Fredag, klokken 13.47.
Næsen mod den allerede godt fedtede glasmontre.
Nope. Næ. Niks. Nej.
Hmm.
Uhh.
134 kroner! What!
Tjoo. Tjaa. Naah.
Har den lagt der i 3 dage?
Arrh.
Bum bum.
Numrene suser opad, køen skrumper. Disken tømmes hurtigere end, du kan nå at gnide fedtede næser væk for at kunne se.
Hvad skal du nappe som fredagskage?
Kæmpe pres, der i fredagskøen!
Der skal bare vælges helt rigtig.
Okay, en backup-kage er must. Du ved, lige en romkugle eller ..et gåsebryst, for at være på den sikre side.
Jeg kører med dem her:
Studenterbrød, jordbærkager og napoleonshatte.
Kanelsnegle med gærdej
Og horn.
De 5 go-to fredagskager, når der bliver provianteret ude.
Hornene, de ligger altså lunt i svinget når skal vælges.
Sådan ræ'tig lunt.
Helst bare med remonce og mørk glasur, som et klassisk skagenshorn.
Det slår de halvtørre kærnemælkshorn med hindbær, hippe rabarberhorn og dem, hvor du skal lede efter nougaten, med længder!
Et slag på tasken, så er vi ude i 23 fredage ud af 41 i år, hvor skagenshornene er blevet smidt i den knitrende bagerpose.
Ind i Peugeot'en, swussh og ..Rysssh (bagerposens lyd, du ved).
Fredagskagen har været helt perfekt.
Eller det er faktisk lyv. Der er ret stor forskel på de der skagenshorn. Marcipanhorn. Horn med remonce.
You name it.
Hele Aarhus rundt og selvom, der findes gode slags indimellem, så var de nødt til at få et skud herfra.
4 skud senere og her er hjemmebagte skagenshorn:
Bløde, søde, saftige og med rigeligt marcipan-remonce i midten. Ren frås - ingen tørre horn her.
Eller på 2. dagen med en smørdej, så kræver det lige en ekstra halv kop kaf'.
Men på 1. dag!
Arhmen, jeg siger dig; haps, haps og så en ekstra til den hule tand. Væk er de, så du behøver egentlig slet ikke bekymre dig om den 2. dag og hvordan du får plads til dem i fryseren.
Det er bekymringsfri-horn, det her ;-)
Relateret: Hjemmebagte kærnemælkshorn
Endnu bedre, så er de nemme og hurtige.
Baks sammen, hæv, rul ud, rul ind og bag ;-)
Lad os se lidt nærmere på kammeraterne.
Skagenshorn 101
- Hvilken mælk? Jeg har bagt dem med sødmælk, letmælk og skummet - de dur allesammen.
- Skal det være usaltet smør? Niks, du hiver bare den saltede udgave i.
- Den mængde mel, er du nu heeeelt sikker på det? 100% - skagenshornene her er testet 4 gange med den mængde, hvor den varierede 25-50 g afhængig af melbrand og temperatur.
- Kan fyldet varieres? Tjoo, nougat, æble, chokolade og rom-rosiner er da altid lækkert, men i et klassisk skagenshorn er der altså kun marcipanremonce - keep it simple!
- Hvad nu hvis fyldet løber ud? Så trykker du enderne lidt mere sammen inden bagning.
- Hvor længe holder de sig bløde? Én dag! Jep, det er smørdej, så de skal helst spises samme dag, som de er bagt. Okay, du kan være på forkant; fryse dem ned og så give dem en hurtig tur i ovnen. Men aller-allerbedst, så skal de spises samme dag, som de bliver bagt.
- Kan dejen laves på forhånd og så koldhæves? Well, jeg har ikke testet det, men smørdeje er bare bedst ved almindelig bord-hævning. Dine horn vil blive lidt seje og udvikle mere brødsmag ved en lang koldhævning.
- Yrk, mørk glasur! Okay, du er den fjollede type, som napper snegle med lys glasur. Kæmpe hævet øjenbryn bag dig i bagerkøen herfra ;-) Well, du kan køre en lys glasur, men den mørke giver nu lige et touch af bitterhed fra kakaoen til de søde horn.
Ingredienser
Dej
- 20 g gær
- 2 dl mælk
- 80 g smør
- 1 æg
- 30 g sukker
- ½ tsk salt
- 450 g hvedemel, cirka
- Tilsæt evt. ½ tsk kardemomme til dejen.
Fyld
- 80 g smør, blødt
- 80 g sukker
- 100 g marcipan
Top
- 1 æg
- 100 g flormelis
- 20 g kakao
- 3 spsk kogende vand
- ½ dl hakkede nødder, mandler, hasselnødder eller pistacienødder
Sådan gør du
Dej
- Smuldr gær i en skål.
- Smelt smør i en lille gryde. Tilsæt mælk og varm til væsken er lun.
- Hæld den lune væsken over gæren og rør den ud.
- Tilsæt æg, sukker, salt og hvedemel.
- Ælt dejen til den er glat og smidig - den må ikke blive for tør.
- Dæk skålen med et viskestykke og lad dejen hæve i ca. 1 time.
Fyld
- Kom smør, sukker og marcipan i en skål.
- Pisk det sammen til en jævn masse med en elmixer.
Skagenshorn
- Rul dejen ud på et meldrysset bord til en rektangel på ca. 90 x 15 cm.
- Skær dejen i 12 trekanter med flad spids.
- Fordel 1 spsk remonce på den brede ende af trekanten. Rul den brede ende omkring remonce og mod den smalle ende, så du får et horn.
- Læg hornene med samlingen nedad på en bageplade med bagepapir. Pres enderne på hornene lidt sammen, så de får formen og fyldet ikke flyder ud.
- Pensl med sammenpisket æg.
- Bag skagenshornene ved 180 grader i ca. 12 minutter til de er gyldne og gennembagte.
- Tag dem ud og lad dem afkøle på en bagerist.
Top
- Rør flormelis, kakao og vand sammen til en tyk glasur.
- Fordel glasur og hakkede nødder på toppen af skagenshornene.
- Spis løs mens de er nybagte!
Noter
MADFOTOGRAFERING OG FOODSTYLING
Alle billederne er fotograferet med Canon EOS 60D på Manfrotto-tripod, fotograferet i Raw og efterbehandlet i Adobe Lightroom.
BILLEDE 1: Skagenshorn med glasur
Objektiv: Canon EF 28 mm f/1.8 | ISO: 160 | Lukketid: 1/45 sec. | Blænde: f/5.6
Lys: Sidelys. Naturligt lys i vest-vindue kl. 13.30. Motiv ca. 1,5 meter fra vindue.
Teknik: Lag, tekstur og diagonal-komposition
Læs mere: 7 tips til bedre madbilleder
Winni
Uhmmm...... hvor ser de gode ud - bliver helt kagesulten😜
Louiogbearnaisen
Ohhh yeah - den her lækkerbidsken går du ikke galt i byen med 😋 😜
Prøv dem ad og lad os høre, hvad du synes om dem!
Hav en dejlig dag!