Svampet citronkage med glasur, som smager fantastisk og er nem at bage. Få opskriften herunder:
For nogle uger siden stod jeg ved bageren.
Fredag, sådan 5 minutter i kaffetid. Der hvor alle andre også lige har en råbende sød tand og køens længde får dig til at fortryde din uldhue.
Nå. Men.
Der var god tid. Til at studere kageudvalget, overveje og lige med en skævt øje følge med i, hvad andre fyldte i bagerposen.
Og der blev øjet hængende.
"Nr. 74."
Den ældre, nydelige kvinde i pels trisser op til skranken.
Og så begynder det:
Jeg skal bare bede om..
4 kardemommesnurrer
4 hindbærsnitter
5 havregrynskager
2 fastelavnsboller med flødeskum
2 rundstykker med birkes.
Og så lige en romkugle.
Jep, der opstår så mange spørgsmål! Hvem kommer til kaffe? Hvem skal ikke have en fastelavnsbolle, hvis der er 4 mennesker? Skal rundstykkerne også spises i dag? Og den der romkugle .. er det en handle-romkugle?
Du ved den, du lige skal have på vej hjem, glemmer du ikke har vand med i bilen (fordi den altid sætter sig fast i halsen) og selvfølgelig møder du naboen på vej ind med tænderne spækket af romkugle.
Så skal hun spise den på hjem? Og det er da lidt noget bøvl med den pels også..
Til dig, der ikke vil lures på i køen hos bageren af en nysgerrig-type med uldhue og øjne på stilke - hop på den her:
Svampet, saftig og nem citronkage med glasur.
En citronmåne?
Nope.
En citronkage, som du kommer til at hive frem igen og igen. Frisk, syrlig, sød og svuppende svampet.
Og det allerbedste?
Du behøver ikke fedte med en rulle dyr marcipan for den her citronkage er bagt helt uden.
Lad os suse over highlights på opskriften, så du kan få smidt dig i et lunt hjørne på terrassen med den her citronsag og en kop kaffe.
Citronkage 101
- Hvordan får jeg det allerbedste resultat? Du hiver alle ingredienser ud af køleskabet 30 minutter før bagning, så de har samme temperatur. Og så husk at piske sukker og æg rigeligt - det skal være helt luftigt og lyst.
- Du har ikke en randform? Så bruger du blot en springform og holder godt øje med bagetiden.
- Kan jeg undlade citronsirup på kagen? Det kan du godt, men den bliver super svampet med citronsiruppen, som tager 2 minutter at lave.
- Hvilken yoghurt skal jeg bruge? Blot en neutral yoghurt med 0,5-3% fedt. Jeg har brugt en A38 0,5% i den her kage.
- Ekstra frisk og cremet glasur? Kom 1 spsk cremefraiche i glasuren, det gør den både frisk og cremet.
- Kan citronkagen fryses? Jeps, den kan den sagtens - ingen problem.
[yellowbox]BONUS: Den ultimative kageguide, så du får en perfekt kage - hver gang Klik her og hent den gratis kageguide [/yellowbox]
Flere kager med citron:
Ja, jeg er vild med citronkage og du finder et utal af varianter herinde. Lige fra den helt friske og sprøde marengs roulade (den skal du prøve!) til den italienske med ricotta. Så er du også på citronholdet, så tjek også de her kager ud.
- Citron marengs roulade
- Citronkage med mandler
- Citronkage med ricotta og mandler
- Citronkage med birkes
Citronkage med glasur
DET SKAL DU BRUGE
- 1 randform 3 liter
Ingredienser
Citronsirup
- 0,75 dl vand
- 0,5 dl citronsaft, ca. 1 citron
- 40 g sukker
Citronkage
- 140 g smør (+2 spsk til formen)
- 350 g sukker
- 6 æg
- 325 g hvedemel
- 2 tsk bagepulver
- 1 nip salt
- 150 g neutral yoghurt, Vælg 0,5%-3% fedt
- 3 spsk citronskal, ca. 2 citroner
Citronglasur
- 200 g flormelis
- citronsaft, eller varmt vand, hvis din kage ikke skal være for syrlig.
Sådan gør du
Citronsirup
- Kom vand, citronsaft og sukker i en lille gryde.
- Kog det op og lad det simre i 2 minutter.
- Tag siruppen af varmen og lad den afkøle helt.
Citronkage
- Smelt smørret og lad det afkøle, mens du blander kagen.
- Kom sukker og æg i en skål og pisk det sammen til det er lyst og meget luftigt. Det tager cirka 5-6 minutter med en håndmixer.
- Bland mel, bagepulver og salt sammen i en anden skål.
- Tilsæt det til æggemassen sammen med yoghurt og citronskal.
- Vend forsigtigt dejen sammen.
- Tilsæt det smeltede smør og vend det forsigtigt i.
- Smør en randform (22 cm x 11 cm) grundigt og fordel dejen heri. Bank formen let mod bordet, så dejen er helt fordelt og du ikke får lufthuller i toppen.
- Bag kagen på nederste rille ved 180 grader (alm. ovn) i ca. 35-45 min. til kagen er gylden og bagt. Afhængig af din ovn kan bagetiden variere en del, så hold øje - kagen må ikke få for meget.
- Tag citronkagen ud og lad den afkøle 20 minutter i formen.
- Vip den forsigtigt ud på en bagerist og pensl den med citronsirup. Det tager lidt tid at få den til at suge al siruppen, så du med fordel prikke små huller i kagen med en tynd nål, så kagen suger hurtigere.
- Lad kagen afkøle helt.
Servering
- Bland flormelis med citronsaft til en meget tyk glasur og fordel på kagen. Spis løs.
Noter
MADFOTOGRAFERING OG FOODSTYLING
Alle billederne er fotograferet med Canon EOS 5D Mark IV på Manfrotto-tripod, fotograferet i raw og efterbehandlet i Adobe Lightroom.
BILLEDE 1: Citronkage
Objektiv: Canon EF 100 mm f/2.8L | ISO: 125 | Lukketid: 1/25 sec. | Blænde: f/5.0
Lys: Fra venstre i vestvendt vindue kl. 13.00. Motiv ca. 0,5 meter fra vindue. Grå reflektor på modsatte side.
Se mere: Video: 4 genveje til bedre madbilleder
Jen
Jeg synes damen med pels er sej, specielt hvis det var en handle romkugle, såer hun en kvinde på plus noget, der ikke skammer sig.
Louiogbearnaisen
Hahaha...helt enig 😂😜
Anne
Hvilken størrelse springform skal man bruge?
Louiogbearnaisen
Hej Anne,
En til 3 liter, så tænker det er en 26 eller 28 cm form.
God bagelyst :-)