De der æbler ude på træet i forhaven. De er der bare nu. Mere end klar.
Haps, haps, haps.
Lige mugge over deling med ormegildet.
Flere haps.
Favnen fuld.
Og ind og krudte op i ovnen.
Til verdens nemmeste æblekage.
Okay.
Hvis vi lige springer let og elegant over toppen.
Der gik Instagram i den aka. 20 minutters fedteri.
Det skal du ikke ud i. Skær de æblebåde eller drøn dem lynhurtigt ud på et mandolinjern. Kast dem på toppen i et jævnt lag af kaos - det er lige så fint og markant bedre for bageglæden ;-)
Just sayin'.
Tilbage til æblekagen.
Vi er næsten ude i en klassisk en-til-en kagesag, som du med garanti har haft fingrene i før.
Yes, skal jeg være helt ærlig her; Der er virkelig ikke meget nyskabelse - det er kage, når det skal være helt simpelt og bare virke.
Dem skal det også være plads til.
Men.
Og her kommer men'et med tyk, fed streg under.
Tjek dine æbler!
Bagning med saftig frugt er bøvl, fordi der er massiv forskel på, hvad de kommer med at væske til en opskrift.
Du ved, for meget væske; klæbrig og tung kage. For lidt væde, 'hrøøh'-tør og bastant kage.
[yellowbox]BONUS: Den ultimative kageguide, så du får en perfekt kage - hver gang Klik her og hent den gratis kageguide [/yellowbox]
Det betyder, at:
Vælter det ud med saft fra dine æbler, når du river dem. Du ved, så det driver ud over spækbrættet og saftkanten slet ikke kan følge med.
Er det der du er, så skær mængden af revet æble ned til 125 g.
Hey.
Inden du suser væk i en;
"Det blev et nej tak herfra til æblebøvl og opskriftsvurderinger."
Langt de fleste æbler klarer 175 gram i den her opskrift.
Hvilket æble skal du bruge i din æblekage
Jeg brugte et Discovery.
Yes, man er vel æblekender ;-) Eller det er kæmpe lyv. Jeg stak forbi den lokale frugtavler med gårdbutik, sjussede mig frem til, hvilken kasser med æbler, som lignede mine og købte et æble med hjem af hver til sammenligning.
Rosette vs. Discovery.
Discovery it is.
Udover dem, så hev jeg også et ananasæble med hjem. Det syrlige ananasæble tænker jeg, vil være ret lækkert i æblekagen.
Eller så brug de klassiske: Rød Aroma, Elstar, Graasten - kagen er bedst med æbler, som har noget smag og er relativ faste i kødet.
Det er de her æbleopskrifter forresten også:
- Apple Hand pies
- Æblekage med Crumble
- Efterårslagkage med æble
- Æble-crumble bars
- Remoncehorn med æble og marcipan
Sidespor.
Der er bare så mange godter med æble :-)
Anyway.
Lad os stikke tilbage til æblekagen her og suse gennem 101'en.
Æblekage med marcipan 101
- Jeps, du kan sagtens bruge en anden form. Springformen kan udskiftes med en 15 x 15 cm firkantet metalform.
- Mere smæk på smagen? Tilsæt 1-2 tsk kanel til dejen, 1 tsk ingefær eller revet citronskal. En håndfuld mandelflager er også ret lækkert, som knas på toppen.
- Æblekagen holder sig saftig i 2-3 dage, men æblerne på toppen - de bliver altid lidt rynket den sidste dag.
- Yes, kagen kan sagtens fryses, hvis du tør have sådan en kammerat i fryseren. Den lokker!
- Cremefraiche rørt med vanilje eller citron, flødeskum, vaniljeis, kanelis, græsk yoghurt eller bare som en happer - æblekagen kan serveres som det passer dig bedst.
Nap æblekagen her:
Ingredienser
Dej
- 100 g smør, stuetemperatur
- 100 g sukker
- 2 æg
- 100 g marcipan
- 150 g hvedemel
- 1,5 tsk bagepulver
- 1 tsk vaniljesukker
- ¼ tsk salt
- 175 g revet æble, ca. 3 æbler
Top
- 2-3 æbler
- 3 spsk sukker
Sådan gør du
Dej
- Kom smør og sukker i en skål. Pisk det lyst og luftigt med en elmixer - det tager ca. 2-3 minutter.
- Tilsæt æggene ét af gangen og pisk godt mellem hvert æg.
- Riv marcipanen groft på et rivejern (er marcipanen frossen eller kold er det nemmere). Kom marcipanen i dejen.
- Bland mel, bagepulver, vaniljesukker og salt sammen i en anden skål.
- Sigt de tørre ingredienser i dejen. Pisk dejen hurtig sammen til den er jævn - ca. 5-10 sekunder.
- Vend revet æble i dejen.
- Kom bagepapir i bunden af en springform (20 cm) og fordel dejen heri.
- Skær æblerne i tynde både og fordel dem på toppen.
- Drys med sukker.
- Bag ved 180 grader i ca. 25-30 minutter.
- Tag kagen ud og lad den afkøle lidt.
- Spis med cremefraiche rørt med vanilje eller bare som en skærekage.
Mie
Prøvede lige æblekage med marcipan - men bagetiden holder slet ikke - først 25 min på 180 alm. ovn, dernæst 2 x 5 ved 180 varmluft og så 5 min ved 200 varmluft.
Hvad kan der lige være sket - bagte med Gråsten æbler
Louiogbearnaisen
Hej Mie,
Hmm, det lydet godt nok af meget ekstra tid med 15 min. Men der kan være stor forskel på ovne, temperaturer og hvordan de bager.Derudover så er det også forskel på hvor saftige de æbler som du bruger er, og det kan være med til at øge bagetiden. Jeg tænker, du måske skal skrue op på 200 grader alm. ovn næste gang og så give den 35-40 minutter og se, om det ikke passer med din ovn.
God bagelyst!