierre Galuszka
Hej Louise.
Jeg bruger 18% creme fraiche i stedet for, og det er himmelske boller der bliver ud af det.
Nu har jeg så i dag prøvet at bage den halve opskrift som et brød i en 1,2-liters form.
Samme start-temperatur på 250 grader, skruet ned til 225 grader så snart brødet kom i ovnen.
Brødet skulle dog have 23 minutter, så var center-temperaturen 96 grader.
Toppen en lille smule mørk, men ikke brændt.
Hold da op en positiv overraskelse det medførte. FANTASTISK brød. Kan varmt anbefales.
Pierre Galuszka
Hejsa.
Kan jeg bruge kærnemælk i stedet for yoghurt?
Veronica
Hej, det lyder som en helt fantastisk opskrift. Men kan man eventuel bruge tør gær? Har ikke tilgang til frisk gær :(
Louiogbearnaisen
Det kan man sagtens :-)
Jeg har en guide lige her: http://staging-1686749498.louiogbearnaisen.dk/2020/03/toergaer-bageguide.html
God fornøjelse!
Belinda
Hej
Jeg er alene hjemme og kan ikke så nemt handle pt. Så det eneste yoghurt jeg har hjemme er Cheasy vanilje nu det er så lidt der skal i tror du så at vaniljen har så stor en betydning ?
Mvh
Belinda
Louiogbearnaisen
Hej Belinda,
Hmm, det er svært at sige, hvor meget vaniljen vil smage igennem.
Men prøv det af og fortæl os om resultatet 🙂
God bagelyst!
Line
Hej. Du skriver at de kan fryses, men hvordan varmer man dem bedst op efter de har været frosset? Jeg skal have mange gæster i weekenden, så jeg skal have lavet 100 boller 😅 jeg tænker derfor at lave dem idag, og fryse dem ned til på søndag 😊
Louiogbearnaisen
Hej Line,
Tak for dit spørgsmål til opskriften. Det kommer måske lidt sent, men håber du kan bruge svaret alligevel.
Jeg ville lade dem tø op på køkkenbordet og så lune dem i ovenen lige inden servering :-)
Hav en skøn dag!
Birgit
Hej Louise,
Kan man skifte hvedemelet ud med evt rugmel eller mandelmel?
Mvh. Birgit
Louiogbearnaisen
Hej Birgit,
Nej, det kan man desværre ikke, da de har ikke samme hæveegenskab som hvedemel.
Sig endelig til hvis du har flere spørgsmål :-)
Hav en fortsat god dag!
Stig
Jeg har en havregrødrest, og skal have lavet pølsehorn. Så det vil jeg nu prøve at se om det kan fungere med denne opskrift. :-)
Louiogbearnaisen
Hej Stig,
Ja, prøv det endelig af 👍
Og lad os høre, hvordan resultatet blev :-)
Hav en fortsat god dag!
Maria
Hej Louise
Kan jeg bruge glutenfri havremel i stedet for hvedemel, og i så fald, er det så samme mængde?
Hilsen Maria
Louiogbearnaisen
Hej Maria,
Tak for din interesse i opskriften.
Jeg har aldrig bagt med glutenfrit mel, så det har jeg desværre ikke erfaring med.
Prøv det evt. ad og lad os høre om resultatet :-)
Hav en dejlig dag!
Anette Holler
Hej Louise
Er der et altenativ til at putte yoghurt i? Synes det er voldsomt at skulle købe 1 liter for at bruge en 1 del. Og vi får ikke spist resten.
Bh Anette
Louiogbearnaisen
Hej Anette,
Tak for dit spørgsmål til opskriften.
Du kan evt. købe små (eller 1/2 liter) bægre med yougurt i supermarkedet. Så du er fri for at skulle smide den rest ud, som du ikke får brugt :-)
Hav en fortsat skøn dag!
Mette
Hej.
Har du et bud på hvor meget grød der er i dl/gram?
Tænker det er oplagt at lave dem på resten af ungernes morgengød.
Louiogbearnaisen
Hej Mette,
Tak for dit spørgsmål og interesse i opskriften :-)
Det er helt klart oplagt at bruge rester af havregrød til disse boller :-) Regn med at du cirka skal bruge en stor skålfuld (omkring 3,5 - 4 dl).
Håber det kan hjælpe :-)
Del meget gerne resultatet med os her på bloggen, hvis du bager bollerne :-)
Hav en forrygende dag!
Mette
Bagte dem igår - de er nemme og mega lækre. En slags multi bolle. Hvide nok til at gå som en fødselsdagsbolle, grove nok til madpakken.
Det er bestemt ikke sidste gang jeg har lavet dem.
Malou
Kan disse bages uden røremaskine - og i så fald, hvor længe tænker du, der skal æltes i hånden? :)
Louiogbearnaisen
Hej Malou,
Tak for dit spørgsmål til opskriften.
Du kan godt ælte dejen i hånden, men jeg vil anbefale dig at bruge en håndmikser med dejkroge og ælte cirka samme tid :-). Tjek om dejen slipper skålens sider - når den gør det, så skulle den være klar :-)
Prøv det ad og lad os høre om resultatet :-)
Hav en forrygende dag!
Heidi
De var virkelig nemt at lave og gode - hele familien var begejstret og jeg vil sikkert lave dem igen. Tror de vil også holde sig fint et par dage som madpakke brød. Tak for opskriften!
Louiogbearnaisen
Hej Heidi,
Tak for din kommentar - hvor er det dejligt at høre, at hele familien kunne lide dem 🙏🏻😊
Hav en fantastisk dag!
Maria Olesen
Hej! Jeg er nok lidt en nybegynder når det kommer til bagning og har altid haft en opfattelse at gær skulle opløses i noget lunt... kan man godt bare smuldre det i yoghurt?? Eller er det fordi du bruger tørgær? (Som jeg har 0% erfaring med!)
Louiogbearnaisen
Hej Maria,
Tak for dine spørgsmål til opskriften.
Jeg bruger altid frisk gær, når jeg bager. Du kan godt smuldre det i yoghurt (men gæren må ikke være iskold). Lige i denne her opskrift er havregrøden lun, så der aktiveres gærret i den lune grød :-)
Sig endelig til hvis du har flere spørgsmål til opskriften.
Hav en dejlig dag.
Anne Larsen
Åhhh Louise! Du har læst mine tanker. Hver morgen smider jeg, med ærgelse, ungernes havregrødsrester i skraldespanden, og jeg stod netop og ønskede jeg havde en opskrift!! 1000 tak man kan altid regne med en dejlig opfiske nyhedsmail fra dig!! Stor fan 🥳
Louiogbearnaisen
Hej Anne,
Tusinde tak for din kommentar og de fine ord 🙏🏻
Så dejligt at høre at du kan bruge opskrifterne på bloggen.
Hav en fantastisk dag :-)
Mette
Hej Louise
Jeg var hurtig og lavede boller i dag og har lige serveret dem for familien. De var et kæmpe hit synes alle. Virkelig gode og nemme, dem kommer jeg til at bage igen og igen. Tak for masser af dejlige opskrifter, som altid virker.
Dbh. Mette
Louiogbearnaisen
Hej Mette,
Tusinde tak for din kommentar og de fine ord - så dejligt at høre, at du kan bruge opskrifterne :-)
Hav en fantastisk dag og weekend, når du kommer så langt :-)