Så, valnødder er åbenbart i høj kurs herude på de yderste af Aarhus kanter.
7-9 meter fra mit køkkenvindue står et massivt valnøddetræ.
Ovre på det græsstykke, hvor vi dagligt underholdes af alt fra forældre, som står og ser håbløst ud i luften, mens de skubber purken på gyngen, mødre på barsel, som skyller grøn te og sladder ned i en lind strøm og børn, der har lidt for meget fart på.
Især pigen, som konsekvent synger højlydt, når hun gynger med hørebøffer på.
Jeg siger dig, den får hele armen. Især "Genie in a bottle" er populær og den der Grand Prix-sang med mussen i nattøj. Tak til Starlight...hele sommeren!
Nå. Valnøddetræet.
Hele ugen har folk flokkes om det.
Og weekenden med.
Lørdag (meget tidlig) morgen:
En mand i stram løbebuks småløber rundt med en mulepose og kaster dugvåde valnødder i.
Frokost:
Samme mand. Nu i kort shorts. Muleposen er skiftet ud med en klassisk Brugspose og han står med en...3 meter metalstang!
Jaw'er den op i træet, mens shortsen bliver endnu kortere i den positur. Valnøddeudbyttet er ret begrænset.
Jep, jeg var klinet til vinduet og scenariet, mens min spegepølsemad røg ned.
Sen eftermiddag:
Ny mand. Med hund. Han vælger at køre en hoppe-teknik. Du ved, hop, grib fat i en gren og håb på det bedste.
Udbyttet var vist bedst for hunden, som helt sikkert har kørt sig en mavepine i weekenden.
Han efterfølges af et forældrepar med barn på skulderen - genialt træk, det må jeg give dem. De nappede en del.
Søndag:
Yes, det fortsatte.
Den sorte slyngel og jeg drejer ud af havelågen, når lige at hive en portion frisk luft ind, før blikker fanger...
Shorts-mand siddende oppe i valnøddetræet. Søndag morgen kl. 7.03. Nu med fyldt mulepose.
Og to mere stående på græsset.
Nogen er ret vilde med valnødder..
Var jeg henne og nappe valnødder på turen hjem?
Det kan du tro.
Efter en uge med heftig trafik om det træ var jeg altså nødt til at trisse hen og se på sagen.
Kom de i brødet?
Niks.
At skulle finde en metalstang frem, kidnappe et barn eller kravle op i en træ.
For så at skulle vaske og tørre dem.
Arrh.
Jeg nappede en pakke i Netto.
Men en håndfuld selvsamlet valnødder vil da være ret sejt til det her valnøddebrød med porter, det er vi helt enige om ;-)
Og jeg er sikker på, det smager ekstra godt, når du selv har siddet i træet søndag morgen - i spraglet løbebuks.
Valnøddebrød med porter.
En efterårsbasker, som klarer det meste.
Allerbedst med æblemarmelade, blommemarmelade, en hybensag eller bare tandsmør.
Men det ville nu også gøre sig ret godt på ostebordet, hvis du er ude i den servering.
Til suppe.
Eller som sauce-opsamler til gryderetten. Bøf Stroganoff vil være et lækkert match her i weekenden.
Lækkert, men..
Skal der porter i?
Ja.
Du kan i en snæver vending gå med en Stout, hvis det er den, du har på lager.
Og skal du være helt på tværs og mukke over, at skulle hive et brev stødt koriander hjem, som aldrig ser andet end køkkenskabets mørke efterfølgende, så springer du bare over.
No hard feelings ;-)
..
Btw.
Påtænker du en valnøddejagt.
Det er tirsdag og valnøddetræet herude er fuldstændig støvsuget.
Bare så du ikke ankommer med klatreudstyr, stylter eller bestukket barn, forgæves.
Ingredienser
- 25 g gær
- 2,5 dl lunken vand
- 3,5 dl porter
- 1 spsk olie
- 1 spsk sukker
- 2 tsk salt
- 1 tsk stødt koriander
- 100 g valnødder
- 100 g rugflager
- 750 g hvedemel
Sådan gør du
- Kom øl og vand i en skål.
- Opløs gær i heri.
- Tilsæt olie, sukker, salt, koriander, valnødder og rugflager.
- Tilsæt hvedemel lidt af gangen, mens dejen æltes sammen.
- Ælt dejen 8 minutter på røremaskine ved medium hastighed. Dejen skal være smidig, men stadig klistret.
- Kom madfilm over skålen og lad dejen hæve 1,5 time til dobbelt størrelse.
- Kom forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord uden at slå for meget af luften ud af den.
- Del dejen i 2 stykker og form dem forsigtigt til 2 brød.
- Læg dem på en bageplade med bagepapir.
- Kom et viskestykke over brødene og lad den efterhæve 40 minutter.
- Bag brødene ved 225 grader i 10 minutter, skru ned til 100 grader og bag brødene færdige, ca. 15-20 minutter.
- Lad brødene afkøle på en bagerist
Noter
MADFOTOGRAFERING OG FOODSTYLING
Alle billederne er fotograferet med Canon EOS 60D på Manfrotto-tripod og efterbehandlet i Adobe Lightroom.
BILLEDE 1: Valnøddebrød
Objektiv: Canon EF 28 mm f/1.8 | ISO: 200 | Lukketid: 1/20 sec. | Blænde: f/4.5
Lys: Sidelys. Naturligt lys i vest-vindue kl. 12.30. Motiv ca. 0,5 meter fra vinduet, med diffuser og reflektor på modsatte side.
BILLEDE 1: Valnøddebrød med hænder
Objektiv: Canon EF 28 mm f/1.8 | ISO: 200 | Lukketid: 1/10 sec. | Blænde: f/6.7
Lys: Sidelys. Naturligt lys i vest-vindue kl. 12.30. Motiv ca. 0,5 meter fra vinduet, med diffuser.
Note: Billedet er fotograferet med 5 sekunders forsinkelse, så jeg kunne have begge mine hænder i billedet.
Tip: Smørret er frossen, så det ikke smelter undervejs.
Nørd videre med hemmeligheder enhver nybegynder i madfotografering bør kende
eller
Marie
Tak for en lækker opskrift 😊 de her brød syntes jeg så så indbydende ud, at jeg bare måtte igang med at bage dem til aftenens tapasbord. Glæder mig sådan til at smage dem.
Louiogbearnaisen
Hej Marie,
Tak for din kommentar - håber brødet blev godt 😊
Hav en dejlig dag!
Dan Haupt.
Nu i dagens Danmark, hvor en ovn ikke bare er en ovn, kunne den være dejligt med om man snakker Varmluft / alm ovn eller måske damp,
Louiogbearnaisen
Hej Dan,
Det er altid alm ovn, hvis ikke andet er nævnt i opskriften :-)
God bagelyst og lad os høre hvordan det går!
Amanda
Hej Louise :-)
Har du nogen erfaring med, at koldhæve dejen?
bh. Amanda
Louiogbearnaisen
Hej Amanda,
Jeg har ikke selv erfaring med at koldhæve dejen, men jeg tænker, at det ikke er noget problem. Brug ca. 5-10 g gær.
God bagelyst!
Lene Dekeuran Ullum
Ved godt jeg lyder skepsisk, men.......225 grader i 10 minutter og skru ned på 100 grader 20-25 minutter - kan det nu passe?
Louiogbearnaisen
Hej Lene,
Yep, den er god nok :-) Mine brød fik præcist 26 minutter den ene gang, jeg bagte dem, og 30 minutter ved den anden test. Ingen af gangene oplevede jeg, at de ikke var færdigbagte.
Dog er det meget forskelligt, hvordan ovne bager, så hvis du oplever, at de ikke er færdigebagte indeni, så giv dem lidt længere tid i ovnen :-)
God bagelyst!
Ellen Demant
Hej!
Det er et rigtig lækker valnøddebrød, men kan det passe , temperaturen skal ned på 100grader?. Brødet var ikke bagt indeni, så jeg gav det 15 min mere ved200 grader, så blev det superlækkert.
Louiogbearnaisen
Hej Ellen,
Tak for din kommentar og spørgsmål til opskriften - dejligt at høre, at valnøddebrødet blev lækkert :-)
Den er god nok, temperaturen skal ned på 100 grader. Dog er det meget forskelligt, hvordan ovne bager, så hvis det for dig fungerede med 200 grader, så er det bare super :-)
Hav en dejlig dag!
Nj
Mener du virkelig at bagetiden ikke skal være længere med to relativt store brød? De er hverken helt eller halvt færdige.
Louiogbeanaisen
Hej Niels,
Tak for din kommentar til opskriften.
Mine brød fik præcist 26 minutter den ene gang jeg bagte dem, og 30 minutter ved den anden test. Ingen af gangene oplevede jeg, at de ikke var færdigbagte.
Men ovne er forskellige og bager ikke ens. Måske brødene i din ovn skal have lidt ekstra.
Du er meget velkommen til at skrive igen, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl om noget i opskriften.
Hav en fortsat god dag.
Christina jensen
Kan det mon du med en Guinness istedet for porter?
Louiogbearnaisen
Hej Christina,
Tak for dit spørgsmål til opskriften.
Jep, Guinness er en stout, så det kan du sagtens bruge :-) Jeg synes Guinness har mere smag/fylde, så brug evt. kun 2 dl og spæd op med vand for resten.
Prøv det ad og fortæl os endelig om resultatet i en kommentar her på bloggen :-)
Hav en forrygende dag!
Erik P. Olsen
Du havde vel ikke tænkt dig at komme friskplukkede valnødder i dejgen? Dem hælder man vodka over efter at have skåret dem i 3-4 stykker. Efter 2-3 uger har du den skønneste snaps. Til valnøddebrød er tørrede valnødder det eneste rigtige.
Louiogbearnaisen
Hej Erik,
Tak for input og tips til opskriften - det med snapsen må prøves en dag 😉
Hav en fortsat god dag.