Vi kommer ikke uden om det. Æbletærte. Den hører sig altså til når vi er på de her kanter af året og alt er sjask vådt. Sidste efterår bagte jeg de her pies. Eller jeg prøvede på det..
Internettet flød over med dem i alle udgaver; blåbær, brombær, tranebær og æ'vler. Lur mig om jeg skulle stå tilbage for den trend! Nul putte.
Det endte. Skal vi sige...mindre kønt. Min ovn var smurt ind i æblesnask og lugten af brændt karamel.
Flere uger ind i november.
Så æbletærte-planen blev lagt på hylden efter ét forsøg. Muggenhed. I stedet røg den her æblekage på bordet og blev efterårets hit. Saftig, sød, syrlig og fuldstændig samarbejdsvillig.
Nuvel, de små æbletærter lurede igen år. For findes der noget bedre end at kunne få en HEL pie for dig selv? Nej, vel.
Og med en hel pose knassprøde æbler på lager fra den lokale æblepusher og en ny plan i baghånden, så var der kun en eneste mulighed for fredagskagen i fredags; Apple Hand Pies - den sprødeste trend. Et år forsinket.
Det bedste af et hele; du kan med god samvittighed køre den ene efter den anden ind. Ingen lægger mærke til, at du har taget et ekstra stykke af tærten ;)
[yellowbox]BONUS: Den ultimative kageguide, så du får en perfekt kage - hver gang Klik her og hent den gratis kageguide [/yellowbox]
Jeg happede resten med på tur i går. Det er æbletærterne nemlig også pivgode til - egen indpakning. Kaffe i termokanden og ud i det blå med uldsokker på.
Mens jeg gnaskede æbletærter, drak kaffe og diskuterede højlydt med på Mads og Monopolet gik turen mod allersidste babybesøg. Den pelsede slags, hvor der er 9 (!) firbenede labaner, som kæmper for at bide dig i tæerne og smelte dit hjerte. Phew. Vi skal altid skubbes ud og hjem.
9 dage, 216 timer.
Men hvem tæller..
Ingredienser
Dej
- 225 g hvedemel, + ca. 25 g til udrulning
- ½ tsk bagepulver
- ½ tsk salt
- 225 g smør, i tern
- 1 dl cremefraiche 18%
Fyld
- 1-2 æbler
- 2 spsk citronsaft
- 1 tsk kanel
- 50 g sukker
- 5 flødekarameller
- 2 tsk flagesalt
Pensling
- 1 æg
Sådan gør du
Dej
- Bland mel, bagepulver og salt i en skål. Kom smør i og smuldr dejen med fingrene til en grynet konsistens.
- Rør cremefraiche i. Dejen vil være meget våd her.
- Kom dejen ud på et meldrysset bord. Ælt dejen hurtig sammen indtil det bliver jævn og sammenhængende - tilsæt evt. lidt mere mel undervejs. Hav tålmodighed her, lige pludselig hænger dejen sammen - pas på med ikke at ælte den for meget.
- Rul dejen ud til en rektangel på ca. 20 x 30 cm. Fold den sammen i tre, ligesom et brev.
- Drej dejen og rul den ud igen og fold den på samme måde.
- Dæk dejen med madfilm og læg den i køleskabet i ca. 20 minutter. Lav imens fyldet.
Fyld
- Skær æbler ud i ca. 0,5 cm x 0,5 cm tern. De skal være så små, så de når at blive møre under bagetiden.
- Bland æbleternen med citronsaft, kanel og sukker.
Tærter
- Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud på et meldrysset på til en firkant på ca. 40 x 40 cm.
- Stik med en udstikker eller et glas (8 cm i diameter) cirkler ud af dejen. Du skal cirka have 20-22 cirkler)
- Kom halvdelen af cirklerne, ca. 10-11 styk, på en bageplade med bagepapir.
- Fordel 1-2 spsk æblefyld på hver dej med lidt mellemrum ud til kanten - gerne med lidt top på. Klip karamellerne i to og læg en halv karamel ovenpå hvert æblefyld. Drys med salt.
- Pisk ægget sammen. Pensl kanterne på cirklerne og kom nr. to cirkel på.
- Fold den forsigtig ned om fyldet. Forsegl tærterne ved at mase kanterne sammen med en gaffel.
- Pensl tærtene med æg og drys med sukker.
- Skær med en skarp kniv et par revner i toppen.
- Bag tærten ved 200 grader i ca. 15-17 minutter - de skal være gyldne, sprøde og fyldet skal boble.
- Tag tærten ud og lad dem afkøle lidt på en bagerist.
- Server dem lune.
Skriv en kommentar