Er du klar på en test?
Jaa?
Okay, når de her bemærkninger suser forbi:
"Jeg har bagt kage"
"Der er kage i kantinen i dag"
"Uhh, det er fredag, så et der fredagskage"
...hvilken kage håber du så i al hemmelighed, at der er på plakaten?
Indsæt selv svar _________
Well.
Lad mig gætte, det var ikke kammeraten herover.
For det er ret få gange, at marmorkagen springer frem, hopper og danser i tankerne. Den er bare - lad os bare være ærlige her, en af de kedelige kager i bogen.
Man kunne prøve at spiffe den op med en ny konsistens, så den kan konkurrere med bradepandekagerne.
Du ved; svampet, fugtig, moist- alle de buzzwords, som bradepandekagerne hiver til sig og sælger sig selv på.
Men det er snyd.
Og synd.
For en marmorkage skal ikke være våd eller sådan svampet, som en bradepandekage.
Den skal være lige tilpas tæt i krummen, men stadig en anelse luftig. Saftig, men lidt den til tørre side. Du ved, på den gode måde.
Ork, jeg er vild med marmorkage!
[yellowbox]BONUS: Den ultimative kageguide, så du får en perfekt kage - hver gang [/yellowbox]
Den perfekte kage til en god kop te, kaffe eller gløgg, når vi lige om lidt er på den sag.
Marmorkage er den gode erstatning for en kedelig småkage.
Og den holder sig fint på køkkenbordet et par dage. Lige til at gå og nappe af ved hver kop kaffe. Jep, det kan blive farligt. Lige pludselig skyller du kaffe ned i stride strømme ;-)
Okay, et par fif til marmorkagen.
Marmorkage 101
- Kan den bages i sandkageform? Jep, men hold øje med bagetiden, da den kan ændre sig afhængig af form.
- Kan kagen fryses? Yup, det kan den sagtens.
- Vil man kunne lave den, som klassisk sandkage? Yes, du udelader bare kakaodelen. Og skal det være ekstra godt, så skift de 3 spsk mælk ud med citronsaft.
- Vil det være lækkert med appelsin i kakaodelen? Så lækkert! Hiv mælken ud og ind med friskpresset appelsinsaft.
- Kunne man tilsætte nutella til kakaodelen? Ja, i den moderne marmorkage dur nutella ret godt.
- Hvad med smeltet chokolade? Heller ikke dumt, men du kan ende op med en midte, som bliver lidt kompakt. Lav eventuelt en chokoladeganache til toppen i stedet.
Flere gode kager til kaffen:
DET SKAL DU BRUGE
- Randform, ø 22 x 11 cm.
Ingredienser
- 250 g smør
- 200 g sukker
- 4 æg
- 250 g hvedemel
- 3 tsk bagepulver
- 2 tsk vaniljesukker
- ½ tsk salt
- 1 dl mælk
- 30 g kakaopulver
- 3 spsk mælk
Glasur
- 130 g flormelis
- 20 g kakaopulver
- Vand eller mælk
Sådan gør du
- Kom smør og sukker i en skål.
- Pisk det sammen til en lys og luftig masse.
- Tilsæt et æg af gangen + 2 spsk mel (for at dejen ikke skiller).
- Pisk godt mellem hvert æg.
- Kom det resterende hvedemel, bagepulver, vaniljesukker, salt og mælk i dejen.
- Pisk det sammen - ca. 10 sekunder.
- Tag ⅓ af dejen over i en anden skål.
- Tilsæt kakaopulver og 3 spsk mælk - pisk det sammen til en jævn dej.
- Smør en randform (22 cm x 11 cm) og kom halvdelen af den lyse dej i.
- Fordel den mørke dej ovenpå og slut af med den lyse dej.
- Bland eventuelt dejene lidt ved at "røre" gennem den med skaftet på en grydeske.
- Bank randformen et par gange mod køkkenbordet for at slå luftbobler ud og samle dejene sammen.
- Bag marmorkagen ved 180 grader (alm. ovn) i ca. 40 minutter - til den er gennembagt, men ikke knastør. Tag den hellere ud 2 minutter før, du lige tænker, da den bager en smule videre i formen.
- Tag kagen ud og lad den afkøle i formen på en bagerist.
- Bland glasuren sammen og fordel over din marmorkage.
Noter
- Marmorkagen kan fryses.
- Tilsæt evt. appelsinsaft i stedet for mælk til kakaodejen.
[yellowbox]BONUS: Den ultimative kageguide, så du får en perfekt kage - hver gang [/yellowbox]
MADFOTOGRAFERING OG FOODSTYLING
Billederne er fotograferet med Canon EOS 5D Mark IV på C-stand, fotograferet i raw og efterbehandlet i Adobe Lightroom.
Se mere: Video: 4 genveje til bedre madbilleder
Billede 1:
-
- Objektiv: Canon 100mm EF f2.8L Macro IS USM
- Indstillinger: ISO: 160 | Lukketid: 1/200 sec. | Blænde: f/5.6
- Lys: Speedlight med 120 cm softboks, sidelys
Billede 3:
-
- Objektiv: Canon 100mm EF f2.8L Macro IS USM
- Indstillinger: ISO: 160 | Lukketid: 1/200 sec. | Blænde: f/7.1
- Lys: Speedlight med 120 cm softboks med 200 x 150 cm diffuser, modlys
Charlotte Krag
Hej Louise, har netop lavet sandkageudgaven af denne marmorkage med citronsaft som du foreslog og den er et klart hit herhjemme.
Jeg har ofte oplevet at dejen skiller når man pisker æg i det sammenpiskede smør og sukker så det var fedt at du skrev tippet om at man, for at undgå dette, kunne putte 2 spsk mel i. Trods dette skilte den alligevel men da alle tør-ingredienserne kom i så dejen fin ud igen.
Så mit spørgsmål er; gør det noget at dejen skiller og giver det i sidste ende et andet resultat. Har også opleve det når jeg bagte andre kager..
Tak for en fantastisk lækker hjemmeside, du gør det godt, humoristisk - og personligt
Mvh. Charlotte
Louiogbearnaisen
Hej Charlotte,
Nej, hvis din dej samler sig, når du kommer de andre ingredienser i, så oplever jeg ikke, at det gør noget for det færdige resultat.
Men næste gang så prøv at sikre dig, at dine ingredienser har samme temperatur. Jeg oplever det særligt ske, hvis æggene er kolde. Og så oplever jeg det også ske, hvis man pisker ved for høj en hastighed - så er det som om, at emulasionen ikke kan nå at ske. Så prøv at skrue ned på medium hastighed og se, om det ikke hjælper :-)
God bagelyst!
Louise Hygum Terkelsen
I trin 1 er det da ikke smør og sukker, der skal piskes luftigt? Ellers står der ikke, hvornår smørret skal i, og det giver ikke rigtigt nogen mening, at der skal æg i både i trin 1 og senere...
Louiogbearnaisen
Hej Louise,
Jo, det er selvfølgelig smør og sukker, der skal piskes luftigt i trin 1.
Jeg beklager skrivefejlen og får det rettet med det samme.