Nå.
6 dage inde i januar.
Det er vel også tid til at få skiftet den heftige sellerijuice, kradse skyr og klæge grød ud med saftigt grydebrød og tandsmør.
Eller hvis du stædigt hænger fast, så en halv trøste-skive til..
- De evige januareksamner, som altid ligger oveni hinanden
- Første uge tilbage på pinden med en indbakken, som har tabt pusten over mængden af emails
- Mangel på famøs 2020 plan og stressen over allerede at være bagud
Ej, lad os holde det gode humør her.
Januar 2020 efter en lang, lækker jul og rart nytår er nu meget go'.
Forresten, jeg håber, du kom godt gennem det hele. Tømte fade, skåle og vrikkede godt med tæerne i de uldne sokker.
Jeg kørte 14 dages ren ferie. Du ved, nedlukning for indbakken. Lås på kontoret. Og ingen sociale medier.
På dag 11 blev nøglen til kontoret drejet.
Hurtigt ind og ud i et par dage. Stille opstart inden, der er fuld blæs på igen.
Heldigvis er det ultranemme brød i gryde (3L) genialt til de tider.
Ingen æltning.
Bare bland, glem et halvt døgn tid og bag.
Sprød skorpe, saftig krumme og masser af smag.
Jeg siger bare; svinger du det brød op til formiddagskaffen fredag eller en "sundere" onsdagskage-variant, så er du 2020's kollega.
Start tidligt og bliv husket.
Præcis, som i gymnasiet, hvor strategien er at sige noget først i timen og så var den mundtlige karakter klaret.
Ikke at det er nogle gymnasieelevers taktik eller var min..
Inden du suser ud i køkkenet og bakser brødet sammen, så lad os lige svinge over et par 101'er.
Grydebrød med valnødder og tranebær 101
- Yrk, valnødder! Tranebær! Det er ikke lige dig? Rosiner, hasselnødder, pecannødder, abrikoser - alt andet kan du sagtens kaste i grydebrødet.
- Og selvfølgelig kan du bage brødet uden fyld. Du hiver det bare ud af opskriften.
- Kan brødet spices op med groft mel? Yes, udskift 75-100 g af hvedemelet med groft mel og brug 0,25 dl mere vand, da groft mel suger mere væske til sig.
- Kan hævetiden strækkes? Jep, du kan lade brødet hæve op til ca. 18 timer på køkkenbordet - men hold øje, da det afhænger en del af din temperatur i køkken. Overhæver dejen, så falder den sammen og bliver klistret.
- Du har kun en stegeso? Intet problem. Sæt den i blød i vand i ca. 20 minutter og lad den herefter varme med op i ovnen. Drys med rigeligt mel inden, du kommer brødet i ellers hænger det godt fast.
- Køb af støbejernsgryde? Nap en i 3-4 liters størrelse til en rundt brød (reklamelink)
- Dit brød hænger fast i bunden? Din gryde har ikke været varm nok, så brødet når at klistre fast.
- Nooo, dit brød er klægt? 100% på at din ovn ikke har været varm nok. Burn, baby, burn.
Hey.
Foruden at brødet er genialt bare med smør, så passer det perfekt til et ostebord
Relateret: Klassisk grydebrød
DET SKAL DU BRUGE
- Støbejernsgryde 3L
Ingredienser
- 10 g gær
- 3,5 dl vand
- 400 g hvedemel
- 10 g salt
- 20 g akaciehonning
- 75 g valnødder
- 100 g tranebær
Sådan gør du
- Opløs gær i vandet.
- Tilsæt hvedemel, salt og honning. Rør dejen godt sammen - den skal være som en tyk grød.
- Rør valnødder og tranebær i.
- Kom madfilm eller en plastpose over skålen.
- Lad dejen hæve på køkkenbordet i ca. 12 timer.
- Skrab forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord (2 spsk mel). Fold den forsigtigt 3-4 gange sammen til et rundt brød, dæk den til med film og lad den hæve ca. 40 minutter på køkkenbordet.
- Varm imens ovnen op til 250 grader (alm. ovn) med en støbejernsgryde i.
- Tag den varme gryde ud af ovnen, drys 1 spsk mel i bunden. Kom forsigtig dejen heri og sæt låget på.
- Kom gryden tilbage i ovnen og bag ved 250 grader i 30 minutter. Løft ikke låget, for at smugkigge!
- Tag låget af gryde, skru ned til 225 grader og bag brødet i 15-18 minutter.
- Tag gryden med brødet ud, vip brødet ud af gryden og lad den afkøle minimum 2 timer på en bagerist før du skærer i det.
MADFOTOGRAFERING OG FOODSTYLING
Billederne er fotograferet med Canon EOS 5D Mark IV på C-stand, fotograferet i raw og efterbehandlet i Adobe Lightroom.
Objektiv: Canon EF 50 mm f/1.8 | ISO: 200 | Lukketid: 1/200 sec. | Blænde: f/11
Lys: Speedlite + softbox m. grid
Lær mere: 4 pro-strategier til bedre madbilleder
Vibeke
Hej. Kan jeg bruge solsikker i stedet for tranebær og i så fald hvormange gram?
Hilsen Vibeke
Karoline
Hej,
Vil bare lige sige, at jeg bagte brødet med stor succes til en brunch i weekenden. Det smagte skønt, var flot og alle gæster var imponerede. -Selv min mand, der ikke spiser kulhydrater var imponeret (uden dog at smage -man har jo sine principper☺️).
Så tak for god opskrift.
Louiogbearnaisen
Det var så lidt Karoline 😊 - så dejligt at høre, at opskriften kunne bruges og faldt i alles smag!
Hav en dejlig dag!
Henriette
Lækker opskrift og fristende billeder ❤️
Hvilken diameter har din gryde, der er jo stor forskel på om det er en 7 liter suppegryde med ø30 cm eller en sød lille 1.5L gryde med ø15 cm 😉 og dejen er jo ikke så stor.
Louiogbearnaisen
Hej Henriette,
Tak for dit spørgsmål og interesse i opskriften.
Målet på gryden står nævnt i selve opskriften - det er en 3L gryde :-)
God bagelyst, hvis du kaster dig over opskriften!
Thomas
Det ser lækkert ud. Må man spørge, hvilken størrelse gryde du bruger?
Louiogbearnaisen
Hej Thomas
Jeg bruger en 3 liters gryde :-)
God bagelyst - håber brødet bliver godt :-)
Vibeke
Hej Louise
Allerførst: Tusind tak for mange lækre opskrifter! 😋😋😋
Dernæst et spørgsmål: Det undrer mig, at grydebrød skal bage så længe ved så høj temperatur Bager jeg et almindeligt brød af samme størrelse. skal det have lidt over 30 min. ved 200 grader.
Den (ene) gang jeg har forsøgt at bage et grydebrød (opskriften var ikke din, men den lignede) blev resultatet en stenhård skorpe. Måske jeg bare skal prøve at bage brødet i kortere tid, men nu hører jeg alligevel lige først dig, om du har erfaringer med det?
Ilse
Øv man ikke har en gryde, som kan klare at komme i ovnen 😩 Ser ellers så lækkert ud 😋
Louiogbearnaisen
Hej Ilse,
Det er den også - især her i vintermånederne :-)
Det er det værd at investere i sådan gryde - jeg bruger den i hvert fald rigtig meget.
Hav en skøn dag!